Capital.ba

Zbog Petra Dušanića Centralni registar HOV RS prekršio zakon

11.07.2008. / 10:00

BANJALUKA, Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske (KHOV RS) izrekla je Javnu opomenu Centralnom registru hartija od vrijednosti RS zbog kršenja zakonskih i podzakonskih akata, saznaje Capital.ba.

CHOV je, navodi se u Rješenju Komisije, na osnovu ugovora o poklonu, koje je sklopio Petar Dušanić i Gostimir Ivanković, prenio 1 260 204 akcija „Građe“ Banjaluka, iako je to bilo suprotno Pravilniku o registraciji i prenosu hartija od vrijednosti.
 
Registar je postupio suprotno Pravilniku o registraciji i prenosu hartija od vrijednosti kojim je propisano da mora odbiti nalog za prenos hartija od vrijednosti ukoliko one podliježu ograničenju prometa na osnovu zakona, odluke emitenta ili ugovora.

Naime, Komisija za HOV je utvrdila zajedničko djelovanje Petra Dušanića, „Kompanija Dušanić“ Prnjavor i Gostimira Ivankovića te ih obavezala na objavljivanje ponude za preuzimanje „Građa“.

Istim rješenjem KHOV je naredila Centralnom registru HOV da na vlasničkim računima Dušanića i Ivankovića upiše zabranu prava glasa na skupštini akcionara.

Utvrđeno je da je Gostimir Ivanković zaključio ugovor o poklonu 483 127 akcija Aleksandru Ivankoviću, dok je Petar Dušanić Sanji Dušanić ugovorom poklonio 777 077 akcija „Građe“ Banja Luka.

Dušanić i Ivanković su prekršili Zakona o preuzimanju koji propisuje da, od trenutka nastanka obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje, ponudilac ne smije otuđivati niti se obavezivati da će otuđiti akcije koje daju pravo glasa u skupštini emitenta.

Registar za HOV je postupio suprotno odredbi člana 41. stav 1. tačka g) Pravilnika o registraciji i prenosu hartija od vrijednosti kojim je propisano da mora odbiti prenos hartija od vrijednosti ukoliko te hartije imaju ograničenju prometa na osnovu zakona, odluke emitenta ili ugovora.

CHOV prekrišio i Zakon o slobodi pristupa informacijama
KHOV je 22. aprila ove godine dobila zahtjev advokata „Euro Ex“ Milanović Nebojše kojim on upoznaje Komisiju da je Centralnom registru uputio zahtjev da mu po osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama ustupi podatke iz svog Registra. 

Registar je advokata uputio na Zakon o akcijskom fondu RS koji propisuje način prenosa vlasništva državnog kapitala na Akcijski fond RS. Registar je Milanoviću odgovorio da ostale podatke/dokumente ne može dostaviti jer se na Registar ne odnose odredbe Zakona o slobodi pristupa informacijama.

Međutim, Komisija za HOV RS je ocijenila da je Registar prekršio i Zakon o slobodi pristupa informacijama, jer nije tačno obrazloženje Registra „da nije pravno lice koje je u vlasništvu niti ga kontroliše javni organ“ pa zbog toga ne može dostaviti tražene podatke.

„U skladu sa navedenim nesporno je da je Registar postupajući na opisani način postupio suprotno navedenim zakonskim i podzakonskim normama te da su ispunjeni zakonski uslovi za izricanje javne opomene pa je odlučeno kao u dispozitivu ovog rješenja“, navodi se u obrazloženju Rješenja KHOV kojim je Centralnom registru izrečena javna opomena.

Share Tweet Preporuči

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Zbog Petra Dušanića Centralni registar HOV RS prekršio zakon

  1. broker

   odlicno, nek onda komisija podigne krivicne prijave protiv dusanica&kompanije