Capital.ba

Za otpremnine 12,2 miliona KM

16.04.2013. / 9:23

radniciBANJALUKA, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske isplatilo je 12,2 miliona maraka na ime otpremnina radnicima koji su od kraja 1991. do novembra 2000. godine na nezakonit način ostali bez posla.

Navodi se to u informaciji o ostvarivanju prava na otpremninu po članu 152. Zakona o radu za 2012. godinu koju je Vlada RS nedavno usvojila, a koja će biti razmatrana na idućoj sjednici Narodne skupštine RS.
Zakonom o radu RS propisan je način ostvarivanja prava na otpremninu licima kojima je od 31. decembra 1991. do dana stupanja na snagu ovog zakona, odnosno 16. novembra 2000. godine, na nezakonit način prestao radni odnos, a čije se sjedište poslodavca nalazi na teritoriji RS.
– U periodu od 2003. do 2012. godine ukupno je riješeno 23.111 zahtjeva, što 39,4 odsto u odnosu na ukupan broj od 58.658 zaprimljenih zahtjeva – navodi se u informaciji i dodaje da je, od tih 23.111 rješenja, pravo na isplatu otpremnina priznato u 12.910 predmeta.
– Do sada je po osnovu 6.685 pravosnažnih rješenja isplaćeno 12,2 miliona KM, dok na isplatu čeka još 6.225 rješenja za koja je neophodno 11,9 miliona KM – navodi se u informaciji.
Samo u prošloj godini isplaćeno je 1,6 miliona KM za 809 podnosilaca zahtjeva.
Radnici koji su smatrali da im je nezakonito prestao radni odnos imali su mogućnost da u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu Zakona o radu podnesu zahtjev za ostvarivanje prava na otpremninu Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite.
Vlada RS zaključila je da je, zbog različitog zakonodavnog načina definisanja obaveza za ostvarivanje i zaštitu prava na otpremninu lica koja su nezakonito ostala bez posla u RS odnosno FBiH od 1991. do 2000. godine, neophodno kroz predstojeće donošenje novog zakona o radu u RS preispitati i predložiti dalji način ostvarivanja ovih prava.
Otpremnina se utvrđuje u visini od 1,33 do tri prosječne plate u RS u posljednja tri mjeseca prije mjeseca u kojem se priznaje pravo na otpremninu, a u zavisnosti od dužine radnog staža kod posljednjeg poslodavca.
Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da je ovo pitanje dugo otvoreno i da se rješava etapno.
– Oni koji su izgubili posao u tom periodu ostali su uskraćeni za ono što im po važećem zakonu pripada i taj period čekanja je predug. Naravno da se ne može govoriti o zadovoljstvu brzinom rješavanja zahtjeva tih radnika – rekla je Mišićeva.

Pravo
U informaciji se ističe da pravo na otpremninu imaju samo oni kojima je, prema tada važećim propisima, radni odnos prestao nezakonito, a ne na lični zahtjev, zbog sporazumnog raskida radnog odnosa, ispunjavanja uslova za penziju, zbog samovoljnog napuštanja mjesta boravka, a tako i radnog mjesta.

58.658
zaprimljenih zahtjeva radnika

6.685
pravosnažnih rješenja

6.225
rješenja čeka na isplatu

11,9
miliona KM neophodno za isplatu
Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!