ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Usvojen Prijedlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima

Objavljeno u FINANSIJE

dom narodaSARAJEVO, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u KM u prvom čitanju, čiji je predlagač hrvatski delegat Mario Karamatić.

Prethodno je usvojen zaključak da Dom naroda nastavi raspravljati o zakonu u drugom čitanju, tek nakon što se završe zakonske procedure u entitetskim parlamentima o ovom pitanju.

Srpski delegat Dragutin Rodić pozvao je delegate da se izjašnjenje o zakonu odgodi za 30 dana do kada je moguće postići saglasnost o ovom pitanju, za što ima mnogo dobro volje.

Srpski delegat Nebojša Radmanović ocijenio je da se rasprava pretvorila u političku bitku sa teškim riječima.

“Ovo je loš zakon koji ne može pomoći ljudima, a izvršna vlast je trebalo da kaže svoje mišljenje. Takođe, riječ je i o prenosu nadležnosti”, ocijenio je Radmanović.

Tokom rasprave o Prijedlogu zakona o konverziji kredita, predsjedavajući Doma naroda, Ognjen Tadić rekao je da parlament BiH ne opstruiše ovo pitanje jer je već donio izmjene zakona o potrošačima, te da je stav Ministarstva finansija Srpske da je riječ o prenosu nadležnosti i da zakon nije u skladu sa Ustavom.

Prijedlogom zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u KM predviđa se da svi ugovori o kreditu u švajcarskoj valuti budu konvertovani u KM po kursu važećem na dan sklapanja ugovora.

Hipo Alpe Adria banka tvrdi da je Prijedlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u KM, koji je u parlamentarnu proceduru uputio hrvatski delegat Mario Karamatić, protivan principima vladavine prava i neustavan.

Banjalučka i mostarska uprava ove banke uputile su pismo Parlamentarnoj skupštini BiH u kojem iznose stav da bi ovaj zakon, ukoliko bude usvojen, proizveo štetne posljedice, ne samo za cjelokupan bankarski sistem BiH, nego i za BiH i poreske obveznike, te prouzrokovao dodatnu pravnu nesigurnost među stranim investitorima.

Uprave Hipo banaka u BiH vjeruju da parlament BiH, prema Ustavu, nema nadležnost za donošenje ovakve vrste zakona. Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (6)

 • nada

  Bravo,bravo!
  Ovo je jedan prelijep,davno isčekivani dan za sve zadužene u zloglasnoj valuti , švicarskom franku.
  Ovo je prvi dan , nakon , već deset godina nemilosrdne tiranije Hipo banke nad napaćenim dužnicima u BiH,u kojem se nazire tračak svjetla na kraju tunela.
  Iskrene čestitke upućujem svim našim, uvaženim i cijenjenim delegatima Predstavničkog doma , koji su glasali za Predlog zakona. Zahvaljujem se što su osjetili i primili k srcu sve muke , nas dužnika , koje trpimo već punu deceniju i svojim glasom pokušali da pomognu.
  Naročitu zahvalnost dugujemo uvaženom gospodinu Mariju Karamatiću ,političaru sa izoštrenim sluhom za patnje svog naroda , koji je imao snage,volje i želje da sve to pokrene.
  Hvala puno našem neumornom,predsjedniku UK Švicarac, Kemi Durakoviću za sav trud , zalaganje i brigu za svoje sapatnike.
  Nadam se da će i srce delegata , predstavnika srpskog naroda , ipak,omekšati i da će biti uz svoj narod a ne uz Hipo banku.

  • Lobiranje

   Svima je jasno zašto neki političari opstruišu ovaj zakon i pricaju isprazne price o prenosu nadleznosti izbjegavajuci da se bave sustinskim problemeom.

   Banka ih je odavno kupila i oni samo rade ono za šta su plaćeni.

   Igraju onako kako im je rečeno da igraju jer im nije stalo do prevarenih klijenata ispaćenog naroda.

 • Bankar

  Iako nisam korisnik CHF kredita i radim u banci dajem punu podršku usvajanju ovog zakona.

  Svima je jasno da je korisnicima kredita učinjena nepravda i da je Hypo banka učinila sve da svoje klijente što prije polomi i otme sve što imaju bez namjere da se prema svojim klijentima partnerski ponaša-što bi prema bankarskim načelima trebala.

  Nadam se da će zakon što prije stupiti na snagu a glasači će znati da cijene zalaganje za ispravljanje ovako strašne nepravde prema narodu!

 • Konačno

  Novinari i mediji bi trebali ovom pitanju dati veći značaj.

  Trebali bi pomoći da prevereni građani konačno dođu do pravde, dok nisu skapali.

  Neka samo provjere koliko je nesretnih ljudi do sada izvršilo samoubistvo jer nisu mogli vratiti uduplane rate kredita!!!

 • haris

  mozeli iko odgovoriti ako sam prijevremeno vratio kredit i sa Hypo bankom potpisao nekakav ugovor gdje su mi prilikom uplaćivanja kompletnog duga smanjili nekakav dug u iznosu 1000 KM, da li imam pravo na tužbu

 • nada

  Nemate pravo na tužbu jer ste potpisali Ugovor i prijevremeno vratili kredit.Ali,ako se usvoji Zakon o konverziji kredita indeksiranih u valuti CHF u KM imaćete sva prava kao svi sadašnji dužnici,tj. pravo na povrat preplaćenih sredstava , a što je regulisano navedenim zakonom.Srećno nam svima,paćenicima sa CHF kreditima.Neće li nas Sunce ogrijati u 2016.godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+