Capital.ba

Zbog Nešićevih odluka „Putevi RS“ tuženi za 2,6 miliona KM

19.07.2019. / 13:57

BANJALUKA – Prijedorska „Niskogradnja Marjanović“ tužila je „Puteve Republike Srpske“ za izgubljenu dobit od 2,6 miliona KM jer im i pored najniže cijene i nekoliko odluka Kancelarije za razmatranje žalbi BiH nije dodijeljen posao održavanja puteva, saznaje portal CAPITAL.

„Niskogradnja Marjanović“ duže vrijeme pokušava da ospori milionski ugovor „Puteva“ sa „Prijedroputevima“ i „Kozaraputevima“ za održavanje puteva.

Iako je posljednjom odlukom Kancelarija za razmatranje žalbi BiH naložila „Putevima“ da ponovo izaberu najpovoljnijeg ponuđača za milionski težak posao održavanja puteva u Oblasti 1, „Putevi“ to nisu ispoštovali, a „Niskogradnja Marjanović“ je najavila da će podnijeti tužbu protiv ovog javnog preduzeća.

Vlasnik i direktor „Niskogradnje Marjanović“ Goran Marjanović danas je za CAPITAL potvrdio da je tužbu Okružnom privrednom sudu podnio ove sedmice.

„Podnio sam prije dva – tri dana tužbu zbog štete koju su mi nanijeli jer mojoj fimi nisu dodijelili posao održavanja puteva. Pored svih presuda i odluka Kancelarije za žalbe, „Putevi“ ne žele da nam dodijele taj posao i zbog toga sam morao da se obratim sudu“, kazao je Marjanović.

Dodao je da će pored ove tužbe istrajati i na postupku koji se vodi kod Kancelarije za razmatranje žalbi BiH kako bi se tender vratio na početak i izabrao povoljniji ponuđač, a to je u ovom slučaju bila njegova firma.

O spornom tenderu CAPITAL je u više navrata pisao, a ove sedmice smo objavili da su „Putevi“ ponovo su odbili nalog Kancelarije za žalbe BiH da raskinu milionski ugovor za održavanje puteva sa „Prijedorputevima“ i „Kozaraputevima“, zbog čega je „Niskogradnja Marjanović“ podnijela novu žalbu.

Radi se o ugovoru vrijednom 22,2 miliona KM bez PDV-a za četvorogodišnje održavanje puteva u oblasti 1, koji su „Putevi RS“ prošle godine tek iz trećeg pokušaja dodijelili firmama „Prijedorputevi“ i „Kozaraputevi“. Na tu odluku se žalila „Niskogradnja Marjanović“, koja je dostavila 12 miliona KM nižu ponudu, ali nije izabrana.

Uslijedile su brojne žalbe i tužbe, a Kancelarija za razmatranje žalbi BiH je prošlog mjeseca donijela odluku kojom nalaže „Putevima“ da u roku od 15 dana ispoštuju njeno rješenje i ponovo izaberu najpovoljnijeg ponuđača za ovaj posao.

Međutim, „Putevi“ su donijeli odluku o nesprovođenju postupka javne nabavke navodeći da se on neće ponovo sprovoditi, jer je okončan zaključivanjem okvirnog sporazuma sa grupom ponuđača „Prijedorputevi“ i „Kozaraputevi“, 8. maja prošle godine.

U obrazloženju takve odluke „Putevi“ su naveli da je Zakonom o javnim nabavkama propisano da se postupak javne nabavke može okončati zaključenjem ugovora o javnoj nabavci ili okvirnog sporazuma i poništenjem postupka javne nabavke, te da je, s obzirom na to da su oni zaključili okvirni sporazum u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, prestala primjena tog zakona.

Sporni tender je raspisan još 2016. godine, ali je izbor za najpovoljnijeg ponuđača potrajao zbog brojnih žalbi „Niskogradnje Marjanović“.

Oblast 1 obuhvata puteve na području Prijedora, Novog Grada, Kostajnice, Dubice, Krupe na Uni, Banjaluke i Gradiške u dužini od 505 kilometara.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Zbog Nešićevih odluka „Putevi RS“ tuženi za 2,6 miliona KM

  1. risto

   Kažu da se ovaj okoristio ko niko, 10 milona pominju da je marno u kampanji.