Capital.ba

Za račune 400 evra

06.10.2012. / 8:45

BEOGRAD, Fiksni izdaci, poput troškova stanovanja, energenata i transporta, prosječnog građanina Srbije staju – 389 evra mjesečno, pokazuje ekonomski austrijski instutut “RegioData”.

Stručnjaci ove ustanove su izračunali da svakog mjeseca izdvajamo i do 73 odsto od plate na komunalije i hranu, po čemu smo bolji od BiH i Rumunije, ali za Slovenijom i Austrijom zaostajemo za čak 17 odsto.
U gotovo svim zemljama Balkana fiksni troškovi i dalje značajno utiču na budžet domaćinstava, pa ostaje malo novca za druge stvari, kao što su garderoba, namještaj ili odmor i kulturne aktivnosti. Istraživanje “RegioDate” pokazuje da austrijsko domaćinstvo u prosjeku izdvaja svega 15 odsto godišnjeg porodičnog budžeta za namirnice, dok je taj udio je u Bosni i Hercegovini čak 58 odsto. Pored troškova za namirnice, analizirni su i fiksni izdaci, u šta se ubrajaju stanovanje, energenati, transporti i obrazovanje.

– Kada je riječ o Srbiji, došli smo do podatka da su izdvajanja za fiksne troškove 73 odsto od godišnjeg budžeta, koji je u visini od 6.400 evra, a u Bugarskoj 72 odsto od 5.500 evra za godinu dana – navodi se u istraživanju. – Najbolje se na istoku Evrope kotira Slovenija.
Iako u Srbiji na fiksne mjesečne troškove “odlazi” manje nego u Rumuniji i BiH, njenim građanima, kada poplaćaju sve račune i prehrane se, ostaje manje novca.
– U Srbiji na troškove za hranu “ode” oko 43 odsto ukupnih primanja, jer je prosječna potrošačka korpa 56.000, a plata oko 42.000 dinara – kaže predsjednik pokreta potrošača Petar Bogosavljević. – Poređenja radi, u razvijenim zemljama Evrope, građani na hranu troše od 12 do 20 odsto. Novosti

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti