Capital.ba

Zapaljive političke izjave tjeraju investitore iz BiH!

01.09.2016. / 16:34

FIPA upozorava: Zbog političkih turbulencija pojedini investitori napustili BiH
GEA: Nacionalna retorika guši ekonomiju

BANJALUKA, SARAJEVO, Nestabilna politička situacija, zapaljiva retorika, spominjanje novog sukoba, te neodgovorne nacionalističke izjave u predizborne svrhe, ozbiljno prijeti da BiH otjera strane investitore kojih je svake godine sve manje. Dovoljno je alarmantno što su strane investicije u BiH prošle godine iznosile svega 477 miliona KM ili 300 miliona manje nego 2014. godinu.konvertibilne-marke

Predstavnici privrednih komora, Savjeta stranih investitora, FIPA-e i ekonomski analitičari saglasni su u ocjeni da posljednja dešavanja na političkoj sceni BiH, obojena nacionalističkim bojama, najmanje u prilog idu ekonomiji i građanima.

U Agenciji za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) rekli su za CAPITAL da je osnovni preduslov za privlačenje stranih ulaganja u jednu zemlju politička stabilnost, a u BiH je s vremena na vrijeme očigledna politička nestabilnost.

Takve situacije, kako navode, plaše investitore, jer niko ne želi ulagati svoj novac u politički nestabilna područja.

„U posljednjih nekoliko godina su određeni investitori otišli iz BiH usljed nemogućnosti postizanja političkog dogovora oko realizacije određenih strateških projekata, a drugi su u nedoumici oko ulaganja u situacijama političkih turbulencija u BiH. Ukoliko trenutna politička kriza potraje sigurni smo da će ostaviti značajne posljedice“, kazali su u FIPA.

I pored ovih problema u FIPA ističu da ih ohrabruju susreti sa sa stranim ulagačima koji iskazuju interes i dalje za ulaganje u BiH.

„Upravo smo danas imali sastanak sa češkim investitorom koji će ulagati u drvni sektor BiH. Takođe je nedavno turski investitor otvorio proizvodne pogone u Kozarskoj Dubici zahavljujući angažmanu FIPA-e i planira zaposliti u prvoj fazi 100 radnika. Aktivno radimo na realizaciji italijanskih investicija u visini od oko 150 miliona evra i mađarskih u visini od 61,5 miliona evra“, kazali su u ovoj Agenciji.

FIPA LOGONavikli na probleme?!

Što se tiče postojećih investitora u BiH u FIPA ne očekuju njihovo povlačenje odavde jer vjeruju da su se već navikli na probleme.

„Mislimo da su i investitori koji posluju u BiH navikli na politička dešavanja u zemlji i ne pridaju im veliku pažnju. Veći je problem dovesti novog investitora, jer njemu je teže objasniti zbog čega su česte političke nesuglasice u BiH, jer ti investitori dolaze iz politički uređenih sistema, čiji je osnovni zadatak i cilj ekonomski prosperitet zemlje i njenih građana“, kazali su u FIPA.

U Savjetu stranih investitora rekli su za CAPITAL da će zbog postojeće situacije u BiH neki investitori kratkoročno vjerovatno malo opreznije razmotriti, a poneki možda i odgoditi potencijalna ulaganja. Oni podsjećaju da svaki ozbiljan investitor posmatra ambijent poslovanja u jednoj zemlji kroz prizmu dugoročne stabilnosti, demografskih kretanja, veličine i potencijala tržišta, pravne i opšte sigurnosti, uključujući i političku situaciju.

„Međutim, ukoliko se kratkoročna nestabilnost prevaziđe na način da će iznjedriti dugoročnije odgovornije vladanje u svim segmentima društva i ekonomije, onda će se ta kratkoročna nesigurnost kapitala prevazići u narednom periodu“, kazali su u Savjetu stranih investitora.

Što se tiče stranih investitora koji posluju na području BiH, naveli su da će oni ostati uprkos svim preprekama, jer u suštini posluju uspješno i trenutno nepovoljne okolnosti ne mogu pokolebati.

„Kako bi se poslovni ambijent poboljšao i stvorili bolji uslovi za poslovanje potrebno je sprovesti započete reforme sa ciljem podsticanja (re)investicija, smanjenja poreskih i parafiskalnih nameta, otklanjanja barijera, pojednostavljivanjem procedura i skraćivanjem rokova za izdavanje dozvola, odnosno da se sa novim zakonskim rješenjima olakšava poslovanje, a ne da se dodatno opterećuje realni sektor“, istakli su oni.

MARKO MARTIICNacionalna retorika guši ekonomiju

Izvršni direktor GEA – Centra za istraživanja i studije Marko Martić rekao je za CAPITAL da su investicije u BiH godinama u padu, tako da posljednja oštra retorika političara u BiH nije osnovni motiv, ali da i te kako doprinosi daljem padu.

„Sigurno je da i retorika političara tome značajno doprinosi, jer ograničava investitore i stavlja ih rezervni položaj, a oni neće da investiraju dok god se podgrijava vatra oko nacionalnih pitanja. Pravilo je da pred svake izbore imamo temu koja je sa tim predznakom“, naglasio je Martić i dodao da je čak i važnije to što se u vrijeme predizborne kampanje za lokalne izbore skreće pažnja sa ekonomskih tema bitnih za lokalne zajednice.

On kaže da je generalno poslovni ambijent u BiH destimulativan i previše rizičan, kao i da u strukturi stranih investicija ima dosta spekulativnih.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić kaže za CAPITAL da loša politička situacija, bez obzira ko bio krivac, negativno utiče na investicije.

„Svi moraju dati sve od sebe kako bi svaku političku krizu što prije rješavali jer to daje investitoru sigurnost. Uvjeren sam da neće biti povlačenja investitora sa ovih prostora, ali nema sumnje da vlasti moraju omogućiti mnogo bolje uslove za poslovanje. Zastoj u investicijama postoji u ovom momentu, ali ne mogu reći da je razlog za to samo politička situacija“, rekao je Bojić.

On je istakao da vlasti moraju mnogo više uraditi i na harmonizaciji zakona u entitetima, navodeći da ljudi ne žele da registruju preduzeće u Banjaluci i poslovnicu u Sarajevu i da im na važe isti uslovi.

„To je nepojmljivo za neko veće tržište. Mnogo toga treba posložiti i u zakonima o radu, jer se mnogi boje investicija u ovoj zemlji zbog svakodnevnih štrajkova i blokada puta. Takođe, Zakon o privrednim društvima bi trebao da bude koncipiran tako da društva više ne odgovaraju samo svojom imovinom, već i da odgvorno lice mora odgovarati kako se ne bi desile određene pljačke“, naglasio je Bojić.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić kaže da već dogledno vrijeme ekonomski i politički pravci idu različitim putevima, te optimistično vjeruje da posljednja dešavanja na političkoj sceni neće imati nagativnog uticaja na ulaganja, bilo domaća, bilo strana.

„Privrednici su shvatili da samo privrednim uvezivanjem, bez uplitanja politike i oslanjajući se na svoje sposobnosti, mogu doći do konačnog rezultata“, naglasio je Jašarspahić.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Zapaljive političke izjave tjeraju investitore iz BiH!

  1. ?

   Priča o referendumu na ovaj i ovakav način, u ovako ekonomski ponižavajućoj situaciju u kojoj živi većina građana, je veliko poniženje građana RS.Daj Referendum o MMF i daljnjem zaduživanju, o Elektroprivredi i uništavanju svih prirodnih resursa pa onda naravno i sve ostalo………….

  2. Bezimeni

   Kako niko tjera investitore sa podijeljenog Kipra,ratnog stanja Izraela,nemirne i napete Turske.Tamo čak investitori dolaze.

   • invest

    Velika je razlika između investitora i špekulanata..

  3. Dejan

   Ovo je priča za naivne.Kakvi crni investitori hahaha,