Capital.ba

Zbog privatnih interesa Vlada RS nije riješila stečaj “Ratarstva”

19.07.2017. / 12:01

– U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS navode da prijedlog zaključka nije sadržavao podatke o namirenju povjerilaca
– Vujančević: Sve je trebalo da bude riješeno prodajom imovine Poljoprivrednog instituta RS

BANJALUKA – Iako je Vlada Republike Srpske još 2011. godine trebalo da razmatra stanje u preduzeću “Ratarstvo” iz Nove Topole, koje devet godina prolazi kroz stečajnu agoniju, ova tačka je sklonjena sa dnevnog reda i nikada kasnije nije bila predmet rasprave, saznaje portal CAPITAL.

U toj informaciji, prema tvrdnjama ranijeg stečajnog upravnika Slavka Vujančevića, detaljno je navedeno kako bi povjerioci trebalo da budu namireni, a stečaj okončan. Međutim, u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sada navode da tih podataka nije bilo.

“Prijedlog zaključka nije sadržavao podatke o namirenju povjerilaca ovog stečajnog dužnika ustupanjem njegove imovine drugom subjektu. Na sjednici održanoj 27. oktobra 2011. godine kandidovana je tačka „Informacija o toku stečajnog postupka nad imovinom stečajnog dužnika „Ratarstvo a.d. Nova Topola“, ali ista nije razmatrana zbog čega ni zaključak nije donesen. Vlada RS navedenu tačku nije ponovno razmatrala”, stoji u odgovoru resornog ministra Steve Mirjanića na poslaničko pitanje Milana Švrake ispred Kluba poslanika PDP-a.

Bivši stečajni upravnik Slavko Vujanačević za CAPITAL pojašnjava da je postojao dogovor da se u stečajnu priču “Ratarstva” uključi Poljoprivredni institut RS, koji bi prodao svoje zemljište i objekte u Banjaluci, a preselio bi u sjedište “Ratarstva” u Novu Topolu.

“Od prodate imovine Instituta mogla bi se namiriti kompletna potraživanja “Ratarstva”. To je bilo kvalitetno rješenje za koje je trebalo da dobijem saglasnost Vlade. Obavijestio sam Skupštinu povjerilaca o tome, međutim, neko je predložio da se tačka skine sa dnevnog reda.  Prevladali su privatni interesi jer je imovina “Ratarstva” ogromna”, kazao je Vujančević.

Poljoprivredno zemljište “Ratarstva” nikada nije upisano u stečajnu masu, a u Vladi RS kao razlog navode to što je ovo preduzeće nastalo u procesu privatizacije državnog kapitala u PIK “Mladen Stojanović”.

“Teretno-pravne i druge poslove kojima je sticano pravo nad poljoprivrednim zemljištem zaključivalo je preduzeće PIK „Mladen Stojanović“ Gradiška u korist društvene svojine, a ne „Ratarstvo“. Stoga svo poljoprivredno, na kojem je pravo korišćenja imalo preduzeće PIK „Mladen Stojanović“ Nova Topola, nije moglo biti predmet privatizacije državnog kapitala u ovom preduzeću, odnosno nije moglo ni biti evidentirano u stečajnu masu”, stoji u Mirjanićevom odgovoru.

Privatizacija u PIK-u, kako ističe, završena je u skladu sa Zakonom o privatizaciji državnog kapitala RS, kojim je propisano da predmet privatizacije ne mogu biti prirodna bogatstva, dobra u opštoj upotrebi, objekti od opšteg, kulturnog i istorijskog značaja koja su preduzećima bila data na korišćenje, a status građevinskog i poljoprivrednog zemljišta utvrđuje se posebnim propisima.

Na Švrakino pitanje zbog čega stečaj ni nakon devet godina nije okonačan, Miranić je kazao da je u toku istraga na osnovu podnesenih krivičnih prijava za malverzacije u toku stečaja.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Zbog privatnih interesa Vlada RS nije riješila stečaj “Ratarstva”

  1. Slavko Vujančević

   U dogovoru sa prof. dr. Markovićem koji je bio direktor poljoprivrednog instituta RS i uz podršku tadašnjeg predsjednika Vlade RS gos. Đombića pa i pojedinaca iz Ministarstva poljoprivrede, postignut je dogovor da se stečajni postupak u “RATARSTVU” Nova Topola provede Reorganizacijom preduzeća tako što bi bi Vlada RS preuzela cjelokupnu imovinu uključujući i poljoprivredno zemljište, a da se u cjelosti namire povjerioci među kojima i radnici.
   Preuzeta imovina bi se potom ustupila Poljoprivrednom institutu RS a da se nepokretna imovina Instituta u Banja Luci unovči i izkoristi za namirenje dijela potraživanja povjerilaca.
   Bilo je potrebno da Vlada RS samo da saglasnost za izradu takvog Programa reorganizacije, ali iz neobjašnjivih razloga od toga se jednostavno odustalo. i nisam ni mogao raditi Program.
   Očito je razlog što je neko želio da pribavi poljoprivredno zemljište, pa je od mene traženo da dam saglasnost za izmjenu Diobnog bilansa PIK-a kako bi i FARMLAND dobio 3 do 4 hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta.
   Kad sam ja to odbio da uradim onda je protiv mene podnesene neosnovane krivične prijave pa i od samog ministra Mirjanića, a od stečajnog sudije traženo da me na bilo koji način razriješi dužnosti stečajnog upravnika.
   Tako je stečajni sudija i postupio predloživš mi sam da podnesem ostavku navodno da me zaštiti od kriminalnih grupa. Ne znajući za taj dogovor ja sam i prihvatio i podnio zahtjev za razrešenje.
   Nisu tačne tvrdnje ministra Mirjanića navedene u odgovoru poslaniku Švraki da je cijeli PIK kupovao poljoprivredno zemljište.Ta imovina kupovana je sredstvima Ratarstva u bilo kom organizacionom obliku kad je bil o čemu postoje vjerodostojni dokumenti..
   Zakon o stvarnim pravima jasno reguliše tu oblast. Nakon izmjena tog zakona a sve sa ciljem da se spriječi upis vlasništva na istoj u korist Ratarstva, iniciran je postupak kod Ustavnog suda koji je tu izmjenu Zakona proglasio neustavnom.
   Sve to poljoprivredno zemljište može se upisati kao vlasništvo, a ja sam upravo i želio zbog velike vrijednosti ( cca. 500.000.000,00 KM) da tu imovinu preuzme Vlada RS a ne neki kriminalac, što mnogima nije odgovaralo, zbog čega pa bar je to jasno.
   Što se tiče krivičnih prijava koje je podnosio i ministar Mirjanić protiv mene sve su kao neosnovane odbačene., a nestručno su i napisane.
   Kad gospodin Ministar poznaje zakone po kojem je onda zakonu Kovačević Dušan kao stečajni upravnik prodao poljoprivredno zemljište u “PLANTAŽE” AD Gradiška.
   Zašto protiv tog stečajnog upravnika nije podnio krivičnu prijavu, a podni protiv mene a ja nisam prodao ni m2 poljoprivrednog zemljišta.
   Očito da ministru Mirjaniću pa i nekim drugim nije odgovarao moj profesionalan i zakonit rad u tom stečajnom postupku, a odgovara mu rad Kovačevića zbog iskustva sa poljoprivrednim zemljištem Plantaža.
   Pravda je spora ali dostižna, pa će se uskoro pojednci i naći na mjestu gde su več odavno trebali.

  2. Šokčević Koviljka

   U komentaru bivšeg stečajnog upravnika, gospodina Slavka Vujančevića, sve je istinito i sve je tako bilo. Od prvog dana sam uključena u stečajni postupak i bila sam predsjednik Odbora povjerilaca. Takav čovjek nije odgovarao vladajućoj strukturi prvenstvo ministru Stevi Mirjaniću. Čovjek se samo držao, struke, znanja i zakona. Ovo što navodi Mirjanić je ne tačno da to priča čovjek koji ne poznaje preduzeće pa mogla bi da shvatim, ali čovjek koji je bio direktor tog preduzeća, direktor koji je kupovao zemlju, direktor koji zna.da je preduzeće plaćalo zemlju, da li parama, kreditom, zamjena ne bitno, kaže da nije preduzeće vlasnik te iste zemlje, to nas iznenađuje takvo njegovo ponašanje.

  3. Šokčević Koviljka

   Sad su stavili stečajnog upravnika po mjeri a on je Dušan Kovačević, doktor ekonomskih nauka, čovjek koji puca od ne znanja, spreman da poprijeko a u korist pojedinaca donosi odluke, pa valjda takav više odgovara ministru Mirjaniću. Uspio je namiriti povjerioce 100% prodajom poljoprivrednog zemljišta “PLANTAŽA”Gradiška, a preduzeće nije vlasnik te iste zemlje a to isto ne može u “RATARSTVU” a “RATARSTVO” je vlasnik zemlje i posjeduje svu moguću dokumentaciju. Neka objasni ministar Mirjanić a bivši direktor. Kaže ministar Mirjanić da je do mene ja bi to rešio a mi mu poručujemda je on.kočnica.

  4. Radnici "Fruktone"

   Od samog početka stečaja u “Ratarstvu” Vlada RS se
   pokušala umiješati u rukovođenje stečaja u Novoj Topoli!Možda bi im to i pošlo za rukom da nije bilo stečajnog upravnika Slavka Vujančevića.Mnogima je postao kost u grlu dok se i sam borio svim silama da dovede stečaj do kraja i da isplati radnike i ostale povjerioce.Prevarom ga smjenjuju i dovode Kovačević Dušana, sumnjivog stečajnog upravnika.On je trebao da završi stečaj na prečac, a povjerioci tj. radnici ne bi dobili ništa.Isti scenario smo i mi doživjeli. Radnicima “Ratarstva” savjetujemo da se bore svim silama i da ne odustaju od svojih potraživanja.

  5. Šokčević Koviljka

   Hvala na podršci radnicima “FRUKTONE”. Mi ne odustajemo pa po cijenu i života, dok ne naplatimo naše plate, koje su nam razni lopovi oteli (direktori, Vlast SDS-a, PDP-a i SNSD-a) i niko ih nije priveo na odgovornost već uživaju u svom bogastvu. Sad su postavili stečajnog upravnika, DUŠANA KOVAČEVIĆA, doktora ekonomskih nauka, (čovjek sumnjive diplome koju treba proveriti, jer čovjek ništa ne zna, a kao doktor nauka trebao bih da puca od znanja.) da podjeli imovinu svim svakom samo ne radniku a vi PROCJENITE zašto to tako radi. MI SMO MU PORUČILI DA NEĆE MOĆI TAKO, NISMO Mi RADNICI NI FRUKTONE NI DIP KOZARA, DA NAS PREVARIŠ, POKUPIŠ PARE I ODEŠ.

  6. RADNICI RATARSTVA U STEČAJU

   O DUŠANU KOVAČEVIĆU, tom NE ČOVJEKU, mogli bi napisati knjige, za samo ove 3 godine otkad je stečajni upravnik u “RATARSTVU”. Da taj čovjek imade i jednu pametnu za radnike da kaže ne bože sačuvaj, njega samo interesuju pojedinci, zato može sa STEVOM MIRJANIĆEM jer su isti, gledaju ljudi sebe, mani radnike.

  7. ZORICA NOVA TOPOLA

   Gospodo draga posebno iz Ministarstva poljoprivrede , a pri tom mislim na Ministra Stevu Mirjanića, svoje obaveze prema tajkunima izmirujte iz svoga džepa.
   Vaši tajkuni koji su zaštićeni s Vaše strane, koji ne kriju da kaže da je njihovo
   Sudstvo, Pravobranilaštvo kao i Vaše Ministarstvo poljoprivrede na čijem ste Vi čelu.
   Nije Vama stalo da se namire povjerioci, da Vam je stalo ne bi razrješili G-dina
   Slavka Vujančevića.
   Na sastanku kod Vas u Ministarstvu rečeno nam je da tadašnji Predsjednik odbora povjerilaca G-đa Koviljka Šokčević ponavlja kao papagaj riječi bivšeg Stečajnog Upravnika Slavka Vujančević citiram : “Ne damo zemlju dok se ne namire povjerioci”
   O Stečajnom Upravniku Dušanu Kovačeviću , suvišno je govoriti.
   Čovjek ne zna da pročita šta je napisao.
   Na svako pitanje Povjerioca ima isti odgovor, valjda je to samo naučio napamet.
   G-din Stečajni Sudija Midho Vukalić takođe je imao u nekom djelu primjedbe na njegov izvještaj.Branio ga je jer nije pravnik po struci, ali gospodo draga on ne zna ni cifre pročitati, jer ga svaki put opominje Stečajni Sudija da cifra nije dobro pročitana.
   Sve u svemu Izvještaj G-dina Stečajnog Upravnika Dušana Kovačevića svodi se na
   rad bivšeg Stečajnog Upravnika Slavka Vujančevića, a to je odraz jednog velikog neznanja u vođenju stečajnog upravnika.
   Za nezavjestan rad postoje Sudovi koji će o tome da odluče, a on je trebao da pokaže kao doktor profesor ek.nauka , čovjek od struke , jedan od učesnika pisanja Zakona o stečaju, da učini mnogo, mnogo više , jer bar se on nije posvađao sa svim institucijama.
   Vidi se koliki je profesionalac u svom poslu kada se na na ovakav način odnosi prema svim povjeriocima na Skupštini Povjerilaca.Kad ne zna da odgovori njegova jedina riječ je obratite se pismeno, jer taj čovjek nije potkovan znanjem,
   a Vama takav odgovara.
   Radnicima kojima se inati , a znate zašto zato što su ga omeli u njegovim namjerama.Zna on dobro a i mi radnici povjerioci kako je on trebao da završi ovaj stečaj.
   Vas g G-dine u radu ne ometa ni Slavko Vujančević kao i njegovi podanici , kako Vi to kažete. U svojim namjerama niste uspjeli, a ovo dalje je previše krupan zalogaj za Vas.
   Prijetite Vi i dalje , optužjte i bavite se onim čime jedan Stečajni Upravnik ne bi trebao da se bavi.Zajedno ispijajte kafe sa sa Šavijom, Sladojevićem Bogdanom i drugim tajkunima, ali znajte imovinu “Ratarstva ” nećete tako lako iskrmčiti po cijenu puno veću nego što Vi mislite.
   Pitajte se čiji ste Vi podanik.
   Nije mi samo jasno da jedam Ministar poljoprivrede priča jedno, misli drugo a radi treće.Imate puno godina veoma uspješne karijere ovo Vam nije trebalo, uz dužno poštovanje za Vaš prijašnji rad.

  8. Šokčević Koviljka

   Njima Zorice upravo treba ovakav čovjek kao što je Dušan Kovačević jer on: 1. On je jedna velika neznalica. 2. Sumnjivih diploma. 3. Uživa kad ga takvu, i oslovljavaju sa ; profesore, doktore. 4. Koga je briga što on nema znanja ni za profesora, ni za doktora. 5. Da zna voditi stečajni postupak, odnosno da je pošten, nebih dopustio da mu se svak mjera u posao koji obavlja. 6. Njemu Ministar Mirjanić, kaže, poništi licitaciju RJ ALEKDANDROVAC, on ne gledajući posledice nakon 4 godine poništava. 7. Pripisuje sve i svašta što nema veze, gospodinu Slavka Vujančeviću. 8. Piše tužbe, prijavljuje ga svakome i svagdje i svagdje dobije odbijenicu i sve je rešeno u korist gospodina Vujančevića. 9. Od sebe pravi budalu, ne pravi on to i jest. Samo laže i olajava ko god nije uz njega. 10. Tog čovjeka pod hitno treba isterati iz našeg preduzeća i prije nego što legnu pare od licitacije. Opet će dati onima koji ne trebaju da dobiju. Moramo to preduhitriti da nam se ne desi kao sa SAVIMIKSOM. Moramo kod Predsjednika suda, na njega, on je krivac.

  9. Zorica Balaban

   .Borba se nastavlja, jer puno smo sebe dali za ovaj nezakonit stečaj od dolaska Stečajnog Upravnika Dušana Kovačevića.
   U jednom izvještaju za Skupštinu povjerilaca prvo izvještava o prodaji nepokretne imovine na licitaciji od 29.05.2017 godine pozivajući se na ranije Skupštine i Odbore povjerilaca
   kao i neka izjašnjenja na ročištima.
   Poslije gore navedenog izvještava da je jedna solucija o rješenju stečaja dogovor sa
   Ministarsrvom poljoprivrede i Poljoprivrednom Institutom Banjaluka vezano za Doradu sjemena.Nema u izvještaju objašnjenja zašto se od toga odustalo.
   Samo ne znam na koju se Skupštinu povjerilaca poziva kada nije održana niti jedna za njegovog mandata,a Odbor povjerilaca 29.05.2017 godine nije imao konstituisan, jer je tek 11.07.2017 godine na Skupštini povjerilaca izabran .
   Kako može objaviti licitaciju.Može on sve jer mu naša Vlast dala odrješene ruke i čovjek vodi svoj privatni stečaj , te nikom ne odgovara za svoje postupke.
   U jednom djelu izvještaja optužuje Slavka Vujančevića za sporost rješavanja Sudskih sporova.Stečajni upravnik može samo urgencijama da utiče na sve to, a napisao ih je sijaset.Sve su presude došle kada je Dušan Kovačević postavljen na funkciju Stečajnog Upravnika.Razlog nam je svima poznat.Sve presude su došle na štetu “Ratarstvo” a.d. u stečaju.Pitam se samo kako se on tako svojski borio , ulagao revizije, sastajao se u Pravobranilaštvu Rs 50 puta, 20 puta sa Lokalnim zajednicama na području Opštine Gradiška i Laktaši.Bori se za upis zemljišta preko gruntovnice,
   a znamo da je dobio odgovor na Žalbu koju su uputili radnici “Ratarstvo” a.d. Nova Topola, da mora uplatiti 36.000,00 KM da bi se zemlja upisala u Listu nepokretnosti.
   Znamo i to da je upućena žalba od strane Advokatske kancelarije Kosić, koja zastupa “Ratarstvo” a.d. u stečaju.
   To nema u njegovom izvještaju, a kaže da se bori za upis zemljišta.
   Pa valjda je ova gore navedena informacija vrlo bitna da se nađe u Izvještaju za Skupštinu Povjerilaca.
   Nama je Hypo banka najveća kost u grlu, jer se naplaćuje po ko zna koji put, i dalje nije upoznao Skupštinu povjerilaca o tokovima novčanih sredstava skinutih sa posebnog računa Notara Zlatana LJubljanca, na ime uplate umanjene za depozit od
   strane “Savi-Mix” d.o.o.Bijeljina.
   Ovo nije ničija prćija da bi se ovako ponašalo.To su stvarale generacije i generacije radnika.
   Ovo Preduzeće nije trebalo otići u stečaj, ali šta možemo kada politika naše vlasti pravi od gotovine veresiju u korist drugih, eto puste sreće da naša RS ima korist od toga, samo pojedinci .

  10. Šokčević Koviljka

   Dušan Kovačević, ima pare ima sve u ruci, radi šta hoće, niko mu ništa ne može. Svi sa kojima on kontaktira, su sumnjivi tipovi. Takvi valjda našoj VLASTI odgovaraju. Vidiš da oni hoće onog picopjevca, što smo se mi s njime prepirali oko zemlje, Borisa Jelačića za PRAOBRANIOCA, prvo je čovjek mlad, drugo treba iskustvo, treće sumnja se u njegovo poštenje, dat je nalog da se sprovede istraga.