Capital.ba

Zvizdić potvrdio – reformska agenda još ne postoji

10.07.2015. / 16:31

zvizdicSARAJEVO, Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas u Sarajevu da “u ovom trenutku reformska agenda kao konačan dokument o kojem može da raspravlja Zajednička komisija za evropske integracije, a potom i parlament BiH – ne postoji”.

Prema njegovim riječima, preliminarni radni materijal u formi nacrta se sastoji iz tri dijela.

On je naveo da je u prvom, opštem dijelu izražena saglasnost za stvaranje uslova za povoljnije poslovno okruženje, smanjenje opterećenja na rad, poboljšanje efikasnosti javne uprave i administracije, jačanje kapaciteta tržišta rada, ekonomske stabilnosti…

Poslije toga, ističe on, agenda je podijeljena na šest dijelova koji su zasnovani na dokumentu Sporazum o rastu i zapošljavanju, što uključuje i nadležnosti i obaveze entiteta.

Prema njegovim riječima, u trećem dijelu preliminarnog nacrta agende jasno je precizirano kako svaki nivo vlasti treba da djeluje u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima.

“Mi kao Savjet ministara BiH nećemo usvajati ništa što je u nadležnosti vlada Republike Srpske i Federacije BiH, niti ćemo na bilo koji način ugroziti fiskalnu održivost i stabilnost BiH”, rekao je Zvizdić, obraćajući se članovima Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH.

On je precizirao da su još dva važna pitanja na nivou Savjeta ministara BiH i entiteta ostala neusaglašena, a to su povećanje akciza na duvan i alkohol s ciljem poboljšanja zdravstvene zaštite i zdravstvene zaštite na nivou entiteta, te povećanje stope PDV-a, na čemu insistira Republika Srpska.

“Savjet ministara i dalje misli da ne treba povećavati PDV i da je to krajnja stvar koju vlast treba da uradi. Automatsko povećanje PDV-a ne dolazi u obzir, i mi smo to saopštili Vladi Republike Srpske, jer smatramo da prethodno treba provesti neophodne reforme i donijeti konkretne mjere i akcione planove, u saglasnosti sa zahtjevima MMF-a”, ocijenio je Zvizdić.

Bez ozbiljnih izmjena Zakona o radu, reforme poreskog sistema i poboljšanja poslovne klime, poručio je on, u BiH neće biti značajnijih ni domaćih ni stranih direktnih investicija.

Predsjedavajući Komisije Nikola Lovrinović rekao je da je mnogo toga u javnosti bilo i nejasno i tajno u vezi sa procesom pripremanja reformske agende u BiH.

“Donošenje agende, očigledno, nije završen posao ali se nadamo da će to biti uskoro gotovo, jer imamo informacije da se intenzivno radi na usaglašavanju stavova svih nivoa vlasti, nakon čega će konačan prijedlog biti dostavljen parlamentu na razmatranje, možda već i do kraja mjeseca”, rekao je Lovrinović.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić na prošloj sjednici ovog doma predložio je da kao prva i jedina tačka dnevnog reda te sjednice bude usaglašena reformska agenda i akcioni plan u vezi sa evropskim putem BiH, ali njegov prijedlog nije dobio podršku poslanika iz Federacije BiH. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!