Capital.ba

Za zapošljavanje u RS više od 30 miliona KM

27.06.2019. / 13:02

BANJALUKA – Vlada RS usvojila je danas izmjene Akcionog plana zapošljavanja u RS za 2019. godinu, kojim je iznos za podsticaj zapošljavanja povećan za 14,14 miliona na 30,27 miliona KM, dok će broj lica koja će biti zaposlena na osnovu ovog programa biti povećan za 1.159 na ukupno 6.811.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović rekao je da će dodatni novac biti usmjeren za lica koja su konkurisala za program zapošljavanja i samozapošljavanja, boračke kategorije i pripravnike.

“Za ove ciljne grupe bilo je predviđeno da bude zaposleno 1.225 lica, a biće zaposleno 2.384 lica ili 1.159 više. Obezbijeđeno je dodatnih 14,14 miliona KM što sa sredstvima koja su bila predviđena prvobitnim Akcionim planom ukupno iznosi 30,27 miliona KM. To će biti dovoljno za zapošljavanje 6.811 lica”, rekao je Milunović na konferenciji nakon sjednice Vlade.

On je pojasnio da u taj broj nisu uključena lica koja će biti zaposlena u okviru startap programa, odnosno mladi do 35. godine koji žele da pokrenu svoj biznis.

“Po onome što će biti uloženo i kroz startap program može se očekivati da će biti zaposleno još oko 100 lica. U ovaj broj ne ulaze ni lica za koja će biti izvršen povrat poreza i doprinosa”, rekao je Milunović.

Prema njegovim riječima, ovo je najveći iznos novca koji je Vlada do sada izdvojila za podsticaj zapošljavanja.

“Od 2015. do 2018. godine na osnovu ovih akcionih planova bilo je izdvojeno 50,13 miliona KM i zaposleno 12.374 lica, a samo ove godine izdvajamo 30,27 miliona KM”, istakao je Milunović.

On je dodao da će novac veoma brzo biti operativan.

“Čim ova odluka Vlade bude objavljena u ‘Službenom glasniku’, već sljedećeg dana će biti naloženo da budu potpisani ugovori. Insistiraću da to bude završeno do 15. jula kako bi sredstva što prije bila na raspolaganju krajnjim korisnicima”, naglasio je Milunović.

On je podsjetio da je Vlada 28. marta usvojila Akcioni plan zapošljavanja kojim je bilo predviđeno izdvajanje 16,13 milion KM i zapošljavanje 4.629 lica.

“U toku provođenja Akcionog plana Vlada je prihvatila donaciju Srbije u iznosu od milion KM za program startap. Osim toga, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske je imao suficit od 7,29 miliona KM koji je mogao da izdvoji za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja koji su bili predviđeni akcionim planom. Uz to smo obezbijedili i sredstva iz zajma Svjetske banke, odnosno iz programa podrške zapošljavanja u Srpskoj u iznosu od 4,89 miliona KM”, precizirao je Milunović.

Prema njegovim riječima, poslodavci i lica koja su konkurisala za program zapošljavanja i samozapošljavanja iskazali veće interesovanje zbog čega je donesena odluka da dodatni novac treba biti iskorišten u ovoj godini.

Milunović je posebno istakao boračke kategorije kao jednu od ciljnih grupa.

“Prvobitnim Akcionim planom bilo je predviđeno zapošljavanje 195 djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca. Ovom izmjenom omogućićemo da sva lica koja su ispunila uslove budu obuhvaćena ovim projektima, a ukupno ih je 648, što znači da će za dodatna 453 lica iz boračkih kategorija biti omogućeno zapošljavanje i samozapošljavanje”, naglasio je Milunović.

On je rekao da je prvi put ove godine naloženo Zavodu za zapošljavanje da stupi u kontakt sa svim demobilisanim borcima koji se nalaze na birou, da im predoče Akcioni plan i vide da li postoji mogućnost da se jave na javni poziv i da obezbijede sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje.

“To je naišlo na pozitivan odjek, a to pokazuje i našu ozbiljnu namjeru da se uključimo u zapošljavanje ovih kategorija”, kaže Milunović.

On je pojasnio da je prvobitnim Akcionim planom bilo predviđeno angažovanje 200 pripravnika, a izmjenama je omogućeno da budu obuhvaćena sva preduzeća koja su se javila za korišćenje ovih sredstava i koja ispunjavaju uslove.

“Sada je obuhvaćeno 770. To je u sklopu demografske politike koju vodimo. Ovo je jedna od mjera koja će omogućiti da zadržimo mlade stručnjake”, rekao je Milunović.

Prema njegovim riječima, izmjenom su obuhvaćene i ostale ciljne grupe, odnosno lica starija od 40 godina, žene žrtve ratne torture, žene žrtve nasilja i štićenici domova koji su završili školovanje.

“Za sva lica iz ovih kategorija koja su aplicirala biće obezbijeđena sredstva”, istakao je Milunović.

On je dodao da će, u skladu sa onim što je predsjednik Vlade Radovan Višković rekao na posljednjoj sjednici Skupštine Udruženja penzionera Republike Srpske, julske penzije biti uvećane za dva odsto na osnovu vanrednog uvećanja. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!