Capital.ba

Vukovića ne zanima kako se troši novac građana 

16.12.2021. / 16:59

ISTOČNO SARAJEVO – Istočno Sarajevo, na čijem je čelu prošle godine bio Nenad Vuković je vjerskim ogranizacijama i drugim udruženjima dodijelilo grantove vrijedne više od 100.000 maraka bez ikakvih kriterijuma, a nisu korisnici tih sredstava nisu dostavili izvještaje o načinu trošenja pomenutog novca.

Istočno Sarajevo

FOTO: Agencije

 „Kod dodjele sredstava granta etničkim i vjerskim organizacijama i udruženjima i grantova za afirmaciju porodice i zaštitu prava žena, djece, izbjeglih i raseljenih lica, boraca i osoba sa invaliditetom nisu uspostavljeni kriterijumi za raspodjelu istih i nisu dostavljeni izvještaji o utrošku primljenih srestava što nije u skladu sa Odlukom o izvršenju budžeta Istočnog Sarajeva“, istakli su republički revizori u svom izvještaju, te su zbog ove i drugih nepravilnosti Istočnom Sarajevu dali mišljenje s rezervom.

Revizori su preporučili gradonačelniku da obezbijedi da se donesu interni akti kojim bi se definisali pravila i kriterijumi za dodjelu grantova, osigura praćenje postignutih efekata prilikom dodjele sredstava granta i da korisnici tih sredstava podnose izvještaje o utrošku primljenog novca.

Više puta se ogriješili o Zakon o javnim nabavkama

Vukoviću se zamjeraju i brojne nepravilnosti u javnim nabavkama, a jedna od njih je i to da u pregovaračkim postupcima bez objave obavještenja za nabavku medicinskog potrošnog materijala nisu objavljivane informacije o pregovaračkom postupku što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

„U otvorenim postupcima nije objavljen sažetak obavještenja o dodjeli ugovora u Službenom glasniku BiH što takođe nije u skladu sa pomenutim Zakonom“, konstatovali su revizori.

Kako je dalje navedeno, u otvorenim postupcima nabavke građevinskih radova na atletskoj stazi stadiona „Vlajko Petrović“, nabavke usluga odobravanja kredita i nabavke vatrogasne cisterne, tenderskom dokumentacijom je predviđen kraći rok za prijem ponuda od onog propisanog Zakonom.

Takođe, kako je istaknuto, nisu objavljeni ni osnovni elementi zaključenih ugovora tokom 2020. godine na veb stranici na obrascu Agencije što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Nepravilnosti su zabilježene i prilikom zapošljavanja, a utvrđeno je da je sa tri osobe zaključeno više ugovora o povremenim i privremenim poslovima na period duži od 90 dana.

Ožegović: Sredstva se daju bez jasnih kriterijuma

Saradnik za pravne poslove u organizaciji “Transparency international BiH” Damjan Ožegović istakao je da je kroz praćenje izdvajanja javnih sredstava za udruženja građana i vjerske zajednice na svim nivoima “Transparency” uočio, a revizori više puta potvrdili da se davanja sprovode bez jasnih i mjerljivih kriterijuma, a često bez ikakvih javnih poziva i kontrole utroška sredstava. 

“To je čest slučaj na svim nivoima vlasti, ne samo u Istočnom Sarajevu, a čest je slučaj da javna preduzeća takođe doniraju vjerske zajednice ili da im novac obezbjeđuju na način da plaćaju svoje reklamiranje tim zajednicama“, rekao je Ožegović u izjavi za CAPITAL

Kako dodaje, netransparentno trošenje javnog novca bez jasne kontrole otvara mogućnosti za razne zloupotrebe i koruptivne radnje u smislu povlaštenosti nekih vjerskih zajednica ili udruženja građana u odnosu na ostale, na trgovinu uticajem, te na eventualnu zloupotrebu položaja onih koji odlučuju o davanjima javnih sredstava bez ikakve kontrole. 

„Zbog toga se Transparency International zalaže za izmjenu svih relevantnih propisa u ovoj oblasti, a pripremamo i bazu podataka o svim izdvajanjima koja će biti objavljena za sedam dana“, najavio je Ožegović.

CAPITAL: Bojana Ninković

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!