Capital.ba

Za promociju domaće proizvodnje 270.000 KM

07.07.2016. / 14:32

SARAJEVO, Savjet ministara BiH donio je Odluku o raspodjeli 270.000 KM grant sredstava za sajamske organizacije u BiH.domace

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je riječ o grant sredstvima iz budžeta Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, namijenjenih za podršku organizatorima 18 sajamskih manifestacija u BiH, s ciljem promocije domaće proizvodnje.

Savjet ministara BiH donio je Odluku o kriterijumima za dodjelu grant sredstava za podršku izgradnji partnerstva između nevladinih organizacija i nadležnih institucija za sprovođenje Konvencije o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici u BiH za 2016. godinu.

Ovom odlukom utvrđuju se kriterijumi, postupak i način dodjele sredstava iz granta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice vrijednog 50.000 KM za izgradnju partnerstva između nevladinih organizacija i nadležnih institucija prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će, po stupanju na snagu ove odluke, na svojoj internet stranici objaviti postupak i način dodjele sredstava za nevladine organizacije za 2016. godinu.

Učešće u javnom pozivu otvoreno je, na jednakim osnovama, za sve formalno registrovane nevladine organizacije u skladu s važećim zakonskim propisima u BiH.

Krajnji korisnici projekata su lica koja su žrtve bilo kojeg oblika nasilja na osnovu pola, uključujući i nasilje u porodici.

Savjet ministara BiH donio je pet odluka kojima se u BiH podržavaju projekti kulture, sporta, međunarodne kulturne saradnje, inovatorstva i pripreme projekata za fondove EU u 2016. godini, a nakon okončanog javnog poziva za dodjelu ovih sredstava.

Na ovaj način 1.597.000 KM raspoređuje se na 187 subjekata kulture za sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH za 2016. godinu.

Istovremeno će 390.000 KM biti raspoređeno na 75 subjekata za projekte u okviru međunarodne saradnje u oblasti kulture.

U okviru granta “Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda H2020” za 2016. godinu dodijeljeno je 404.000 KM za sufinansiranje 25 projekata prijavljenih za “Horizon 2020”, “Kost” i “Eureka”.

U okviru podrške tehničkoj kulturi i inovatorstvu u BiH za 2016. godinu grant u iznosu od 117.000 KM raspoređen je na 33 subjekta, među kojima su asocijacije i više udruženja inovatora te fakulteta u BiH.

Grant od 900.000 KM namijenjen je sufinansiranju sportskih manifestacija za 2016. godinu u skladu s Odlukom o kriterijima za raspored sredstava tekućeg granta “Sufinansiranje sportskih manifestacija”.

Pravo na dodjelu ovih sredstava imaće 155 sportskih subjekata, među kojima su Olimpijski i Paraolimpijski komitet BiH, sportski savezi na nivou BiH i nivou entiteta, te sportski savezi invalidnih lica na nivou BiH i entitetskom nivou, kao i sportski klubovi u BiH i druge organizacije čija je djelatnost isključivo oblast sporta.

Savjet ministara BiH donio je Uputstvo o postupku dodjele sredstava obezbijeđenih na pozicijama tekućih grantova “Sufinansiranje projekata institucija kulture” i “Sufinansiranje sportskih manifestacija”, čime se prvi put uvode kriterijumi za dodjelu sredstava u oblasti kulture i sporta po pojedinačnim zahtjevima u skladu sa sugestijama i preporukama Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Zahtjev za dodjelu sredstava mogu podnijeti pravna lica u BiH, čija je osnovna djelatnost kultura, odnosno sport.

Odobravanje sredstava vršiće se za sufinansiranje projekata ili programa iz oblasti kulture, odnosno sporta, te kao podrška i podsticaj kulturnim i sportskim dešavanjima koji su od interesa za BiH, a koja se nisu mogla predvidjeti u okviru redovnog finansiranja iz budžetskih sredstava i čija realizacija zahtijeva urgentno djelovanje u pogledu obezbjeđenja finansijskih sredstava. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!