Capital.ba

Vlahović: Srbija da bude motor regionalnog razvoja

22.05.2017. / 7:14

–BEOGRAD, U godinama pred nama Srbija bi trebalo da bude jedan od motora regionalnog razvoja, a unapređenje saradnje u regionu jeste jedan od prioriteta Srbije, istakao je prilikom otvaranja “Bečkih ekonomskih razgovora – beogradski sastanak 2017” predsjednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović.

Vlahović je, u svom izlaganju, istakao da će viši nivo regionalne saradnje svima u regionu olakšati i ubrzati put ka EU, a to je zajednički cilj cijelog regiona.

Na skupu koji zajedno organizuju Bečki ekonomski forum (VEF) i SES, on je kazao da su osnovne teme konferencije unapređenje regionalne saradnje, šanse za regionalno investiranje, kao i ubrzanje puta ka EU.

SES, koji ove godine obilježava sedam decenije postojanja, ovim, prema njegovim riječima, nastavlja da pruža podršku projektima od čije realizacije zavisi budući standard građana.

Za nas je organizacija ove konferencije zajedno sa VEF korak ka sve većoj regionalnoj prisutnosti. Nadamo se da je ovo samo početak uspešne saradnje. Ideja se rodila pre godinu dana, a suštinski smo je ozvaničili Memorandumom o razumevanju u novembru kada je održana konferencija u Beču”, objasnio je Vlahović.

On je istakao da su sve zemlje regiona, sa aspekta ukupne trgovinske razmene i investicionih tokova, prirodno upućene jedna dna drugu.

Naveo je da zajedno dvije trećine svoje trgovine realizuju sa EU, a jednu četvrtinu unutar regiona.

Istovremeno je ukazao da je privreda regiona opterećena strukturnim problemima, koji su postali jasno vidljivi izbijanjem ekonomske krize, kada je kao posledica krize došlo do povlačenja inostranog i finansijskog kapitala.

Vlahović je ukazao da je izostala adekvatna ekonomska politika vlada regiona, koja je morala biti fokusirana na strukturne reforme, razvoj privatnog sektora i podizanje konkurentnosti ekonomija. Danas su, kako je dodao, zajedničke karakteristike svih zemalja regiona niske stope rasta, visoki javni dug, eksterni deficiti, visoka stopa nezaposlenosti, posebno mladih, te nizak nivo ukupnih investicija koje treba da obezbjede osnov za budući rast i razvoj.

Takođe je ukazao da je privreda regiona nedovoljno konkurentna, da su prisutne administrativne barijere za pokretanje biznisa.

Sve nas zabrinjava povećanje političke nestabilnosti unutar regiona u proteklih nekoliko meseci. Da bi se uhvatio korak sa razvijenim zemljama EU potreban je kontinuiran rast sa znatno višim stopama nego danas, a to podrazumeva bazične pretpostavke razvojne strategije”, objasnio je Vlahović.

On je podvukao da je krucijalni faktor politička stabilnost, kao i predvidivo makroekonomsko okruženje, ali i ukupni infrastrukturni razvoj regiona.

Takođe se u svom govoru posebno osvrnuo na Srbiju rekavši da je Srbija uspjela reformama da stabilizuje finansije, zaustavi rast i smanji javni dug. Spoljnotrgovinski deficit i deficit ukupnog plaćanja tri puta je manji u odnosu na 2012. Usvojeno je nekoliko veoma važnih zakona važnih za nastavak strukturnih reformi.

Rekao je dalje da se, kada je riječ o restruktuiranju državnih preduzeća, očekuje istinski progres ove i iduće godine.Tanjug

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!