Capital.ba

Zašto je PDV u BIH “sveta krava”?

16.07.2020. / 8:02

SARAJEVO – Brojne zemlje su u ovim kriznim vremenima reagovale i smanjile stopu PDV-a. Dok su u BiH sve inicijative o promijeni u sistemu PDV-a ostale samo mrtvo slovo na papiru, na smanjenje stope PDV-a, najdelikatniji proces, odlučile su se Njemačka, Velika Britanija, Turska, kao i brojne druge zemlje.

PDV sveta krava

Ugledni profesor i ekonomista Vjekoslav Domljan za Klix.ba kaže kako prosvijetljene vlade u doba krize rade dodatno više za društvo, prazneći novčanik smanjenjem poreza i stvaranjem budžetskih deficita.

S druge strane, neprosvijetljene vlade i u doba kriza jačaju javni sektor, jer ne smanjuju plaće i zaposlenost, a kamoli da smanjuju jaz spram privatnog sektora“, smatra on.

PDV sistem u našoj zemlji praktično je “betoniran”, a svaka incijativa za njegovu promjenu doživjela je neslavan završetak. Sjećamo se kako je prošao nedavni pokušaj Denisa Zvizdića da za kraj mjeseca odgodi obavezu plaćanja PDV-a.

Neće ni da taknu najrigidniji sistem PDV-a koji se može zamisliti. U BiH bi bilo ravno čudu već pomjeranje roka plaćanja PDV-a. Građani imaju veću šansu da imaju nultu stopu PDV-a na Mjesecu ili Marsu, nego stopu od 16,99 posto u BiH“, smatra Domljan.

U intervjuu za Klix.ba državni premijer Zoran Tegeltija kazao je kako je BiH država, uz još jednu zemlju EU, koja ima jedinstvenu i nisku stopu PDV-a, te kako se promjenom stope PDV-a, tako niske od 17 posto, ne bi postigli nikakvi ozbiljni efekti.

Svjedoci smo da su zemlje EU u finansijskoj krizi prije 10 godina išle u politiku povećanja stope PDV-a. Mi ne vidimo razlog za promjenu, prema procjenama, kada imate samo jednu jedinstvenu stopu. Jedan od zahtjeva privrede je bio, a koji nije postigao saglasnost entiteta i ministara finansija, pomjeranje rokova plaćanja u 2020. godini. Mi ćemo ipak pripremiti izmjenu i dopunu zakona o PDV-u i tada ćemo razgovarati o svim elementima PDV-a, uključujući i stopu“, zaključio je Tegeltija.

Zanimljivo je da je Turska za period od 1. aprila do 30. novembra 2020. donijela odluku da će PDV u segmentu hotelijerstva s ionako niskih osam pasti na samo jedan posto, što je ujedno najniži PDV u bilo kojem turističkom segmentu u Evropi. Grci su pak odlučili u segmentu usluživanja bezalkoholnih pića PDV smanjiti sa 24 na 13 posto, a za hospitality sa 13 na samo pet posto.

Velika Britanija smanjila je PDV na turizam s 20 na pet posto, dok je Njemačka opću stopu smanjila s 19 na 16 posto. Austrija je PDV na bezalkoholna pića smanjila sa 20 na 10 posto, a na usluge smještaja s 10 na 5 posto.

klix

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Zašto je PDV u BIH “sveta krava”?

  1. Niko

   Profesore direktnim porezima se utice ne indirektnim. Indirektni porezi podjednako uticu na bogate i siromasne. Ne moze se socijalna nejednakost ispraviti izmjenom indirektnih poreza. Smanjenja plata u javnom sektoru…, na koji nacin ce smanjenje povecati potrosnju. Sadasnja kriza je kriza agregatne traznje izazvana racionalnim strahom uzrokovan pandemijom. Zalaganje za reforme u krizi je izazivanje dodatnih sokova, krize i produbljivanje pada ekonomije.

   • div

    dobar komentar. kriza je traznje, ubaci novav u sistem, povecaj traznju i potrosnju, pa onda i dizi pdv ako zelis.

    • Vrli pitac

     Odakle taj novac koji treba ubaciti u sistem? Koja mu je cijena? Da novca ima ne bi bilo krize traznje.

  2. Johnson

   Poenta priče je da su evropske zemlje koje su znatno razvijenije od nas iskoristile mehanizam smanjenja poreza na DODATNU vrijednost.Ovo je jedan od mehanizama za ublażavanje efekata krize, koji je naročito značajan ljudima kojima su primanja sniżena u toku korone. Kad bi vlast na nivou drżave donijela odluku o privremenom smanjenju PDV-a, za vrijeme trajanja pandemije, na recimo 10 %, uticala bi na to da građani mogu kupiti do 7% više roba i usluga. Budżet BiH koji se puni PDV -om je svakako oštećen značajnim padom prometa-trażnje na nivou drżave, tako da konačan efekat iznosa punjenja budżeta u apsolutnom iznosu vjerovatno ne bi bio značajnije različit u odnosu na postojeću stopu od 17 %, s obzirom da bi smanjenje poreske stope bilo kompenzovano rastom prometa-trażnje.

   • 16. u mjesecu

    sefe, nema plate. moze taj tvoj pdv bit i nula, nema plate, nema sta potrositi

  3. Johnson

   Poštovani. Ja ne mislim da je smanjenje stope PDV-a apsolutno rješenje za sve probleme prouzrokovane korona virusom. Ali mislim da może da u dobroj mjeri ublażi iste. Primjer – Vi pišete komentar, što znači da morate da platite struju za računar ili mobilni. Isto tako morate da platite troškove interneta, da bi ste napisali ovaj komentar. Takođe morate i nešto pojesti i popiti da bi preżivjeli ovaj dan. Na sve navedene proizvode/usluge Vam se obračunava PDV, koji Vi ili neko drugi mora platiti. Ukoliko bi se stopa za PDV smanjila, smanjili bi se navedeni troškovi, te bi se razlika mogla iskoristiti za druge, dodatne proizvode/usluge. Tako razmišlja većina vlada u evropskim zemljama, i privremeno smanjuje stopu PDV-a kao što je navedeno u tekstu. Jedna odluka Vlade smanjuje stopu PDV-a, kao što i jedna odluka Vlade vraća na isti nivo.

   • opet isto

    sefe, ja o jednom ti o drugom. nema plate, zenina nedovoljna. nju ne interesuje koliki je pdv, vec gdje moja plata