Capital.ba

Za izgradnju elektrane u BiH potrebno 20 dozvola i pet godina „traženje papira“

26.04.2018. / 14:38

NEUM – Entitetska ministarstva energetike predložiće vladama RS i FBiH da usvoje preporuke za rješavanje ključnih problema na koje je danas ukazano na 4. Energetskom samitu u Neumu.U ovom trenutku za izgradnju elektroenergetskog objekta u BiH u prosjeku je potrebno 20 dozvola u 100 koraka za čije dobijanje je potrebno barem dvije, a u praksi često i više od pet godina, te je jasno da zbog komplikovanog, neusklađenog i netransparentnog investicionog okruženja, energetski potencijal RS i FBiH ostaje nedovoljno iskorišten.

Pomoćnik ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Tarik Begić rekao je da će ovo ministarstvo upoznati Vladu FBiH o problemima investitora u ovom sektoru i preporučiti da prihvati ove preporuke te da ih ugradi u svoj program rada.

„Potrebno je izmijeniti i dopuniti dosta zakona i donijeti nove propise koji nedostaju te napraviti kvalitetan vodič za investitore“, kazao je on.

Pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Admir Softić rekao je da BiH ima obavezu da sprovede evropsku uredbu koja se odnosi na infrastrukturu i dobijanje dozvola.

„Mi imamo obavezu da u roku od tri i po godine izdamo sve potrebne dozvole za velike infrastrukturne projekte sa liste energetske zajednice. Prepoznali smo ovaj problem i uz pomoć USAID-a, kroz projekat koji je krenuo još prije tri godine, identifikovali propuste koje imamo na svim nivoima. Nadam da ćemo nakon samita krenuti u realizciju preporuka kako sa nivoa BiH tako i kroz entitetske zakone koji će dati prioritet ovim projektima“, rekao je Softić nakon panela.

Predstavnica Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS Nada Milovčević je tokom panela rekla da će i Vlada RS biti upoznata sa ključnim preporukama s ciljem rješavanja problema.

Na samitu je danas ukazano na probleme sa kojima se suočavaju investitori prilikom izgradnje energetskih objekata u BiH te je izneseno niz preporuka kako bi se stanje popravilo, a među glavnim preporukama koje su smanjenje visine i broja naknada, poboljšanje institucionalnih i individualnih kapaciteta zaposlenih u postupku izdavanja dozvola, uvođenje elektronskog izdavanja dozvola i druge.

Drugog dana 4. Energetskog samita u Neumu predstavljen je dokument koji sadrži više od stotinu preporuka za poboljšanje investicionog ambijenta u BiH, te Vodič za investitore u elektroenergetski sektor u BiH, kojim je investitorima na jednostavan način približen postupak izdavanja dozvola za izgradnju elektroenergetskih objekata.

Priprema ovih dokumenata uključivala je ekspertske radne grupe sa tehničkom podrškom USAID EIA projekta – Investiranje u sektor energije i GIZ projekta – Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH. Upravo je panel o izgradnji elektroenergetske infrastrukture u BiH u fokusu imao iznalaženje optimalnih rješenja za implementaciju ovih preporuka.

Preporuke su grupisane po različitim nivoima  – od strateških kao što su: usvajanje nedostajuće strateške i prostorno-planske dokumentacije, preko zakonskih kao što je usklađivanje zakona sa EU direktivama i međusobno, uvođenje sistema izdavanja e-dozvola i one-stop-shop tijela (sistem izdavanja dozvola sa jedne tačke) do podzakonskih kao što je usvajanje nedostajućih pravilnika.

„Vodič za investitore značajno će doprinijeti lakšem snalaženju zainteresovanih investitora u energetski sektor u BiH jer će im na jednom mjestu pružiti potrebne informacije o svim dozvolama, nadležnim organima i postupcima. Dok predložene mjere i preporuke ne budu usvojene i provedene u praksi, ovaj Vodič je nužan za snalaženje potencijalnih investitora u elektroenergetski sektor u BiH“, poručio je Ognjen Marković, direktor USAID-ovog projekta Investiranje u sektor energije.

CAPITAL: M. Čigoja

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Za izgradnju elektrane u BiH potrebno 20 dozvola i pet godina „traženje papira“

  1. ja

   Tajkuni to puno brže riješe. I još dobiju podsticaj za proizvodnju struje za izvoz.