Capital.ba

Za zaštitu životne sredine oko 19 miliona evra

14.06.2017. / 8:00

SARAJEVO,  Savjet ministara BiH juče je utvrdio Prijedlog osnova za zaključivanje Nota sporazuma o finansijskoj saradnji između Savjeta ministara BiH i Vlade Njemačke, kojim se BiH na raspolaganje daje dotacija u iznosu od oko 19 miliona evra. 

Sredstva su namijenjena za dodatne mjere zaštite životne sredine u energetskom sektoru u iznosu od 5,5 miliona evra, te odvođenje i pročišćavanje otpadnih voda u Zenici i prateće mjere uz ovaj projekat u iznosu od 13,5 miliona evra, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Prijedlog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Savjet ministara utvrdio je i Prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora za zaključivanje sporazuma između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva narodne odbrane Kine o vojnoj pomoći BiH od oko 2,66 miliona KM.

Sporazumom se unapređuje odbrambena saradnja sa Kinom i doprinosi modernizaciji i operativnosti Oružanih snaga BiH, a za potpisnika je određena ministar odbrane BiH Marina Pendeš.

Na jučešnjoj sjednici usvojen je i izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar-mart.

Ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranje na raspolaganju institucija BiH u prva tri mjeseca iznosili su 306.063.454 KM, a ukupno izvršeni rashodi i izdaci budžeta institucija BiH 211.010.737 KM.

Obaveze po spoljnom dugu BiH su redovno servisirane i po tom osnovu je u prva tri mjeseca ove godine isplaćeno 167.382.340 KM.

Savjet ministara je utvrdio i Prijedlog osnova za vođenje pregovora za zaključivanje aranžmana o bespovratnoj pomoći iz Programa “ORIO” za modernizaciju regionalnog puta Nevesinje-Berkovići između ministra za spoljnu trgovinu i razvojnu saradnju Holandije i ministra finansija i trezora BiH.

Cilj aranžmana je modernizacija regionalnog puta Nevesinje-Berkovići, unapređenje bezbjednosti saobraćaja i protoka ljudi i roba, te osnaživanje održivog ekonomskog razvoja.

Aranžmanom se, u okviru Programa bespovratne pomoći Holandije “ORIO”, za ove svrhe dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 2.927.509 evra, što predstavlja 35 odsto od ukupno procijenjenog iznosa potrebnog za modernizaciju ovog regionalnog puta.

Utvrđen je Prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma o grant sredstvima između Ministarstva inostranih poslova Norveške i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za unapređenje bezbjednosti žena i odgovora na rodno zasnovanu diskriminaciju i nasilje u BiH.

Sporazum o grant sredstvima utvrđuje uslove i postupke za finansijsku podršku koju daje Ministarstvo inostranih poslova Norveške u iznosu ne većem od 201.475 KM.

Savjet ministara BiH donio je i odluku o kriterijumima za raspodjelu tekućih grantova odobrenih Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za podršku sajamskim i drugim manifestacijama i aktivnostima u zemlji i inostranstvu u svrhu promocije domaće proizvodnje u ovoj godini.

Od ukupno odobrenih 750.000 KM u svrhu promocije domaće proizvodnje, za podršku sajamskim i drugim manifestacijama u zemlji namijenjeno je 385.000 KM, a za podršku sajamskim i drugim manifestacijama u inostranstvu 365.000 KM.

Na sjednici Savjeta ministara BiH usvojen je i Srednjoročni program rada Savjeta ministara za period od 2018. do 2020. godine, koji je pripremila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

Ministri su utvrdili i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, s ciljem jasnijeg i preciznijeg definisanja nadležnosti Ministarstva pravde BiH u skladu sa važećim propisima, kojima je propisano pružanje besplatne pravne pomoći, te proširene nadležnosti Upravnog inspektorata u dijelu vršenja inspekcijskog nadzora nad radom registrovanih udruženja i fondacija.

Donesena je i odluka o formiranju Koordinacionog odbora za bezbjednosnu, protokolarnu i medijsku pripremu zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske, koja će biti održana početkom jula u Sarajevu.

Za predsjedavajućeg Koordinacionog odbora imenovan je ministar komunikacija transporta BiH Ismir Jusko.

Savjet ministara BiH je, na osnovu mišljenja Agencije za državnu službu, imenovao Marinka Zeljka za direktora Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!