Capital.ba

Zbog sporne odredbe BiH gubi milione maraka

21.12.2016. / 14:07

BANJALUKA – Privrednici iz BiH upozorili su nadležne institucije da što prije krenu u izmjenu Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), koji u ovakvom obliku nanosi višemilionsku štetu bh. privredi i budžetu.

Naime, sprovođenjem jedne sporne tačke tog pravilnika derogiran je član 53. Zakona o PDV-u, te bh. privrednici ne mogu postići uzajamni povrat PDV-a iz zemalja kao što su Hrvatska, Slovenija, Srbija, Švajcarska, Turska, Italija, Mađarska, Slovačka, Češka i druge.

Takođe, sporna odredba negativno utiče na strane investitore koji već posluju u BiH, kao i na privlačenje novih investitora, a istovremeno umanjuje konkurentnost bh. privrede.

“Sporna odredba donosi i indirektnu štetu budžetu BiH u iznosu od oko 30 miliona maraka na godišnjem nivou. Umjesto da država izbriše spornu odredbu i uveća budžetske prihode za 15 miliona maraka na godišnjem nivou, država se zadužuje kod MMF-a, a privreda vraća taj dug uvećan za kamatu”, upozorili su iz Udruženja poslodavaca FBiH, koje se tim povodom juče i obratilo javnosti.

Iz tog udruženja smatraju da je neophodno što prije izmijeniti član 94. Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, odnosno brisati tačku D tog člana da bi se omogućilo zaključivanje bilateralnog sporazuma o primjeni principa reciprociteta pri povratu PDV-a sa 12 zemalja, među kojima su Hrvatska, Slovenija, Švajcarska, Turska, Italija i druge.

“Sporna odredba glasi: ‘Dostaviti dokaz o izvozu dobara’. Ovo znači da kada stranac, koji na službenom putu ima troškove smještaja u hotelu u BiH, da bi ostvario pravo na povrat PDV-a mora dokazati da je uslugu noćenja izvezao, što je nemoguće. Ili, kako će strani kamion koji je kupio gorivo u BiH dokazati da je gorivo izvezao, ili kako će stranac koji je učesnik neke konferencije u BiH za koju mora platiti kotizaciju dokazati da je kotizaciju izvezao”, pojasnio je Mirko Vincetić, zamjenik predsjednika Skupštine Udruženja poslodavaca FBiH, a prenijela agencija Fena.

On je naglasio da je, uzimajući sve to u obzir, ova odredba apsolutno neprimjenjiva u praksi, totalno nelogična i potpuno van vremena, a istovremeno ništa slično ne poznaje legislativa niti jedne države regiona i Evropske unije.

Kaže da je ta odredba potpuno suprotna direktivama 8 i 13 EU koje promovišu povrat PDV-a stranim pravnim subjektima.

Prema njegovim riječima, za izmjenu te odredbe izjasnila se većinska poslovna zajednica u BiH.

Vincetić je rekao i da ta sporna odredba donosi direktnu štetu budžetu BiH po osnovu negativnog salda odliva novca za vraćanje PDV-a stranim pravnim subjektima za izlaganje na sajmovima u BiH, te da bh. kompanije ne mogu izvršiti povrat PDV-a za izlaganje na sajmovima u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i drugim zemljama.

“Na ovaj način, za 10 godina koliko se primjenjuje Zakon o PDV-u, budžet BiH je manji za 200-300 miliona KM, a privreda je oštećena za više od milijardu KM”, rekao je Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Naglasio je da bi, u suprotnom, BiH profitirala za oko 1,5 milijardi maraka. Iz Privredne komore RS takođe su rekli da je potrebno izmijeniti Pravilnik o primjeni Zakona o PDV-u, i to tako da se u članu 94. “uslovi za povrat PDV-a stranim licima” izbriše tačka “dokaz o izvozu dobara”.

Prema njihovim riječima, tom tačkom derogirana je odredba člana 53. Zakona o PDV-u, a njenim brisanjem kreirao bi se pravni okvir za uzajamno vraćanje PDV-a između BiH i Hrvatske, Slovenije, Italije, Švajcarske i drugih zemalja.

“Uspostavljanjem uzajamnosti sa navedenim zemljama obezbijedila bi se korist u iznosu od 100 miliona KM na godišnjem nivou, svim privrednim granama i entitetima. Najveću korist bi imali prevoznici u teretnom prevozu i mobilni operateri, kao i svi izvoznici”, stoji u prijedlogu Privredne komore RS.

Ističu da bi se koristi koje bi ostvarila privreda na posredan način odrazile i na uvećanje budžetskih prihoda putem poreza na dobit, i to u iznosu od oko 15 miliona KM na godišnjem nivou.

Inače, iz Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su ranije rekli da je Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u bio na dnevnom redu 14. sjednice UO UIO BiH, održane 28. novembra u Banjaluci, i da nije dobio potrebnu podršku.

Mane sporne odredbe

– Bh. privrednici ne mogu postići uzajamni povrat PDV-a

– Negativno utiče na strane investitore – Umanjuje konkurentnost bh. privrede

– Nanosi direktnu i indirektnu štetu budžetu BiH – Suprotna EU direktivama 8 i 13

BROJKE:

1 milijardu KM izgubila privreda u zadnjih 10 godina

300 miliona maraka manji budžet BiH zbog ove odredbe

30 miliona KM godišnja indirektna šteta budžeta BiH.

Nezavisne novine

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!