Capital.ba

Zdravstvo tromo i previše troši

14.12.2016. / 14:45

BANJALUKA, Zdravstvo u RS troši više novca nego što može da obezbijedi, a rješavanje tog problema zahtijeva intervencije na više nivoa uključujući zdravstveno osiguranje, revidiranje i konsolidaciju zaposlenih i mreže zdravstvenih ustanova te unapređenje kapaciteta i odgovornosti za upravljanje. 

Tu dijagnozu uspostavila je Svjetska banka koja sa Vladom i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS radi na reformi zdravstvenog sektora.

Šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Tatjana Proskurjakova istakla je za “Glas Srpske” da su zajedno sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS već identifikovali nekoliko oblasti za unapređenje zdravstvenog sistema.

– Zdravstvo trenutno troši više nego što može priuštiti, odnosno rashodi su veći od prihoda. Rješavanje ovih problema zahtijeva intervencije na više nivoa uključujući oblast zdravstvenog osiguranja, revidiranje i konsolidaciju zaposlenih i mreže zdravstvenih ustanova te unapređenje kapaciteta, odgovornosti i autonomije upravljanja zdravstvom – kazala je Proskurjakova.

Naglasila je da je potrebna i veća efikasnost na svim nivoima zdravstvene zaštite, ali i bolja prevencija hroničnih bolesti i smanjenje rizičnog stila života.

– BiH ima jednu od najvećih stopa pušača u svijetu, što neizbježno vodi povećanju tereta bolesti kod mnogih hroničnih stanja – navela je Proskurjakova.

Jedna od osnovnih boljki zdravstva su i visoke cijene lijekova, a Proskurjakova ističe da su zbog toga potrebne efikasnije nabavke medikamenata.

– Nadamo se da će to biti ostvareno usvajanjem Pravilnika o cijenama lijekova u BiH – navela je Proskurjakova.

Svjetska banka zajedno sa Vladom RS i Ministarstvom zdravlja RS radi na definisanju srednjoročnih i dugoročnih mjera za podizanje efikasnosti zdravstvenog sektora i kvaliteta zdravstvenih usluga. Proskurjakova je podsjetila da je reforma zdravstvenog sistema među najvažnijim prioritetima ne samo vlasti RS, već i FBiH zbog visokih troškova.

– Program reformi zdravstvenog sektora obuhvata brojna složena i međusobno povezana pitanja za koja su potrebni dalji analitički rad i dijalog. Ta pitanja uključuju neizmirene obaveze i izradu strategije finansiranja zdravstvenog sektora, ali i sveukupnu organizaciju i efikasnost bolnica i mreže zdravstvenih ustanova – naglasila je Proskurjakova.

S ciljem rješavanja uočenih problema Svjetska banka priprema i projekat kojim planira finansijski da pomogne zdravstvo u Srpskoj i FBiH.

– Projekat će biti posebno fokusiran na podršku osnovnim reformama s ciljem unapređenja kvaliteta i efikasnosti zdravstva, ali i da pomognemo entitetima da urade svoje strategije i planove primjene reformi u zdravstvenom sektoru – naglasila je Proskurjakova.

Koliko bi željeni proces reformi zdravstvenog sistema u Srpskoj mogao da traje nisu mogli precizirati u Svjetskoj banci.

 – Reforma zdravstva je kontinuiran proces. Uvijek će biti novih izazova i pitanja koja treba rješavati, kao što su nove tehnologije i lijekovi, manjak kvalifikovanog medicinskog osoblja kao posljedica napuštanja zemlje, starenje stanovništva i drugo – istakla je Proskurjakova.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić juče se nije javljao na telefon.

Trezorsko poslovanje

U sklopu reforme zdravstvenog sektora Srpske planirano je da domovi zdravlja na trezorsko poslovanje pređu od aprila, a bolnice do kraja naredne godine. U Vladi RS su uvjereni da bi ova mjera trebalo da poboljša finansijsku stabilnost u zdravstvu.

Neophodni koraci

– Promjene u oblasti zdravstvenog osiguranja

– Revidiranje i konsolidacija zaposlenih i mreže zdravstvenih ustanova

– Unapređenje kapaciteta, odgovornosti i autonomije upravljanja zdravstvom

– Efikasnija nabavka medikamenata

– Bolja prevencija hroničnih bolesti

Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!