Capital.ba

Zemlje sa najboljim “imidžom”

22.11.2012. / 10:50

PARIZ, Njemačka uživa najbolju reputaciju u svijetu, zatim Kanada, Švedska i Švajcarska, rezultat je studije Nešen Godvil Obzerver objavljene u francuskom listu Mond.

Švajcarska i Kanada su okarakterisane kao najstabilnije zemlje za život a na trećem mjestu je Švedska, dok je Francuska na osmom, Italija na 14. mjestu.
U pogledu ekonomske stabilnosti Njemačka je dobila najvišu ocjenu, na drugom mjestu je Švajcarska a na trećem Kanada, dok je Francuska na 10. mjestu iza Kine i Velike Britanije a ispred Brazila i Južne Koreje.
Švedska je ocijenjena najvišom ocjenom u pogledu kvaliteta života, ispred Švajcarske i Kanade, ocijenjeno je u izvještaju.

Studija je sastavljena na osnovu ankete koju je sproveo institut Haris Interaktiv u kojoj je učestvovalo oko hiljadu šefova ekonomskih institucija i preduzeća i stručnjaka za međunarodno javno mnjenje a zasniva se na kategorizaciji četiri grupe zemalja na listi od ukupno 26.

U grupi zemalja sa najboljom reputacijom su Njemačka, zatim Kanada, Švedska, Švajcarska, Austrija i Velika Britanija. One su okarakterisane kao “kvalitetne”, demografski stabilne, sa mirnim životnim okruženjem.

U drugu grupu zemalja okarakterisanih kao “oslabljene nacije” svrstane su one koje su u prethodna dva vijeka imala ekonomski primat, na čelu sa Francuskom, Japanom, SAD, Italijom i Španijom.

U treću grupu ubrojane su takozvane “nove moćnice”, odnosno zemlje u usponu kao što je prije svega Brazil, pa Južna Koreja, Južnoafrička Republika i Indija.

U četvrtu grupu zemalja viđenih kao zemlje sa visokim potencijalom razvoja i koje bi u budućnosti mogle preuzeti značajnu političku i stratešku ulogu u svijetu s obzirom na velike prirodne i ljudske resurse ubrojane su Meksiko, Egipat i Nigerija.
U izvještaju se navodi da u suštini reputacija koju zemlje uživaju u svijetu je rezultat korelacije između utiska koji svijet ima o toj zemlji i istinskih kvaliteta u ekonomskom pogledu, inovacija, političke situacije, situacije na planu sloboda i ljudskih resursa.

Pojedine zemlje imaju bolju sliku u svijetu nego što to zaslužuju sudeći prema objektivnim kriterijumima, kao što su Brazil, Argentina ili Indija dok je obrnut slučaj sa SAD, Južnom Korejom, Meksikom ili Saudijskom Arabijom.

Zemlje koje su najviše koristi izvukle iz procesa mondijalizacije su Kina, potom Indija, Južna Koreja, pa Brazil.

Francuska, Italija i Španija se navode kao zemlje koje ne ulivaju nimalo optimizma u pogledu prilagođavanja globalizaciji. Rusija, Saudijska Arabija i Meksiko su ocijenjene kao zemlje koje imaju najveći potencijal da izvuku korist od mondijalizacije. Tanjug

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!