Capital.ba

Završena 8. Godišnja skupština EFSE Fonda

19.06.2014. / 16:42

JEREVAN, Radionicama o finansiranju poljoprivrede, mikro i malih preduzeća, o pristupu upravljanju rizicima, te konceptu, mogućnostima i izazovima, danas je završena 8. Godišnja skupština Evropskog fonda za razvoj Jugoistočne Evrope (EFSE) koja je počela 17. juna u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije.efse 2014

Vodeći eksperti, bankari, guverneri i ambasadori iz Evrope tokom skupštine održali su niz korisnih predavanja i radionica pred oko 200 stručnjaka iz finansijskog sektora.

Monika Beck predsjedavajuća Odbora direktora fonda EFSE zahvalila se Jermeniji na gostoprimstvu, ističući da je ova zemlja, druga država koja je direktno investirala u EFSE fond, a koji je danas jedan od najvećih svjetskih fondova za mikrofinansiranje.

EFSE fond je do sada kumulativno investirao 3,3 milijarde evra, kreditirajući mala i srednja preduzeća od 2005. godine.

EFSE je preko lokalnih partnerskih banaka i mikrokreditnih društava odobrila 472.490 kredita malim i srednjim preduzećima u 16 zemalja Jugoistočne Evrope, Turske i šest država bivšeg Sovjetskog Saveza.

Skupština EFSE fonda održava se svake godine u drugoj državi. Prvi put 2013.godine održana je u Sarajevu, ali je prekinuta nakon jednodnevnog zasjedanja zbog blokade zgrade Parlamentarske Skupštine BiH od strane građana koji su protestvovali jer vlasti nisu usvojili zakon koji omogućava izdavanje jedinstvenih matičnih brojeva.

 

O EFSE FONDU

efse_annual-meeting-2014_chairperson-of-the-efse-board-of-directors-monika-beckOsnivač Europskog fonda za jugoistočnu Europu (EFSE) je KfW Entwicklungsbank (Njemačka razvojna banka), a dodatnu finansijsku podršku dali su njemačko Federalno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) i Evropska komisija. Cilj fonda je briga za ekonomski razvoj i napredak u Albaniji, Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji, Kosovu, Gruziji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji i Turskoj. Kako je pristup financijskim sredstvima ključan faktor uspjeha u razvoju mikro, malih i srednjih preduzetnika, EFSE je usmjeren na pomaganje lokalnim financijskim sektorima u jačanju njihove mogućnosti da osiguraju odgovarajuće i održivo finansiranje. Sredstva koja EFSE pruža, većinom za mikro i mala poduzeća, ali i za privatna domaćinstva u obliku kredita za poboljšanje uslova stanovanja, kanališu se kroz lokalne partnerske kreditne institucije.

EFSE Razvojna jedinica podržava aktivnosti investicija fonda, te partnerskim kreditnim institucijama pruža tehničku pomoć, savjetovanje i usluge obuke za razvoj njihovih operativnih kapaciteta i profesionalnog menadžmenta.

Osnovan od strane Njemačke razvojne banke 2005. godine, kroz četiri multi-donatorska programa kojima banka upravlja, EFSE je prvo javno-privatno partnerstvo ove vrste te prvi privatno upravljan fond u razvojnim financijama koji olakšava privatno finansiranje mikro i malih poduzeća u ciljnoj regiji. Kapital je prikupljen od donatorskih agencija, međunarodnih financijskih institucija i privatnih institucionalnih investitora, uključujući njemačko Federalno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj (BMZ), Evropsku komisiju, Vladu Republike Albanije, Kreditne podrške malim i srednjim preduzetnicima CJSC, Narodne banke Armenije, Austrijske razvojne banke (OeEB), Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), Danske međunarodne razvojne agencije (DANIDA), Njemačke razvojne banke kao glavnog investitora, Međunarodne financijske korporacije (IFC), Holandske financijske kompanije (FMO), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) te banke Sal. Oppenheim and Deutsche Bank.

Fondom upravlja Oppenheim Asset Management Services S.à r.l., Luxembourg, a Savjetnik fonda je Finance in Motion GmbH, Frankfurt/Main, Njemačka.

 Iz Jerevana, Siniša Vukelić

efse_annual-meeting-2014_panel-session-1  efse_annual-meeting-2014_audience efse_annual-meeting-2014_press-interviews

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!