Capital.ba

Zbog tužbe iz Slovenije, BiH prijeti šteta od nekoliko milijardi KM!

30.06.2016. / 17:09

SARAJEV, Od 2.730 riješenih sporova, čija vrijednost je preko milijardu konvertibilnih maraka, samo 790 riješeno je u korist BiH, navodi se u izvještaju o radu bh. Pravobranilaštva za 2015. godinu, koji je juče razmatrao Savjet ministara BiH.novac 2

Ipak, zahvaljujući pozitivno riješenim predmetima, kako je navedeno, spriječena je šteta po BiH od 612.471.694,54 KM, dok je ukupna vrijednost svih riješenih sporova 1.124.659.263,74 KM. Od toga, vrijednost parničnih predmeta je 72.053.703,43 KM.

Prema podacima iz izvještaja, budžet BiH mogao bi biti oštećen za čak nekoliko milijardi KM, uključivši i dva arbitražna postupka koja se odnose na “Elektrogospodarstvo Slovenije” i “Strabag”, a u kojima Pravobranilaštvo zastupa BiH.

Vrijednost spora koji se po tužbi “Elektrogospodarstva Slovenije” vodi pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova iznosi 1.359.645.000 KM.

Drugi arbitražni postupak vodi se pred Stalnim arbitražnim sudom u Hagu po tužbi “Strabag AG” Bed Austrija, a vrijednost spora je 1.256.158,42 KM.

Svi postupci koji se vode kod inostranih sudova još su u toku.

U protekloj godini Pravobranilaštvo je radilo na 5.866 predmeta po svim osnovama, od toga je riješeno 2.859 predmeta, a neriješeno i preneseno u ovu godinu 3.007. Najviše neriješenih predmeta je parničnih – 1.752.

Iz Pravobranilaštva BiH ukazuju da ne mogu uticati na dinamiku rješavanja ovih predmeta jer se postupci rješavaju pred nadležnim sudovima, odnosno veliki je broj predmeta koji se rješavaju na drugom stepenu po žalbama. U  prošloj godini Pravobranilaštvo je dobilo 720 novih predmeta. Od toga u 99 predmeta BiH se pojavljuje kao tužilačka, a u 621 predmetu kao tužena strana. Vrijednost ovih parničnih predmeta je 72.053.703,43 KM.

Većina parlamentaraca koje smo kontaktirali nije željela komentarisati ovaj izvještaj jer, kako su nam rekli, još ga nisu vidjeli. Izvještaj još nije bio pred Ustavnopravnom komisijom  Predstavničkog doma BiH, a kako nam je rekao Šefik Džaferović, član Komisije, na dnevnom redu su bile izmjena i dopuna Zakona o pravobranilaštvu BiH, koje nisu prihvaćene.

Aleksandra Pandurević (SDS), član Komisije, kaže da BiH ima veliki problem i da će šteta po sve budžete biti velika.

“Nismo na vrijeme riješili spor sa ‘Elektrogospodarstvom Slovenije’. Tu nam prijeti opasnost da izgubimo ogromna sredstva. Ono što trebamo, a ne postavljamo pitanje odgovornosti su prekršaji iz radno-pravnih odnosa. Danas imamo situaciju gdje postoje pravosnažne sudske presude u slučaju Zakona o  platama sudija i tužilaca, gdje je Ustavni sud rekao da se njima moraju dati naknade za odvojen život i topli obrok, mi i dalje to ne radimo i ljudi ne samo da će dobiti te naknade, nego dobijaju i zatezne kamate na sve to. Neodgovornim ponašanjem institucija sami smo odgovorni za nanošenje tolike štete budžetima svih nivoa u BiH”, rekla je Pandurevićeva.

Najviše zahtjeva za naknadu štete

Od ovih 720 predmeta zaprimljenih u 2015. godini, najviše ih se odnosi na naknadu štete, a od toga 342 predmeta se odnose na neosnovano lišavanje slobode, 78 predmeta na potraživanje stare devizne štednje, 137 predmeta je potraživanje naknade štete za lica koja su bila u toku rata zatočena u logorima, povrede propisa carina, prevoza i slično.

U protekloj godini u radu je bilo ukupno 1.125 izvršnih predmeta, u toku godine zaprimljeno je 266 predmeta, a riješen je ukupno 161 predmet. Vrijednost 1.125 izvršnih predmeta u Pravobranilaštvu je 13.547.018,77 KM. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!