Capital.ba

BP i farmaceutski sektor najveći dobitnici na evropskim berzama

12.07.2010. / 17:58

LONDON, Evropski berzovni indeksi danas su porasli, predvođeni britanskim naftnim divom BP-jem, u mirnom trgovanju na pragu američke sezone korporativnih izvještaja za drugo tromjesečje, te objave ključnih privrednih podataka.
Najveći dobitnik dana bio je naftni div BP, čije su akcije ojačale 8,9 odsto, dosegnuvši najviši nivo u gotovo mjesec dana, na krilima izvještaja o rasprodaji imovine radi finansiranja sanacije štete izazvane izlijevanjem nafte na naftnoj platformi u Meksičkom zaljevu i nada da će novi sistem omogućiti prikupljanje većine izlivene nafte.

Među dobitnicima se našao i farmaceutski div GlaxoSmithKline, čije su akcije ojačale 0,7 odsto nakon smirivanja strahova zbog regulatorne istrage vezane uz njegov lijek za dijabetes Avandia. Od dobitnika ističe se i njemački automobilski div Volkswagen (+1,7 odsto), te operater Frankfurtskog aerodroma Fraport koji je osvojio 1,9 odsto.

Među gubitnicima su se pak izdvajale banke, oslabivši u prosjeku 0,3 odsto u očekivanju objave rezultata provjera izdržljivosti u idućoj sedmici, te rudarske firme, slijedom vijesti o padu kineskog uvoza bakra u junu, treći mjesec zaredom. Stoga su BHP Billiton, Rio Tinto i Eurasian Natural Resources bili na gubitku od 1,2 do 2,0 odsto.

Pred sam kraj današnjeg trgovanja londonski je indeks FTSE 100 u plusu 0,93 odsto, frankfurtski se DAX povećao 0,10, a pariški je CAC 40 na dobitku 0,19 odsto.

U prvim satima današnjeg trgovanja na Wall Streetu prevladava loše raspoloženje. Indeks Dow Jones trenutno je u minusu 0,33 odsto, Nasdaq se spustio 0,48, a S&P 500 je oslabio 0,52 odsto. Poslovni.hr

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!