Capital.ba

Zbog Škrbićevog zeta „Elektrokrajina“ izgubila podatke 30 hiljada potrošača

27.05.2020. / 14:48

–  Čavić posao daljinskog očitavanja potrošnje struje prebacuje Škrbićevom zetu
– „Nites“, koji  je godinama ubirao milione od „Elektrokrajine“, odbija dati kodove za pristup podacima
– Onemogućeno daljinsko očitavanje potrošnje struje, a od potrošača, pod izgovorom pandemije, zatraženo da sami očitaju brojila

BANJALUKA – „Elektrokrajina“ mjesecima nema pristup podacima o potrošnji struje za više desetina hiljada preduzeća i domaćinstava jer im je baza podataka ostala „zaključana“ nakon što su posao daljinskog očitavanja brojila prebacili sa kompanije „Nites“ na firmu „Dwelt“, otkriva portal CAPITAL. Prebacivanje unosnog posla kontrole sistema za očitavanje, od favorita Seke Kuzmanović do firme zeta Ranka Šrbića, bivšeg ministra zdravlja i kuma Milorada Dodika, rezultiralo je time da najveće distributivno preduzeće u Republici Srpskoj nema pristup sistemu u koji je uložilo milione maraka. Uprava je kao izgovor koristila korona virus da pozove potrošače da sami očitaju brojila.

AMM sistem (Automated Meter Management), odnosno automatsko upravljanje brojilima potrošnje uveden je u „Elektrokrajinu“ 2009. godine.

Taj sistem podrazumjeva AMM sistem softvera kojim se kontrolišu instalirana inteligentna brojila potrošnje električne energije čiji se broj iz godine u godinu povećava. Procjena je da je takvih brojila na području koje kontroliše „Elektrokrajina“ oko 33.000.

Deceniju sistem održava i kontroliše kompanija „Nites“ koja je na tome, sve do prošle godine, ubirala milione od „Elektrokrajine“. Po dolasku na mjesto vršioca dužnosti direktora „Elektrokrajine“ Dragan Čavić odlučuje se taj posao prebaci firmi „Dwelt“, u vlasništvu Stefana Krnete, zeta Ranka Škrbića i partnera kompanije „Prointer ITSS“.

Kao razlog za promjenu poslovnog partnera Čavić navodi neizvršenje obaveza iz ugovora. „Nites“ gubi tender i zauzvrat odbija ustupiti pristupne kodove za softver, čime „zaključava“ bazu kojoj elektrodistributivno preduzeće više nema pristup. „Nites“ svoju odluku pravda „intelektualnim vlasništvom“, te nestručnošću „Dwelta“ da pristupi podacima za čiju kontrolu je dobio tender.

Epilog je da „Elektrokrajina“ ne može daljinski da očita brojila, ne može daljinski da uključi/isključi potrošača, a podaci kojima nema pristup nisu samo podaci o potrošnji, već i o kvalitetu isporučene električne energije firmama i domaćinstvima, kao i podaci o manipulaciji s brojilom ili mjernim mjestom koje se u sistemu pojavljuje u formi alarma.

Nites“: Nedamo izvorni kod, „Dwelt“ nema adekvatno znanje

U kompaniji „Nites“ potvrđuju informacije CAPITAL-a da su obustavili saradnju sa „Elektrokrajinom“ po pitanju održavanja AMM sistema.

Ističu da su pioniri u razvoju AMM sistema u regionu i da su sa „Elektrokrajinom“ već 2009. počeli saradnju u okviru EBRD projekta za razvoj i modernizaciju distributivne mreže.

Dodaju da je taj projekat nakon dvije godine proširen sredstvima EIB-a, te je ukupno u sistem integrisano oko 33.000 brojila.

Po isteku garantnog roka, „Elektrokrajina“ po Zakonu o javnim nabavkama za usluge održavanja sistema angažuje „Nites“, sve do prošle godine.

„Od juna 2019. godine, kada je istekao posljednji ugovor o održavanju, „Nites“ je pro-bono vršio usluge održavanja i tehničke podrške, sve do početka marta 2020. godine, kada je „Elektrokrajina“ potpisala ugovor sa drugim dobavljačem. Od tog trenutka „Nites“ nema poslovnu relaciju sa „Elektrokrajinom““, navode u kompaniji „Nites“.

U „Nitesu“ tvrde da su svi pristupni podaci u posjedu „Elektrokrajine“, kao i tehnička i korisnička dokumentacija.

„Dodatno, na zahtjev „Elektrokrajine“ smo prije nekih 15-ak dana ponovo dostavili dokumentaciju, pristupne šifre i objašnjenja topologije samog sistema. Ono što nije i ne može biti predmet prenosa je izvorni kod sistema, koji je intelektualno vlasništvo „Nitesa“ i to „Elektrokrajina“ i ne spori“, ističu u „Nitesu“.

Izvorni kodIzvorni kod je poseban kod od kojeg zavisi rad softvera, a kompanije ga najčešće ne prodaju jer na taj način sebi omogućavaju sve naredne poslove sa institucijom za koju kreiraju softver. Kod im garantuje da niko osim njih ne može da održava taj softver. Kompanije izvorni kod registruju kao svoje vlasništvo, a svaki potencijalni ponuđač koji želi da preuzme održavanje softvera mora da ima potvrdu, ugovor ili drugi dokument kojim dokazuje da ima pravo pristupa i korišćenja izvornog koda i baze podataka softvera. Na taj način su, milionski plaćeni, softveri ustvari neuopotrebljivi za institucije ako ih ne održava kompanija koja ih je izradila, a osnovni razlog za to je što istitucije odmah ne kupe i kod i na taj način izbjegnu blokade koje im privatna kompanija može u svakom momentu napraviti.

Upravo izvorni kod sistema je ključni problem.

U „Nitesu“  ne propuštaju priliku da bace rukavicu u lice konkurenciji,  pretpostavljajući da novoizabrani pružalac usluge održavanja AMM sistema „nema adekvatno znanje za vršenje tehničke podrške sistemu i stoga dolazi do zastoja u radu“.

„Naime, neshvatljivo je da uprkos svjetskoj praksi da održavanje softverskih sistema radi ili sam proizvođač sistema ili firma koja je autorizovana od strane proizvođača, imamo slučaj da „Elektrokrajina“ za usluge pružanja tehničke podrške i održavanja izabere kompaniju koja nije ni proizvođač, ni autorizovani partner. Takvom odlukom se i dovelo u situaciju da postoje problemi u operativnom radu sistema koji je u realnoj eksploataciji više od 10 godina“, zaključuju u „Nitesu“.

„Nites“ u Banjaluci posluje od 2007. godine i svake godine bilježi višemilionski prihod. Najbolje  su poslovali 2013. i 2014. godine kada su imali prihode od preko 20 miliona.

Prema saznanjima CAPITAL-a u „Nitesu“ je zaposlen jedan od sinova Seke Kuzmanović, bivše direktorice „Elektrokrajine“, koja je na čelu tog preduzeća bila osam godina.

Samo u drugom mandatu Kuzmanovićeva je za usluge „Nitesu“ isplatila više od 1,6 miliona KM.

Nabavka usluga „Nitesa“ provođena je pregovaračkim putem bez objave obavještenja o nabavci, a kao opravdanje navedeni su „tehnički razlozi“ zbog kojih se ugovor može dodijeliti samo određenom dobavljaču, te razlozi koji se odnose na zaštitu ekskluzivnih prava.

Sve je, naravno, bilo „u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH“

elektrokrajinaUgovori „Elektrokrajine“ sa „Nitesom“ u periodu 2015-2018. godina vidljivi su u tabeli, dok vrijednosti ranijih ugovora, od 2009. do 2015. godine, nismo uspjeli saznati.

Seka Kuzmanović neće o detaljima

Bivša direktorica „Elektrokrajine“ Seka Kuzmanović rekla je da nije upućena u dešavanja u bivšem preduzeću od kako je otišla u penziju prošle godine, te da ne može ništa da komentariše u vezi sa „Nitesom“.

„Mogu reći da sam imala dobru saradnju sa „Nitesom“ i ništa drugo“, istakla je kratko Kuzmanovićeva.

Čavić: Očitavanja nepouzdana, a 30 odsto brojila nije uopšte očitavano

V.d. direktora „Elektrokrajine“ Dragan Čavić rekao je za CAPITAL da je po dolasku na čelo tog preduzeća obustavio isplate „Nitesu“ zbog problema u očitavanju brojila.

Na naše pitanje o blokadi sistema, priznao je da „Elektrokrajina“ nema pristup bazi podataka i daljinskom očitavanju.

elektrokrajina„Nikome neće biti plaćeno dok se sistem ne stavi u funkciju. Istina je da su onemogućili pristup. Još prošle godine kada sam došao, obustavio sam plaćanja zato što su postojali ogromni problemi u očitavanju. U prosjeku oko 30 odsto brojila nije uopšte očitavano pa sam dao nalog da se izvrši ekspertiza i utvrđeno je da, i za ono što je očitano, podaci nisu pouzdani“, tvrdi Čavić.

Dodaje da je potom obavijestio „Nites“ o svemu i da su pokušali da nađu rješenje, ali da u tome nisu uspjeli.

„Poslije toga je raspisan tender, javni postupak proveden, ne znam kako se zove firma koja je to dobila sada i oni ne mogu da pristupe softveru. Ne znam kako je to rađeno, intelelektualno vlasništvo je vrlo problematično, baza podataka i naši podaci ne mogu biti intelektualno vlasništvo softverske kuće“, ističe Čavić.

On kaže da je novim ugovorom definisao da svaki mjesec imenovano lice izvrši nadzor, te ako ne postoje podaci, nema plaćanja izabranoj firmi, „doviđenja“, kaže Čavić.

„Dok se ne izvrši nadzor nema plaćanja, to je klauzula u novom ugovoru. Za usluge očitavanja daljinskih brojila „Nitesu“ je plaćano 47.000 KM mjesečno. Ne plaćam ja to od prošle godine, u obligacionom smislu ugovor postoji, međutim dao sam reklamacije i obrazložio zbog čega nam je to neprihvatljivo. Svako svoju odgovornost nosi, ja imam problem i rješavam ga“, naglašava Čavić.

Kaže da je intelektualno vlasništvo i softver razlog zašto „Nites“ neda novoj firmi da pristupi sistemu.

Očitavanje 33.000 brojila biće ručnoNakon što je CAPITAL pitao „Elektrokrajinu“ o problemima očitavanja brojila, iz tog preduzeća u ponedjeljak je saopšteno da će njihovi radnici početi od 29. maja redovno očitavanje. Naveli su da su radi sprečavanja širenja virusa korona, u protekla dva mjeseca apelovali na kupce da sami očitaju potrošnju struje za taj period. Jedan od razloga koji su krili je i taj što nisu imali pristup daljinskom očitavanju, a 33.000 brojila sada će radnici „Elektrokrajine“ morati da obiđu kako bi očitali potrošnju.

„Mnoge stvari smo raščistili, ali je jasno da nema mogućnosti da se problem riješi. Našli smo alternativna rješenja i skinućemo mi njih s dnevnog reda, ali nema više kao što je bilo“, rekao je Čavić.

Na Čavićeve tvrdnje da je obustavljeno plaćanje „Nitesu“, u toj firmi odgovaraju da „nikakve obustave plaćanja ili tužbe nisu predmet poslovnih odnosa „Elektrokrajine“ i „Nitesa“, a poštovanje ugovora je višestruko potvrđeno od strane menadžmenta „Elektrokrajine“ kroz zapisnike i referentna pisma“.

Na optužbe da su očitanja bila nepouzdana, u „Nitesu“ priznaju da je to moguće, ali ne zbog njih, već, kako navode, zbog mreže „Elektrokrajine“.

„AMM sistem podrazumijeva prenos podataka, između ostalog, putem elektroenergetske mreže. Obzirom na kvalitet i stanje pojedinih segmenata mreže „Elektrokrajine“, te tipa brojila i vrste komunikacije sa brojilom, taj prenos nije uvijek stabilan i može doći do neočitanih podataka sa brojila“, navode u „Nitesu“.

„Dwelt“ rezultat Dodikovog i Škrbićevog pohoda na energetski sektor

Čavić je rekao da ne zna koja firma je ove godine dobila posao daljinskog očitavanja brojila, koji „Elektrokrajinu“ košta godišnje više od pola miliona KM, ali saznajemo da je to „Dwelt“.

Ugovor o tehničkoj podršci i održavanju AMM sistema sa konzorcijumom „Dwelt“ i „Sirius 2010“ sklopljen je 26. februara ove godine. „Elektrokrajina“ će im za taj posao platiti 497.988 KM bez PDV-a u idućih godinu dana.

dwelt elektrokrajinaZanimljivo je da je tender za taj posao raspisan 28. avgusta prošle godine, a rok za prijavu ponuđača je sa 23. septembra pomjeran nekoliko puta, sve do kraja novembra 2019. godine, kada su otvorene ponude.

Istovremeno, u septembru, „Dwelt“ je ozvaničio saradnju sa „Prointerom“ kako bi zajedno mogli da rade „na projektima digitalne transformacije energetskog sektora“.

Zatim se u novembru zatvara tender „Elektrokrajine“, a njihova ponuda ocjenjena je prihvatljivom.

„Dwelt“ je kompanija Stefana Krnete, zeta bivšeg SNSD-ovog ministra zdravlja i današnjeg dekana Medicinskog fakulteta Banjaluka Ranka Škrbića.

Firma „Dwelt“ osnovana je 2015. godine, iste godine kada je osnovan i „Prointer“ i te godine je bilježila dobit od svega 1.153 KM, ali je rast profita ubrzo došao.

Prošla godina je bila naročito profitabilna za firmu „Dwelt“ kada je inkasirala, odnosno zabilježila neto dobit od čak milion maraka (1.047.102 KM), podaci su iz finansijskog izvještaja.

Ova godina bi trebala da bude još uspješnija za novog IT favorita vlasti u Srpskoj jer je upravo sa „Dweltom“, bez tendera, „Elektroprivreda Republike Srpske“ sklopila posao od čak 12,3 miliona KM za softversku platformu za podršku snabdijevanju električnom energijom za 500.000 potrošača.

Pored toga, ERS je kupila od firme „Dwelt“ i softver za obračun struje, što je urađeno takođe bez raspisivanja tendera i zbog „hitnosti i izuzetne važnosti“.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Zbog Škrbićevog zeta „Elektrokrajina“ izgubila podatke 30 hiljada potrošača

  1. student

   E ova novinarka se razumije u problematiku ko moja pokojna baba. Kaže: “…Nites odbija dati kodove baze podataka”. Veću glupost odavno nisam čuo. Nema ona pojma o čemu piše.

   • Rjesenje

    Sta je tu problem? Angazujes ovaj notes kao podizvodjaca, dogovorite se i to e to

    • Tarzan

     Moglo bi to da zet nije nezgodan kao što jeste i da se fizički neobračunava sa direktorima konkurentskih firmi

   • novinar

    Dosta nejasan tekst, zbrda-zdola. Novinar bi trebao minimalno da poznaje problematiku. Ne znam ni ko je nites i ko dwelt, ali čitajući naslov i sadržaj postavlja se pitanje, kako neko može odgovarati za podatke kojima nikad nije ni pristupio. S druge strane ovi što imaju podatke ne moraju ih ni dati ako im je takav ugovor. S treće strane, nejasno je da neki bivši direktor ili ko već elektrokrajine može potpisati ugovor u kojem nije vlasnik svojih podataka.

   • Metotija

    Kad si pametan, kaži tačno ti kako se definiše taj lopovluk, pošto si očigledno dio te priče. A očigledno je da je o kriminalu riječ. Cilj je da neki nikada ne plate i ne plaćaju struju koju troše. U pitanju su milionski iznosi. Mafija je na djelu, a ti propali studentu i budućem diplomcu sa kupljenom diplomom vjerovatno i sam pripadaš tom krugu. Smradu …

   • Miloš Stojanović

    Meni kao posmatraču sa strane tekst je apslokutno jasan. Bravo za novinarku. Sve rečeno od A do Ž. Vi koji pauđalno kritikujete tekst i novinarku treba da precizno i jasno kažete šta eventualno u tekstu nije tačno, pa da se onda diskutuje. Ovako, skaćete sami sebi u usta.
    Vrhunac Papka Šupkovića, alijas Čavića, je kada kaže da ne zna kako se zove firma sa kojom je sklopio tako skup i tako važan posao. A, priča se, da još nije naučio da uključi i koristi kompjuter. Uhvatio se u kumovsko đavolje kolo i sada iz njega ne može izaći. Čak i kada bi htio. Vjerovatno i njemu dali Pinku pa ga malo drže za Jajca. Najveći apsurd je da se ovako osjetljiv i odgovoran posao povjeri nekoj vanjskoj firmi, pogotovu ne privatnoj. Od 2009 godine Elektrokrajina je ove usluge platila oko 5 miliona. Za te pare mogla je osposobiti desetak mladih stručnjaka, kupiti samo softver i posao raditi sama.
    Da osjetljivi podaci ne budu u vlasništvu bilo koga sa strane. Elektrokrajina je ipak JAVNO PREDUZEĆE. Znači, narodno.

    • Novinar

     Kao prvo, danas je pisalo “…Nites odbija dati kodove baze podataka” a sad piše: “…odbija dati kodove za pristup podacima” (što opet nije tačno, jer se ne daju kodovi nego user name i password). Ovo je vrhunac novinarskog i portalskog neprofesionalizma, mijenjati tekst u skladu sa komentarima. Kao drugo, ako su pitali sve pomenute aktere za mišljenje, trebali su i taj Dewalt. Ovako je tekst neobjektivan. Kao treće, kako neko može bit odgovoran za podatke kojima nikad nije pristupio, naslov ne odgovara sadržaju. Itd, itd.

     • Miloš Stojanović

      Nama običnim posmatračima, ali ne i neutralnim na kriminal i lopovluk, nije puno bitno da li se nešto naziva “šija” ili “vrat”, nego suština. A ona je iz članka jasna k'o dan.
      Prvo je 2009. godine ta neka Seka favorizovala jednu firmu i dala joj (izgleda bez javnog poziva) milionski posao. Sada je to isto uradio Papak Čavić na još gori način.
      Koliko su oboje bili informatički pismeni govori podatak koliko su zaštitili javno preduzeće u kome su bili, ili su sada, čelni ljudi, i koliko im je bilo bitno da se uopšte zaštiti javni – državni interes. Nije uopšte jer im je prije svega i na prvom mjestu lični interes i interes onih koji su ih na te pozicije postavili.
      Pa Čavić je prodao obraz, čast, reputaciju (nije je nikada ni imao), itd., u zamjenu za poziciju direktora (sada ćeš ti meni reći da je “samo” VD). Zašto ? Da bi mogao da krade i omogući drugima (u konkretnom slučaju Kumovog Zeta) da kradu i pljačkaju narodne pare. I to je pravilo ponašanja u svim javnim preduzećima i državnim budžetom.
      Ovdje je većina komentatora iz suprotstavljenih lopovskih tabora, i niko od njih ne govori o suštini problema.
      Ako je tačno da je za proteklih desetak godina Elektrokrajina, za poslove koje je mogla sama organizovati, platila vie od 10 miliona maraka, po me ni radi se o klasičnom kriminalu. Imaju hrabrosti da objave podatak da posluju sa gubitkom (ili su tu negdje) a na drugoj strani se rasipaju novcem preduzeća. Tačnije na razne načine ga izvlače u privatne džepove. Vjerovatno najčešće fiktivnim fakturama stranih off shore kompanija u vlasništvu istih kriminalaca i lopova.
      Papak Čavić istovremeno ima hrabrosti da kaže kako ne zna kako se zove firma kojoj je povjeren posao u namještenom i dirigovanom tenderu. Kao, uostalom, i svi tenderi u Republici Srpskoj. U iole normalnoj državi (što RS to očigledno nije) samo zbog te izjave bio bi smijenjen po kratkom postupku. Ali, to se neće desiti, jer je tu i postavljen da krade i omogući drugima da kradu.
      Problem je što taj trošak za daljinsko očitavanje potrošnje električne energije predstavlja samo mali dio onoga što se izvlači, a izvlačilo se i ranije, u privatne džepove iz Elektrokrajine i drugih javnih preduzeća.

      • samo realno

       Podržavam sve napisano.

       • samo realno

        Odnosi se na komentar Miloš Stojanović

      • Mile

       Slažem se sa Milošem Stojanovićem.
       Ovi što blate novinarku su verovatno zainteresovane strane.
       Članak je jasan i nama koji nemamo pojma programiranju, ali znamo kako izgleda pljačka kada je vidimo.

   • Lana

    „Lanaco“ ponovo dobio milionski ugovor od „Elektrokrajine“
    14.03.2018. / 11:28

    -„Elektrokrajina“: Dobavljač aplikativnog softvera isključivi nosilac autorskih prava na isti i u skladu sa tim uživa autorsko-pravnu zaštitu
    -Samo održavanje softvera za fakturisanje i naplatu utroška struje u prošlih 11 godina koštalo 10,4 miliona KM
    BANJALUKA – Banjalučka IT firma „Lanaco“ i zvanično je dobila novi ugovor sa „Elektrokrajinom“ težak 1.016.215 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. Toliko će javno preduzeće tokom 2018. godine platiti održavanje softvera za tarifiranje, obračun i naplatu struje, kao i održavanje baze podataka, čime je potvrđeno nedavno pisanje CAPITAL-a.

   • Miroslav

    Nisi ni ti odmakao mnogo od svoje pokojne babe.

   • I. Rudinski

    Nama iz IT-a je jasno da novinarka ne barata sa pojmovima iz IT-ja. Ko joj je naručio tekst, trebao je da je uputi malo bolje (a možda i taj nema pojma :-) ). “Kodove baze podataka” kako je prvobitno napisala drži u ovom slučaju Oracle (ili MIcrosoft ili IBM, itd) (ako se misli na izvorni kod). U drugom izmjenjenom slučaju pominje “kodove za pristup podacima”. Šta to predstavlja? Valjda treba reći user i passw. Koliko sam shvatio ovi i ne traže izvorni kod aplikacije nego samo izvršni (i pristup bazi podataka). Tako da je to jasno što se tiče IT-ja. A moralno je pitanje za novinarku (i portal) da li treba menjati originalni teskt poslije svakog drugog komentara. To mnogo govori i o novinaru i portalu.

  2. pravnik

   Odgovarati treba onaj ko je u ime Elektrokrajine potpisao štetan ugovor da ne raspolažu sa svojim podatcima . Ko god da je dobio posao , ova firma ili neka druga ili treća, džaba mu je jer Elektrokrajina nema svoje podatke

  3. sakupljac

   ovdje se ne zna ko je veci kriminalac: seka, skrbic, cavic ili onaj ko im je to sve omogucio..ne znam samo ko ima veci dosije u sipi i sta se vec ceka

  4. Tropic

   Koliko vidim po tekstu Dwelt od Nitesa nikada nije ni dobio podatke

  5. Jelena

   Ne pušta Nites svoju zlatnu koku tako lako!
   Gazi ih zete, svi te iz Elektrokrajine podržavaju. Dok je Seka bila direktorica nismo smjeli pomenuti Nites, iako smo svi znali da je to gomila šarlatana koja nam prodaje muda pod bubrege. Želim vam da preuzmete i Lanakove poslove u Elektrokrajini. Imate punu podršku.
   Jelena T.

  6. Dwelt & Prointer co

   Ovdje je sve jasno. Dwelt i Prointer su oteli posao Nitesu o kojem pojma nemaju nadajuci se da ce fakturisati a da nista ne rade, sto je uobicajeno za njih. Ne mogu naci softver na ulici, a novi ne znaju napraviti jer nemaju sposobne ljude za to. Sad su u velikom problemu.
   Vecina komentara su Dveltovi botovi.

   • Lanište

    Ovo je članak iz lanaco kuhinje. Jedino oni znaju napraviti softver. Niko ostali pojma nema. Imaju 200 ili 300 radnika ukljucujući konobare i kuvare.

    • Neša pacov

     Nebojsa Ninic,ljudski otpad,vlasnik firme Lanaco je jedan od deset najvecih pljackasa RS/BiH.
     Zapamtite to ime !

     • Netacno

      Nije tacno. Neso je ljudina. Ljudska velicina i pojavom i ponašanjem. Gdje god se pojavi svi ga odmah primjete.

      • Antilanaco.com

       Netačno. To je jedan obični bahati lažov

      • pizdun

       sta je bilo govnari dokle kradje vise tvorzija za sve od cavica topalovica kuzmanovicke nadalje jebevam mater svima

  7. Monter

   Dosta je više tog Nitesa . puno sam cipela poderao čitajući njihova “daljinska ocitanja”. Koristim dosta alata od tog Dewalta. Valjda će im i očitanja biti bolja nego nitesova

  8. Antibot

   Ne postoji softver koji je napravio Dwelt, a da uspjesno radi. Ne pravi politika softver.
   Nema nadobudnijeg lika od Stefana Krnete Skrbicevog zeta.

   • Bot

    Plaćeniče jadni! Dwelt je najkvalitetnija IT firma i regionu, a i šire.

    • Stefane?

     Ti li si rumenko-zetonjo? Nisu ti ovo nezavisne da placas clanke ;)

   • Fazon

    To što šamara direktora prointera u centru Beograda mu je plus bar što se mene tiče, a što se softvera tiče Stefan je samo vodja softverske mafije koja se brutalno obracuna sa svakim ko mi stane na put i nista vise.

    • F

     Sta ovaj ima ici u Beograd? Nek se zali stanivukovicu, ako ga je nabubo

   • antilanaco.com

    E ovaj Antibot je garant iz Lanaco. Samo oni mogu ovako bahato da tvrde da neki ili nečiji softver ne valja a da ga nisu ni vidjeli.

   • CrnA

    Nadobudan je mala rijec za doticnog. Radim u prizemlju zgrade u kojoj je ta firma, svaki dan ga vidjam, ne znam kada stigne raditi kada non stop setka i muva sve sto nosi suknju. Rumeno seljacko dijete a ponasa se kao da je uhvatio Boga za bradu…

  9. radovan

   situacia nie bas naj jasnia sto ja moram da ocitavam struju i radim tudji poso pa jos samo dasam racun sebi napisem koga vi muljate

  10. Država je Mafija

   Mafija ste ili radite za mafiju, i jedni, i drugi i treći. na čelu sa Capo di Tutti capi i njegovim kumom. Preko zetova, kćeri, sinova, školskih drugova, itd.
   U RS je na djelu ona čuvena : SVAKA DRŽAVA IMA SVOJU MAFIJU, RS MAFIJA IMA SVOJU DRŽAVU.
   Sa srećom vam bilo, prokleti bili i vi i vaše potpomstvo

   • Realan

    Uhvatio se Stefo za zlatnu koku Ninu davnih dana, a sa strane svašta radi… da mu zna tast, nestala bi ta njegova firmica i izduvao bi ego.

   • samo realno

    E baš tako…ovdje je samo pitanje ko će ukrasti naše pare…jedno vrijeme su krali jedni a sada je namješten posao drugima…a Čavić, eh..ne znam kako obraza ima da ulicom hoda…moja majka gasala za njega kao najžešćeg kritičara vlasti, kad ono…

  11. Sramota

   Ljudi moji sta je ovo, pa koja je ovo mafija? To je isti onaj koji je dobio 12 miliona u direktnoj pogodbi sa ERS? Pa ja ne znam sta se ovom nasem narodu treba uraditi da reaguje? Škrbić opljackao zdravstvo pa presao na drugu oblast! U zatvor sa zetom!

  12. Pravnica

   U Crnoj Gori Milo od 1988, mi isto 20 godina ne dolazimo sebi… Samo su pametni hrvati, kako su skinuli Sanadera, mijenjaju vlast na svakim izborima… nadam se da ce se i nas narod osvjestiti pa da ce pasti i ovi Dodikovi piuni. Nemojte na ovog malog Stefana, on je samo poslusnik, kada se udao u tu familiju, mora da sluša…

   • Srdjo

    Ma sta nemoj, klasicni dupelizac, druzi se samo s kim ima koristi. Kum mu mali Šušnjara Orfej, cura/zena Skrbiceva kcerka… dalje nema potrebe da nabrajam.

  13. Foleri

   Ovdje je najveći fol što par ljudi stručnjaka u tim IT firmama drži sve podatke u svojim rukama. I ključeve za pristup.
   Vlasnici, koji inače pojma nemaju o informatici, mogu da budu ucijenjeni (često i jesu) od strane tih IT stručnjaka i da praktično rade šta hoće.
   Sve dok im se ne zavrne ruka, provozaju u gepeku, osječe prst….A i toga je, priča se u Radojičićevoj čaršiji, bilo

   • Konj

    Kriminalac obični

  14. Radomir

   Ma boli me uvo za skrbica dok imamo postene ljude koji nas vole poput zeljke radova a i dodika

  15. Lujo

   Joj Cavica sto se pravi “francuska sobarica”!
   A za zeta sta reci, cim nemas izgradjeno ime, vec si neciji zet, mozes samo biti bot i pisati komentare o Lanaku( koji mu je ocigledno iz nekog razloga bolna tacka), u tekstu u kome se Lanako ni ne spominje… Bijedan pokusaj spinovanja.. nije on jos zreo za tu ligu

   • programer

    Očito je da je lanacu dwelt bolna tačka jer stalno naručuje članke protiv njih. Nije ni čudo jer su najbolji ljudi otišli iz lanaca u dwelt. Što ne poboljšaju položaj radnika pa ne bi odlazili.

    • Voda

     Kao razlog za primjenu pregovaračkog postupka iz „Elektrokrajine“ su naveli da se „iz suštinskih, dokazivih tehničkih ili umjetničkih razloga, ili iz razloga koji se odnose ne zaštitu ekskluzivnih prava, ugovor može dodijeliti samo određenom dobavljaču“.

     Pored pomenutog softvera, „Lanaco“ je i ove godine nastavio da održava softver za tarifiranje, obračun i naplatu struje, kao i održavanje baze podataka u „Elektrokrajini“ i to po cijeni nešto višoj od jedan milion KM, o čemu je CAPITAL pisao.

     Za proteklih 11 godina, samo za održavanje softvera za tarifiranje, obračun i naplatu struje, „Elektrokrajina“ je „Lanacu“ isplatila čak 10,4 miliona KM.

     Tako je godišnje pod stavkom „održavanje i dorada novih aplikacija“ u „Elektrokrajini“ trošeno 868.200 KM poreskih obveznika RS.

     „Lanaco“ je lani pobjedio na čak 74 tendera vrijedna 25,2 miliona KM i zaradio 7,8 miliona KM.

     Novi tender

     U toku je još jedan tender kojim „Elektrokrajina“ traži firmu koja će obnoviti licence za cisco ironport email security sistem u trajanju od tri godine.

     Za taj posao „Elektrokrajina“ je spremna da plati 40.000 KM bez PDV-a, a svi zainteresovani ponude mogu da dostave do 9. jula.

     • Dragisa

      Koji je ovo cirkus, ljudi u ponoc kopiraju linkove i tekstove o konkurentskoj firmi da skrenu fokus sa neodbranjivog.
      Ima posla ko hoce da radi! hahahahahahaha Nadam se da vam placaju rad nocu! :D

      • golman

       Koliko sam mogao shvatiti tekst, ovdje se nema šta braniti. Firma dobila ugovor, a nije dobila pristup bazi podataka. Sve jasno. Odgovarati treba onaj ko je potpisao štetan Ugovor za Elektrokrajinu da daje svoje podatke tom Notesu, a da nema pravo na njih.

  16. VladoBL

   Sve je ovdje jasno. Radi se o čistom kriminalu u skladu sa zakonom. Kao i sve do sada.

  17. diša

   „Lanacu“ 890.000 KM za informacioni sistem u školama RS.
   Tolike pare za održavanje plus još milioni za nabavku softvera za škole. A online nastava preko RTRS-a? Sramota.

   • Zoran

    Mnogi komentatori su izgleda prezivjeli strujni udar, pa im se malo pomutilo…

    Bez tendera, pregovaranjem i zbog suštinskih, dokazivih tehničkih, umjetničkih razloga ili ekskluzivnih prava „Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) isplatiće zetu Ranka Škrbića, odnosno njegovoj firmi „Dwelt“, čak 12,3 miliona maraka za softversku platformu.

    • omg

     12 miliona bez tendera firmi od (ako i) 20 ljudi??? Pa to ni Prointer ne dobija na taj nacin!
     Ako ovo nije za krivicne prijave, ja ne znam sta je!!!

  18. Gordana Kovacevic

   Kormilo Prointera uskoro preuzima Gordana Kovacevic, koja je dosla u Prointer iz Lanaca. Doticna je u Lanacu ucestvovali u svim pljackaskim dogovorima predhodnih 10 godina i ima iskustva da nastavi tako i u Prointeru. Svi koji su sa doticnom imali posla, kazu da je bezkropulozna i da ce nadmasiti Vujica u visini pljackanja, jer ona to radi zaista predano,pedantno i u interesu vlasnika Boga i bozijeg sina. Ova ce da nam se smije u oci i da otima do kraja. Sve sto pisete o Lanacu lose, nije samo Ninicevo maslo nego i Gordane Kovacevic.

   • Rtv

    Dobra macka. Nek krade, kad je mogao i onaj od 200 kila

  19. Goran

   Ček, Ček da bi ti neko elektronski očitao brojilo ti plaćaš mjesečno 45000KM za 33000 brojila. Koja su većinom u zgradama. Vjeruje da bi angažovanje “Žive” radne snage taj iznos mogao da bude maksimalno 5000KM. A ovamo kao napredujemo, ulažemo u nove tehnologije i smanjujemo troškove…

   • Gradiska

    Baja nastavlja i u doba Corena dalje da pljacka. DWELT, prateca firma Prointera koja se se vodi na Skrbicevog (bivsi ministar zdravstva i kum Bajin) zeta. Opstina Gradiska daje 200.000 godisnje, tj 600.000 za tri godine, na najam softvera za obracun komunalnih usluga. Toliku cijenu nije platila ni jedna opstina u BIH, jer takav softver, za ovu velicinu opstine, se moze nabaviti po cijeni od 30.000-50.000KM maksimalno i onda samo placati odrzavanje nekih 10.000KM godisnje. Na tri godine 600.000KM naspram 100.000KM maksimalno, je rzika od 6 puta. To je to, uklapa se u pljacku nama poznatih Boga, i Bozijeg sina. Tender je bez objave, jedan ponudjac itd.

    NABAVKA USLUGE IZNAJMLJIVANJA I ODRŽAVANJA APLIKATIVNOG SOFTVERA ZA FAKTURISANJE I NAPLATU KOMUNALNIH USLUGA
    Datum i vrijeme slanja obavještenja na objavu: 24.4.2020. u 13:42
    OBAVJЕŠTЕNjЕ O DODJЕLI UGOVORA 5 94-4-2-59-5-48/20
    ODJЕLJAK I: UGOVORNI ORGAN
    I 1. Podaci o ugovornom organu
    Naziv GRAD GRADIŠKA
    IDB/JIB 4401068470004
    Kontakt osoba Nataša Golić
    Adresa Vidovdanska 1A
    Poštanski broj 78400 Gradiška (sp bl)
    Opština/Grad Gradiška
    Telefon (051) 810-353
    Faks (051) 814-689
    Еlektronska pošta [email protected]

    II 9. Trajanje ugovora ili rok izvršenja
    36 (tridesetšest) mjeseci
    III 1.a. Da li je ovom pregovaračkom postupku bez objavljivanja obavještenja o nabavci prethodio konkurs za izradu
    idejnog rješenja?
    NE
    III 2. Kriterijumi za dodjelu ugovora
    Najniža cijena
    III 5. Da li je objavljeno prethodno informaciono obavještenje?
    NE
    III 6. Da li je objavljeno ex ante obavještenje o transparentnosti?
    NE
    IV 1. Podaci o najuspješnijem ponuđaču/grupi ponuđača
    Jedan ponuđač
    R.Br. Naziv IDB/JIB Opština/Grad Država 1 DWELT D.O.O. 4403830180003 Banja Luka Bosna i Hercegovina
    IV 2.a. Konačna ukupna vrijednost ugovora/okvirnog sporazma bez PDV-a u KM 584964,00
    IV 2.b. Godišnja vrijednost bez PDV-a u KM 194988,00
    IV 2.c. Datum zaključenja ugovora/okvirnog sporazuma 22.4.2020.
    IV 2.d. Broj primljenih ponuda
    1
    IV 2.e. Broj prihvatljivih ponuda
    1
    IV 2.f. Vrijednost najniže prihvatljive ponude bez PDV-a u KM 584964,00
    IV 2.g. Vrijednost najviše prihvatljive ponude bez PDV-a u KM 584964,00