Capital.ba

Alkohol jeftiniji od flaširane vode

15.10.2010. / 12:48

VELINGTON, Na Novom Zelandu alkohol  je jeftiniji od flaširane vode, a medicinsko istraživanje ukazuje da ovakva situacija predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva.

Čaša vina košta u proseku 62 novozelandska centa /33 evrocenta/ dok flaša od 0,25 litara vode košta 67 centi a flaša od 0,25 litra mlijeka košta 43 centa, pokazala je medicinska studija koju su obavili naučnici sa Univerziteta Otago.

Ova studija, objavljena u “Novozelandskom medicinskom časopisu”  pokazuje takođe da je cijena alkohola u protekloj deceniji naglo opala u odnosu na prosječnu zaradu.

“Naša analiza pokazala je da alkohol sada vjerovatno najjeftinija `laka droga` u Novom Zelandu i da je finansijski dostupniji, dok paralelno zabrinjava trend brzog ispijanja velike količine alkohola, koji je u porastu”, izjavio je profesor Nik Vilson.

On je dodao da brojne međunarodne studije pokazale da je jeftin alkohol jedan od faktora koji podstiče opijanje među mladima i dovodi do većih socijalnih i zdravstvenih problema koje izaziva velika potrošnja alkohola.

“Problem dodatno povećava i redovno  reklamiranje kojima se u supermarketima i prodavnicama promoviše alkohol”, dodao je Vilson.

Na Novom Zelandu je posljednjih godina značajno opala cijena vina zbog većih prinosa grožđa pa  uzgajivači višak iznose na tržište.

Istraživanja su pokazala da vlada treba da usvoji slične mjere koje su preduzete za smanjenje potrošnje duvana, odnosno uvođenje većih poreza, kontrola oglašavanja i ograničeno radno vrijeme prodavnica, kao i uvođenje minimalne cijene za alkohol, posebno za jeftina vina koja se često koriste za pripremu koktela.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Alkohol jeftiniji od flaširane vode

    1. brkoug

      Na Novom Zelandu alkoholno piće jeftinije od vode? Šteta što je daleko.