Capital.ba

Za saobraćajnu i energetsku infrastrukturu milijardu evra

14.04.2015. / 18:51

autoputSARAJEVO, EU planira da u narednih pet godina uloži milijardu evra u razvoj i povezivanje saobraćajne i energetske infrastrukture na zapadnom Balkanu, što vodi do dalje integracije sa zemljama članicama EU – najavio je danas u Sarajevu otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi.

Davidi je ovo rekao na sastanku sa ministrom komunikacija i transporta BiH Slavkom Matanovićem, ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Neđom Trninićem, te predstavnicima Savjeta ministara BiH, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva prometa i komunikacija Federacije BiH /FBiH/ i Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH.

Davidi je istakao da ovo predstavlja realnu šansu za BiH da značajno unaprijedi sektore transporta i energetike.

“Značajnu pomoć EU mora pratiti i snažan prioritet dati naporima u BiH, koji mogu dovesti do jačanja ukupne konkurentnosti, ekonomskog rasta, otvaranja novih radnih mjesta i istinskog poboljšanja života građana u BiH. Kao takva, Agenda povezivanja je u cijelosti komplementarna sa Sporazumom za rast i zapošljavanje, na čiju primjenu su se vlasti obavezale” – naglasio je Davidi.

On je poručio da je sada na BiH da bez odgađanja ispuni uslove koji obezbjeđuju pristup fondovima EU.

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je da je Davidi podsjetio da je u posljednjih nekoliko godina EU dala veću važnost povezivanju građana i poslovnih subjekata širom Evrope s ciljem promocije održivog privrednog rasta.

On je dodao da je Samit o zapadnom Balkanu, koji je održan u avgustu prošle godine u Berlinu, dodatno ojačao napore na unapređenju povezivanja sa zemljama zapadnog Balkana.

Kao što je najavio komesar EU za proširenje Johanes Han u Prištini 25. marta prvi korak podrazumijeva više od 100 miliona evra sredstava u okviru IPA dva fondova, koji će biti dostupni za sve zemlje, zajedno sa kreditima za finansiranje iz evropskih finansijskih institucija.

Za korišćenje ovih sredstava, zemlje u regioni trebaju prvo usaglasiti osnovnu mrežu saobraćajne infrastrukture za region.

Na sastanku ministara u Prištini postignut je načelni dogovor, koji treba formalno da potvrde premijeri iz regiona 21. aprila u Briselu.

Sljedeći korak su dogovori o konkretnim prioritetima za ulaganja u oblasti transporta i energetike.

Svaka od zemalja, uključujući BiH, moraće pažljivo odabrati prioritete i istražiti sve moguće izvore finansiranja.

U tom kontekstu potrebno je uspostaviti funkcionalni Investicijski odbor na nivou BiH koji okuplja predstavnike svih relevantnih ministarstava i finansijskih partnera.

Investicijski odbor moraće uspostaviti sektorski mehanizam upravljanja projektima, odnosno sveobuhvatni mehanizam planiranja i finansiranja, a koji obuhvata najvažnije investicijske projekte za finansiranje u BiH.

Kredibilne sektorske strategije i sektorski mehanizam upravljanja projektima, kao i regulatorni okvir u skladu sa zahtjevima EU, ključni su i kao takvi predstavljaju preduslov za pristup sredstvima EU.

EU je usmjerena na uspostavljanje takozvane osnovne mreže, kojom se povezuju glavni gradovi, najveći ekonomski centri i luke kao najvažniji prioriteti.

Zemlje članice moraju se obavezati na izvršenje svih povezanih ulaganja i drugih dodatnih mjera do 2030. godine.

Dodatno je potrebno obezbijediti fiskalna i budžetska sredstva za blagovremen završetak radova.

Međusobne obaveze obezbjeđuju da zemlje susjedi dijele predanost istoj osnovnoj mreži.

Navedeno predstavlja okvir koji je ponudila EU s ciljem fizičkog povezivanja zemalja zapadnog Balkana sa EU.

Agenda povezivanja EU temeljiće se i na prioritetima koje su već definisale zemlje zapadnog Balkana u okviru Energetske zajednice i saobraćajnog opservatorija za jugoistočnu Evropu. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!