Capital.ba

Vlada se na Banjalučkoj berzi zadužuje 348 miliona KM

03.01.2017. / 12:09

– Vladinim Planom pozajmljivanja u ovoj godini predviđeno 18 emisija HOV 
– Banke najviše kupovale obveznice i trezorske zapise
– RS se putem HOV i kreditima kod domaćih banaka lani zadužila za 551 milion KM

BANJALUKA, Republika Srpska u ovoj godini planira da se na Banjalučkoj berzi zaduži za 348 miliona maraka putem 18 emisija trezorskih zapisa i dugoročnih obveznica, prenosi poslovni portal CAPITAL.ba.

Vladinim „Planom pozajmljivanja u zemlji za 2017. godinu” predviđeno je da se RS ukupno zaduži za 569 miliona KM, od čega iz domaćih izvora planira da obezbijedi 364 miliona KM, a iz spoljnih 205 miliona KM.

Najveći dio zaduženja iz domaćih izvora biće obezbijeđen upravo emisijom hartija od vrijednosti, dok Vlada 16 miliona KM odnosno četiri odsto planira da obezbijedi kreditima.

Ove godine trebalo bi da bude održano deset aukcija trezorskih zapisa putem kojih RS planira da se zaduži 128 miliona KM, te osam emisija dugoročnih obveznica u ukupnom iznosu od 220 miliona KM.

Do kraja ovog mjeseca biće održana jedna aukcija trezorskih zapisa i jedna dugoročnih obveznica.

Aukcija dugoročnih obveznica, vrijedna 25 miliona KM, planirana je za 25. januar, a samo pet dana kasnije predviđena je i aukcija trezorskih zapisa, vrijedna 20 miliona KM.

„Cilj upravljanja dugom RS je obezbjeđenje finansijskih sredstava za finansiranje odobrenih investicionih projekata, refinansiranje duga i izvršenje budžeta RS, uz minimalne troškove i rizike, a imajući u vidu stepen razvijenosti ekonomije i domaćeg tržišta HOV“, navodi se u ovom dokumentu.

Dug RS po emitovanim hartijama od vrijednosti 833 miliona KM

Republika Srpska do sada je imala 46 aukcija trezorskih zapisa od kojih su 44 bile uspješne, a ukupna nominalna vrijednost tih emisija bila je 895 miliona.

Od tog iznosa, za 11 mjeseci prošle godine emitovano je trezorskih zapisa u vrijednosti od 172 miliona KM, a dug po tim aukcijama iznosi 92 miliona KM.

Pored toga, bilo je 19 aukcija dugoročnih obveznica, od kojih je sedam bilo u 2016. godini.

Ukupna nominalna vrijednost tih obveznica iznosila je 833 miliona KM, od čega je u prošloj godini emitovano obveznica u vrijednosti od 257 miliona KM.

„Dug po ovim obveznicama na kraju novembra 2016. iznosio je 741 milion KM“, navedeno je u Planu.

I obveznice i trezorske zapise u proteklom periodu najviše su kupovale banke.

RS se iz domaćih izvora u proteklom periodu zadužila za oko 2,2 milijarde KM, od čega se na zaduženje u prošloj godini odnosi 551 milion KM.

Najveći dio zaduženja ostvaren je kroz emisiju trezorskih zapisa i obveznica, dok se kreditima kod domaćih banaka RS manje zaduživala.

CAPITAL: M. Čigoja

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Vlada se na Banjalučkoj berzi zadužuje 348 miliona KM

  1. SASE SARAJEVSKA BERZA KAPITALA

   Banke RS (uglavnom strane i neprijateljske) kupovinom obveznica i trezorskih zapisa RS, istu (RS) ce dovesti do “rezervnog” duznickog ropstva.
   Ono glavno duznicko ropstvo je prema medjunarodnim finansiskim organizacijama.
   To je smisljenja strategija nasih politicara, koji inace rade za strane obajvjestajne sluzbe, da RS na tacni predaju strancima, uglavnom neprijateljima.
   To je gore od bilo kog tzv. prenosa nadleznosti u koji se kunu vrhovni poglavari RS.
   Cudno je da to niko ne primjecuje i ne komentarise. ogotovo ne od strane opozicije.
   Treba vidjeti koje domace, a strane, banke kupuju obveznice RS. Smio bih se kladiti da znam.
   RS daje kamatu i do 5% na godisnjem nivou u situaciji kada je kamatna stopa na svjetskom trzistu kapitala “0” ili negativna.
   Smisljenja pljacka, jer ce te pare po skupoj cijeni neko morati da vrati jednog dana.
   Nije tesko izracunati zaradu banaka, ako se zna da sredstva pozajmljuju po kamatnoj stopi od 0,5-1% a plasiraju ih po 5%.
   Ima li iko da se pozabavi tim pitanjem.
   Nema naravno.
   Mozda ti isti koji donose odluke o zaduzivanju RS imaju interes (akcije, provizije) u bankama koje kupuju obveznice.
   PLJACKA NEVIDJENA SAMO STO JE NIKO NE PRIMJECUJE

   • Ilija

    Auu koliko je budala na domaćem internet prostoru

  2. Re Ilija

   Au… Ilija, opet upadas u tudji/neprijateljku internet teritoriju. Cuvaj se Ilija da te sefovi ne navuku na tanak led. Hoce to sefivi ilija, pa se izvuku, a ti popu(st)is. Crni Ilija, ne budi naivan

  3. Tvoja stara kod mene

   Pravac osnovna škola za početak, kad i ako ostalo završiš, moći ćeš ako budeš marljivo radio, za 20 godina komentarisati šira društvena zbivanja.

  4. DE GOTHIA

   Nakon 25. rodjendana Republike Srpske i onog krajnje primitivnog kiča od proslave začinjene najgluplijim postrojavanjem svega i svačega, a u stvari ničega… nije vise uopšte bitno koliko će se zadužiti ova i ovakva (Milina) RS. Ona je realno već bioloski, privredno i finansijski mrtva i samo se čeka smrtovnica…