Capital.ba

Problem siromaštva u BiH može biti riješen

17.10.2007. / 15:17

SARAJEVO,  Problem siromaštva u BiH može da bude riješen prije svega usvajanjem javnih politika koje bi omogućile ujednačenu raspodjelu prihoda na sve kategorije stanovništva u cijeloj zemlji, te razvojem privatnog sektora i tržišta rada, izjavila je predstavnik Razvojnog programa UN /UNDP/ u BiH Kristin Mekneb.

“Prema nekim procjenama, oko 25 odsto stanovništva u BiH živi ili u siromaštvu ili na granici siromaštva. To ne bi moralo da bude tako samo kada bi država prihode od različitih poreza rasporedila tako da svi nivoi vlasti mogu da obezbijede da nijedna osoba ne živi u siromaštvu” – rekla je Mekneb novinarima prije početka okruglog stola povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.

Mekneb je naglasila da, kada je riječ o siromaštvu u BiH, mladi čine jednu od najugroženijih kategorija stanovništva.

“Mladima je teško da dobiju priliku za dobro obrazovanje koje bi im obezbijedilo dobro zaposlenje i dobra primanja. Problem je i što kada uspiju dobro da se obrazuju, veoma često nemaju pristup formalnom tržištu rada, pa veliki broj njih radi u sivom sektoru ekonomije” – izjavila je Mekneb.

Ona je dodala da jedan od načina borbe protiv takve situacije predstavlja i zajednički rad vladinog i nevladinog sektora.

Današnjem okruglom stolu, koji je organizovan sa ciljem ukazivanja na problem siromaštva u BiH, prisustvuju predstavnici UNDP-a i omladinskih organizacija u BiH.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!