Capital.ba

Zašto Vlada daje pet miliona KM za Kliniku koju grade privatnici?

12.11.2021. / 13:47

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske odlučila je juče da iz Budžeta RS za opremanje Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS izdvoji više od pet miliona KM. To ne bi bilo čudno da potpuno opremanje te Klinike, u iznosu od skoro 20 miliona, nije ugovoreno s pet privatnih firmi prije tri godine, a prošle godine klinika i zvanično predstavljena javnosti. 

Kardiohirurgija UKC RS

Foto: Glas Srpske

Novi milioni za završen posao

Vlada Republike Srpske juče je, na 145. sjednici u Banjaluci, usvojila Informaciju o potrebnim sredstvima za finansiranje nabavke dodatne opreme, namještaja i potrošnog materijala neophodnog za početak rada Klinike za kardiohirurgiju.

„Vlada Republike Srpske je saglasna da se u Budžetu Republike Srpske za 2021. i 2022. godinu, za ove potrebe, obezbijede finansijska sredstva u iznosu od oko 5.014.000 KM sa PDV-om. Projekat Klinike za kardiohirurgiju realizuje se kao dio izgradnje i opremanja Južnog krila Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske“, saopšteno je iz Vlade.

Ulaganje od 19,5 miliona dogovoreno 2018. godine

UKC je u junu 2018. godine raspisao nabavku kojom je tražio privatno preduzeće koje će sopstvenim novcem završiti izgradnju, te potpuno opremiti dio Južnog krila za potrebe kardiohirurgije u vrijednosti od 19,5 miliona maraka sa PDV-om.

Tražio se ponuđač koji će izvesti građevinsko – zanatske radove, hidroinstalacije, mašinske instalacije, mašinske instalacije – medicinski gas, elektro – energetske radove, telekomunikacione instalacije, instalacije elektromotornog razvoda, sistem modularnih zidova operacione sale i intenzivne njege, te opremiti prostor medicinskom opremom, kancelarijskim i ostalim namještajem.

Nacrtom ugovora bilo je definisano da su u cijenu uračunati radovi, instalacija robe, edukacija osoblja, i zakonska stopa PDV-a.

U oktobru 2018. godine izabran je konzorcijum od pet privatnih preduzeća koji će sopstvenim novcem završiti izgradnju, te potpuno opremiti Kardiohirurgiju, a Srpska će im to platiti u najmanje 48 mjesečnih rata.

Ugovor je dodijeljen preduzećima „GETINGE GROUP South East Europe“ iz Beograda, „GRAĐ-PROMET“ iz Doboja, te „HIT ING“, „PAROCO-B MEDICAL EQUIPMENT“ i „Health Support Services“ iz Banjaluke.

Direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je te 2018. godine za CAPITAL da će sve biti završeno za maksimalno godinu dana od početka radova.

Promocija Kardiohirurgije

Nešto malo više od godinu dana od dodjele ugovora, u januaru 2020. godine, sazvani su novinari i predstavljen im je novi operacioni blok Kardiohirurgije.

Specijalista kardiolog Nikola Šobot rekao je tada da su kardiohirurške sale vrhunski opremljene po najvišem evropskom nivou, da imaju intenzivnu njegu i odjeljenje za prijem i zbrinjavanje pacijenata poslije operacije, što zadovoljava potrebe za planirani broj operativnih zahvata u Srpskoj.

Đajić je dodao da će sve uskoro biti završeno i pohvalio se da je operacioni blok Kardiohirurgije „izgrađen po svjetskim standardima, sa najsavremenijim operacionim salama, instrumentarijumom i operacionim setovima“.

Podsjećamo, odabrani konzorcijum je prema ugovoru trebalo da da garanciju od  36 mjeseci na izvedene radove, te minimalno 24 mjeseca na isporučenu i instaliranu robu počevši od dana isporuke i puštanja u rad.

„Ako isporuka i instaliranje robe ne bude u ugovorenom roku, prodavac je dužan platiti na ime penala 0,5 odsto od ugovorene cijene za svaki dan zakašnjenja, s tim da ukupan iznos na ime penala ne može biti veći od 10 odsto ukupno ugovorene cijene“, bilo je navedeno u tenderu.

Nakon svega muk

Skoro dvije godine je prošlo, a pred Vladom se juče našla Informaciju o potrebnim sredstvima za finansiranje nabavke dodatne opreme, namještaja i potrošnog materijala neophodnog za početak rada Klinike za kardiohirurgiju, te odobravanje više od pet miliona maraka za te namjene.

Portal CPITAL je juče uputio pitanja u vezi sa opremanjem Kardiohirurgije UKC-u i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, ali odgovor do objave ovog teksta nije stigao.

„Južno krilo“

Južno krilo UKC-a otvoreno je početkom 2016. godine, a u njegovu izgradnju i opremanje uloženo je 25 miliona dolara iz kredita Vlade Republike Koreje. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić i tadašnji generalni direktor UKC-a Mirko Stanetić istakli su prilikom otvaranja da je “Južno krilo završeno” i da će od februara te godine “čitavo Južno krilo biti u potpunosti u funkciji”.

To očigledno nije bila istina jer je UKC pored navedenog posla od skoro 20 miliona za Kardiohirurgiju, a sada i dodatnih pet miliona, sklopio posao i sa firmom „Lindner“ iz Tivta u vrijednosti 18,9 miliona KM s PDV-om.

Crnogorska firma dobila je posao da završi izgradnju i opremanje preostalog prostora u objektu Južno krilo – Poliklinika UKC-a, a koji je namjenjen za ambulante za specijalističke preglede, dijagnostičke i terapijske procedure, operativne jednodnevne procedure, te njegu i terapiju bolesnika kroz dnevnu bolnicu. O ovom je CAPITAL pisao u tekstu Skadar na Paprikovcu: Za Južno krilo UKC-a dodatnih 19 miliona KM”.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Zašto Vlada daje pet miliona KM za Kliniku koju grade privatnici?

  1. Sumnjivo Lice

   Vlada daje, a Vlado će uzeti. ;)