Capital.ba

Zelenović: Garantujemo da neće doći do smanjenja plata

24.09.2021. / 10:43

BANJALUKA – Garantujemo da neće doći do smanjenja plata radnika u opštinama i gradovima u Republici Srpskoj, to je samo jedna od preporučenih mjera u Programu fiskalne konsolidacije, rekao je predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS Branko Zelenović nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu finansija RS.

Foto: Savez sindikata RS

Zelenović je istakao da neće biti smanjenja plata u lokalnim zajedicama, ali da se Sindikat slaže sa stavom Vlade RS da treba da dođe do ušteda, ali ne na platama.

„To je bila jedna od preporuka u Programu fiskalne kondolidacije koji je upućen Narodnoj skupštini, ali ponavljam da neće doći do smanjenja broja radnika, a ni plata“, kazao je Zelenović.

Na pitanje da li to znači da će Ministartsvo mijenjati Program, on je rekao da ne znači i da je to samo jedna od preporučenih mjera, te da je to zadnja mjera i da vjeruje da do njene primjene neće doću.

„Svi mi garantujemo da neće doći do smanjenja i svi ćemo raditi na povećanju. Sindikat ne može da dozvoli smanjenje, ima radnika koji rade za 500, 600 KM, a potrošačka korpa je sve skuplja i mora se raditi na povećanju plata“, istakao je on.

Dodao je da Savez sindikata radi i na povećanju plata u privatnom sektoru kroz izmjene zakona kako bi se zaštitio radnik i da bude određena cijena rada kako bi se plate povećale i radnicima u privatnom sektoru.

Naime, kako je portal CAPITAL otkrio Vlada Republike Srpske, u Programu fiskalne konsolidacije koji je uputila u Narodnu skupštinu RS, između niza mjera koje predlaže „provukla“ je i jednu mjeru koja znači drastično smanjenje primanja za zaposlene u lokalnim, odnosno gradskim i opštinskim upravama.

Nakon naše objave da Vlada Republike Srpske planira da budžetski deficit u iduće dvije godine smanji primjenjujući nekoliko mjera, među kojima je i smanjenje cijene rada zaposlenima u gradskim i opštinskim upravama, te svođenje regresa, toplog obroka i prevoza na minimum, reagovale su i sindikalne organizacije.

Naime, u republičkim organima uprave cijena rada je 100 KM, dok je najniža cijena rada u okviru jedinica lokalne samouprave 110 KM, pa ide do 145 KM, u zavisnosti od razvijenosti grada ili opštine.

Ukoliko bi lokalni nivo bio uslađen sa republičkim, po pitanju cijene rada, što je Vlada predložila, svakom radniku na lokalnom nivou plata bi se smanjila.

Na primjer, u Gradskoj upravi Banjaluka plata bi se umanjila 40 odsto, od čistačice do načelnika odjeljenja. I ne samo u Banjaluci, već u svim većim gradskim upravama, u Bijeljini, Prijedoru, Doboju i drugim bi došlo do drastičnog smanjenja plata zaposlenima u lokalnoj upravi.

CAPITAL: S. Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Zelenović: Garantujemo da neće doći do smanjenja plata

  1. Sumnjivo Lice

   Ukoliko je tačno da je ovolika razlika u cijeni rada između lokalnog i republičkog nivoa, bilo bi logičnije da proteste organizuju zaposleni u republičkim organima!

  2. Živac & Damar

   Šarac ih postrojio k'o malu djecu i naribao uši, jer zna da bi smanjenjem plata u administraciji osjekao granu na kojoj sjedi. Preveceno : izgubio bi slijedeće izbore (koje će i bez toga izgubiti). Posebno je pitanje kako su bez njegove (Šarčeve) dozvole uopšte mogli izaći u javnost sa takvim izjavama. A što se tiče fiskalne konsolidacije, kako je u neznanju nazivaju, tu im ni Gospod Bog ne može pomoći. Toliko su se nekontrolisano zafužili da je samo pitanje dana kada će morati samo da objave bankrot. Ili će to neko drugi uraditi u jihovo ime. Npr. MMF i druge finansijske organizacije. Godinama budžetske rupe začepljaju rupama (rupom začepljaju rupu), i dotjerali su cara do duvara. Nema više. Ko izaže poslednji neka ugasi sjetlo. Koje je i tako već ugašeno.