Capital.ba

Najbolje poslovale firme iz Vojvodine i Zlatiborskog okruga

29.07.2010. / 7:10

BEOGRAD, Pozitivan neto finansijski rezultat u prošloj godini iskazala su privredna društva iz svega pet okruga, a najveći pozitivan rezultat iskazala su privredna društva Zapadno-bačkog, Sremskog i Zlatiborskog okruga, objavila je Agencija za privredne registre Srbije (APRS).
APRS je ovaj podatak objavila u izvještaju o makroekonomskom poslovanju preduzeća u 2009. godini, na osnovu zbirno obrađenih redovnih godišnjih i konsolidovanih finansijskih izvještaja koja su preduzeća bila u obavezi da dostave toj instituciji.
Agencija je, u dijelu izvještaja koji se odnosi na perfomanse preduzeća po okruzima, navela da su preduzeća sa teritorije Beograda i Juzno-bačkog okruga zajedno iskazala najveće učešće u poslovnim prihodima u Srbiji, od 65,3 odsto. U sredstvima su učestvovala sa 66 odsto, kapitalu – 67,7 odsto, ali isto tako i kumuliranim gubicima – 56,1 odsto.
Međutim, za razliku od 2008. godine, kada su poslovala pozitivno, privredna društva Južno bačkog okruga su u 2009. godini iskazala najveći negativan neto finansijski rezultat, koji čini 21,5 odsto negativnog neto finansijskog rezultata ukupne privrede.
S druge strane, privredna društva sa teritorije Beograda su, i pored otežanih uslova poslovanja, u 2009. iskazala osam puta manji negativni neto finansijski rezultat u odnosu na 2008. godinu, koji je učestvovao sa 3,2 odsto u ukupnom gubitku privrede.
Poslovanje preduzeća u 2009. godini karakteriše izražena teritorijalna disproporcija, jer je oko polovine društava i zaposlenih skoncentrisano u svega dva okruga – na teritoriji Beograda i Južno-bačkog okruga, objavila je APR.
O visoko izraženoj regionalnoj polarizovanosti finansijskih perfomansi preduzeća govori i podatak da se od 7.299 milijardi dinara ukupnih srestava sa kojima raspolažu privredna društva iz Centralne Srbije na Beograd odnosi 70,6 odsto, a da sredstva preduzeća iz Južno-bačkog okruga čine 51,6 odsto ukupnih sredstava privrednih društava Vojvodine.
Preduzeća iz ovih okruga po visini kapitala i ostvarenih prihoda imaju najveći udio kada se posmatra cjelokupna privreda Srbije, ali ne zaostaju i po ukupno kumuliranim gubicima u 2009. Tako su, posmatrano po okruzima, najveći iznos kumuliranog gubitka iskazala upravo privredna društva sa teritorije Grada Beograda u iznosu od 753,767 milijarde dinara i sa teritorije Južno-bačkog okruga u iznosu od 148,523 milijarde dinara, a u kumuliranim gubicima cijele privrede preduzeća iz ova dva okruga učestvuju sa 46,9 odnosno 9,2 odsto.
Visok iznos kumuliranih gubitaka uticao je na smanjenje sopstvenog kapitala, tako da su po okruzima, najvišu stopu izgubljenog kapitala – 70,4 odsto iskazala privredna društva koja posluju u Šumadijskom okrugu, a najnižu u Zlatiborskom okrugu – od 15,4 odsto. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!