Capital.ba

Od 7.jula u Srbiji izdavanje novih putnih isprava

04.07.2008. / 11:56

BEOGRAD, U Srbiji će od ponedjeljka, 7. jula, početi izdavanje novog srpskog pasoša, koji će biti najmoderniji u svijetu i usklađen sa evropskim standardima.

Potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da je ovo ključni preduslov da Srbija dođe na bijelu šengensku listu i da se do kraja godine stvori mogućnost za njene građane da bez viza putuju u Evropu.

Đelić je na konferenciji za novinare istakao da će građani Srbije prvi put poslije 90 godina dobiti “srpski pasoš koji je i evropski”, dodajući da je to važno jer se Srbija identifikuje kao država gdje su lične karte i pasoši na evropskom nivou.

On je dodao da Srbija ima ambiciju da njen Zavod za izdavanje novčanica /ZIN/ postane proizvođač putnih isprava i za druge zemlje sa svojom novom tehnologijom.

Novi pasoš će koštati 25 evra, odnosno 2000 dinara sa PDV-om za pasoš plus 170 dinara takse, a rok za izdavanje je 30 dana od podnošenja zahtjeva.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije Mirjana Orašanin navela je da je za izdavanje pasoša potreban rodni list i uvjerenje o državljanstvu, ne starije od šest mjeseci, lična karta, fotografija pet puta pet centimetara, zahtjev i uplatnice za takse.

Novi pasoš se izdaje sa rokom važenja od 10 godina, a licima mlađim od 14 godina rok važenja je dvije godine.

Ona je navela da je do sada za nove lične karte podneseno 65 000 zahtjeva, od kojih su 18 000 zahtjevi građana koji nisu htjeli ličnu kartu sa čipom, dok je izdato 45 000 novih karata.

Izdavanje pasoša za državljane Srbije u dijaspori počeće 1. oktobra i rok za izdavanje je 60 dana iz tehničkih razloga.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije za konzularne poslove Branko Radošević rekao je da sada izrada pasoša u diplomatsko-konzularnim predstavništvima /DKP/ u inostranstvu više neće biti moguća i da će se zahtjevi građana u inostranstvu prosljeđivati u Srbiju, a odatle pasoši ponovo vraćati u DKP.
 

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!