Capital.ba

Zamjenik direktora Javnog fonda za dječiju zaštitu RS zaposlen bez konkursa

04.04.2015. / 13:07

1BANJALUKA, Javni fond za dječiju zaštitu RS zaposlio je prošle godine zamjenika direktora i vozača bez konkursa, utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

– Odlukom direktora Fonda o imenovanju od 8. avgusta 2014. godine uz prethodnu saglasnost Upravnog odbora Fonda, izvršeno je imenovanje zamjenika direktora. Prijemu i imenovanju zamjenika direktora nije prethodila konkursna procedura. Ovakav vid angažovanja izvršilaca nije u skladu sa Zakonom o radu i Pravilnikom o radu Fonda – istakli su revizori.

Revizori su Fondu za dječiju zaštitu na čijem je čelu Momir Popić dali pozitivno mišljenje za finansijske izvještaje za 2014. godinu, dok su u pogledu usklađenosti pojedinih aktivnosti sa zakonskim odredbama izrazili mišljenje sa rezervom.

Kada su u pitanju finansije revizijom je utvrđeno da je nepokriveni deficit Fonda za dječiju zaštitu RS lani iznosio 1,82 miliona, dok je akumulirani gubitak dostigao 12,56 miliona maraka. Ukupni prihodi i primici Fonda u prošloj godini su iznosili 57,87 miliona, dok su rashodi i izdaci bili 58,41 milion KM.

Rashodi za lična primanja iznosili su 933.010 KM i veći su za četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu. Revizori su preporučili direktoru Fonda da uskladi Pravilnik o radu sa Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u javnim službama RS. Utvrđeno je da su rashodi po osnovu korišćenja robe i usluga iznosili 1,06 miliona i na godišnjem nivou su porasli za 50 odsto.

– Stvorene obaveze su veće od raspoloživog budžetskog okvira za 533.630, a ukupan nepokriveni deficit tekućeg perioda, zbog efekata neto finansiranja, iznosi 1,82 miliona KM. Preporučujemo direktoru Fonda da stvara obaveze do visine raspoloživih sredstava utvrđenim budžetom – naveli su revizori.

Ukupne obaveze Fonda iznosile su 31,06 miliona maraka i u odnosu na kraj 2013. veće su za devet odsto. Kratkoročne obaveze iznosile su 13,46 miliona i povećane su za čak 54 odsto u odnosu na godinu ranije.

Najveći iznos odnosi se na obaveze prema poslodavcima na ime refundacije neto plata u iznosu od 9,53 miliona maraka. Dugoročne obaveze Fonda dječije zaštite bile su 17,6 miliona i one su niže za 11 odsto u odnosu na 2013. godinu.

– Neizmirene obaveze Fonda na kraju februara iznosile su 7,22 miliona KM – upozorili su revizori.

Revizori su skrenuli pažnju i na izloženost Fonda za dječiju zaštitu finansijskom riziku zbog likvidacije Bobar banke u kojoj je ostalo zarobljeno 2,17 miliona KM. Naveli su da je neizvjesna naplata tih potraživanja.

Kratkoročna potraživanja Fonda lani su iznosila 36,22 miliona maraka i najvećim dijelom se odnose na nenaplaćene poreze, doprinose i neporeske prihode u neto iznosu od 7,19 miliona KM te na potraživanja za koje je produžen rok plaćanja.

Popić u petak nije bio dostupan za komentar.

Narodna skupština RS

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala je pozitivno mišljenje na izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja Narodne skupštine RS za prošlu godinu. Revizori nisu imali većih zamjerki na rad parlamenta čiji su rashodi lani bili 10,49 miliona. Revizija je dala preporuku generalnom sekretaru Narodne skupštine da popuni radno mjesto internog revizora. Generalni sekretar parlamenta Marko Aćić rekao je da će biti razmotrene sve preporuke u izvještaju.

Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!