Capital.ba

Zakon spušta kamate

24.11.2011. / 7:50

BEOGRAD, Svi građani koji imaju bar račun u nekoj od poslovnih banaka u Srbiji dobili su ovih dana ili obavještenje da im se vraćaju kamate na nivo iz 2007. godine, ili bar obavještenje o tome koliko koštaju usluge bankara.

Do početka decembra, kada stupa na snagu novi Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga,sve banke moraju svoje uslove da usklade sa ovim propisom. U protivnom će biti kažnjene.
Najvažnija novina je da će cijena zajmova ubuduće zavisiti samo od promjene referentne kamate, dok se marža banke ne može mijenjati.
– Prije stupanja na snagu novog zakona obavijestili smo sve klijente o smanjenju kamatnih stopa, jer ukoliko je došlo do povećanja fiksnog dijela kamatne stope u toku otplate kredita, banka je dužna da kamatnu stopu koriguje – kaže Nenad Lučić, direktor za razvoj proizvoda Folks banke. Fiksni dio mora biti isti, kao i prilikom uzimanja kredita.
Za sada, prema riječima Lučića, Folks banka ne šalje anekse već samo informaciju o smanjenju kamatne stope, zajedno sa novim planom otplate kredita, ukoliko je u toku jotplate kredita došlo do povećanja fiksnog dijela kamatne stope. Nakon stupanja na snagu novog zakona, banke će biti u obavezi da zaključe aneks sa klijentom prilikom bilo koje promjene bitnih elemenata ugovora.

Dogovor
U Srbiji, zasad, samo dvije banke pokušavaju da se dogovore sa klijentima o kamatnoj stopi na stambene kredite u švajcarskim francima. Naime, one su prije krize odobravale ove zajmove po veoma niskim kamatama, koje su iznosile od 1,96 do 3,60 odsto na godišnjem nivou. Ali po izbijanju krize, duplirali su svoju maržu. Sada pokušavaju da sa klijentima dogovore visinu nove kamate. Da se, zapravo, dogovor klijentima ne isplati govori zakon. Jer će prinos morati da vrate na nivo iz 2007. godine.

Značajan pad
Jedna od najvećih banaka u Srbiji obavijestila je svoje klijente da je drastično smanjila kamatu na „master“ kreditnu karticu sa 30,31 odsto na 16,31 odsto. Ukoliko se ova kartica koristi u inostranstvu, kamata takođe iznosi 16,31 odsto, tj. umanjena je za 3,55 odsto. Nova niža kamata važiće od 5. decembra. Novosti

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!