Capital.ba

Zastarjela naplata više od 20,3 miliona KM

18.06.2014. / 12:23

kmBANJALUKA, Ukupna suma prekršajnih naloga koji su postali pravosnažni u 2008. godini, a zastarjeli u 2013, koje su izdali različiti nivoi vlasti u BiH, iznosi 20.385.836 KM.

U Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka /IDEEA/ BiH je rečeno da je uglavnom riječ o saobraćajnim prekršajima, kao što su nevezivanje pojasa, prekoračenje brzine, nepropisno parkiranje, vožnja u alkoholisanom stanju…

U IDEEA ističu da ovi prihodi ne predstavljaju iznos koji se tiče budžeta BiH, već budžeta Republike Srpske i kantona, jer su za izricanje prekršaja po osnovama bezbjednosti saobraćaja nadležni organi unutrašnjih poslova.

U BiH je na snazi Zakon o prekršajima BiH, te entitetski zakoni o prekršajima, tako da prihodi od prekršaja predstavljaju prihode različitih nivoa vlasti, odnosno onaj nivo vlasti koji je izdao prekršaj odgovoran je za njegovu naplatu.

Zakonom je propisano da je ovlašteni organ odgovoran za praćenje izvršenja novčanih kazni i da može pokrenuti postupak prinudne naplate kod Poreske uprave Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta za bilo koji iznos evidentiran u registru novčanih kazni, koji je određen u odgovarajućem zakonu o poreskoj upravi.

Propuštanjem pokretanja ovog postupka u roku od pet godina od dana konačnosti i izvršnosti prekršajnog naloga, novčana kazna se briše iz registra kazni i nastupaju zastare prinudne naplate i potraživanja novčane kazne izrečene prekršajnim nalogom.

IDEEA pruža samo tehničku podršku u vezi sa elektronskom evidencijom, dok izricanje prekršaja i unos u elektronske evidencije vrše organi koji su definisani propisima o prekršajima.

Agencija ima dobru saradnju sa svim organima koji su proveli zakonom definisane procedure i povezali se na registar novčanih kazni s obzirom da je uspostavljena elektronska razmjena podataka.

Određen broj organa koji imaju pravo da izdaju prekršaje nije uopšte podnio zahtjev da pristupi elektronskom registru novčanih kazni, a riječ je uglavnom o lokalnim organima vlasti, tvrde u IDEEA.

Pristup registru novčanih kazni omogućava efikasniji rad ovih organa i značajnu kontrolu provođenja propisa o prekršajima, ali i prihoda u vezi sa prekršajima. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!