Capital.ba

Krhki oporavak od svjetske ekonomske krize

04.04.2010. / 12:47

BEOGRAD, Zapadne privrede, kao dominantni dio globalne ekonomije, ponovo su suočene sa padom, odnosno drugim talasom recesije, nakon što su tokom 2009. zabilježile laki ekonomski oporavak, izjavio je predsjednik Saveza ekonomista Srbije Dragan Djuričin.

On je objasnio da se njihov veoma krhki ekonomski oporavak odvija sa usponima i padovima, u obliku latiničnog slova W.

“Opšta konjunktura u svjetskoj ekonomiji je na takvom nivou da se ne mogu očekivati kratkoročno dobri signali”, naveo je Djuričin u izjavi Tanjugu, upozoravajući da to sve djeluje i na male zemlje koje gravitiraju prema zapadnim ekonomijama.

Ističući da je u zapadnoj hemisferi, odnosno u SAD i u jednom dijelu ekonomija EU, došlo do izvjesnog oporavka, sa simboličnim pozitivnim stopama privrednog rasta, on je dodao da stepen investicija i stepen zaposlenosti predstavljaju mnogo važnije indikatore vitalnosti ekonomije.

“Ako pogledate američku ekonomiju, onda ćete videti da nema fundamentalnih investicija, naročiti ne u realni sektor i u infrastrukturu, većina novca je upotrebljena za ‘konzerviranje’ banaka i drugih fiskalnih posrednika”, objasnio je Djuričin.

On je napomenuo da su fiskalni stimulansi u SAD predviđeni na nivou od oko 800 milijardi dolara u periodu od tri godine, što je “ljuska oraha u okeanu” u odnosu na 14.000 milijardi dolara bruto domaćeg proizvoda (BDP) Amerike. To znači da investicije nisu dovoljne da bi došlo do trajnijeg oporavka.

Djuričin je naglasio da je nezaposlenost u SAD i Evropi i dalje na veoma visokom nivou, jer se u velikom broju zemalja radi o dvocifrenim stopama nezaposlenosti – u Americi oko 10 odsto, u Španiji gotovo 20 odsto i u odredjenom broju evropskih zemalja. takođe, dvocifrene stope.

“Pri tome ako pogledate koliko je nezaposlenost u ‘ekstremnim godištima’, onda ćete vidjeti da je pitanje nedovoljnog nivoa ekonomske aktivnosti i dalje aktuelno”, rekao je Djuričin, navodeći da je u Americi nezaposlenost ljudi srednjeg doba oko 41 odsto, “ali još više zabrinjava podatak da je nezaposlenost u tinejdžerskom dobu veća od 20 odsto, jer tinejdžeri obično ne biraju poslove”.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Krhki oporavak od svjetske ekonomske krize

    1. Bimbo

      Nisam znao da ima i cirilicno slovo W