Capital.ba

Vlada se kocka sa presudom Ustavnog suda Srpske

11.12.2020. / 15:37

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske, mijenja Zakon o igrama na sreću, na isti način kao što ga je usvojila u martu prošle godine, po hitnom postupku i bez javne rasprave.

prointer

Foto: Capital

Prijedlog izmjena našao se na dnevnom redu 17. posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana za 16. decembar, a kao glavno obrazloženje se navodi usklađivanje sa presudom Ustavnog suda Republike Srpske iz septembra ove godine.

Podsjećamo, prema toj odluci Vlada Republike Srpske je prekršila

Ustav kada se umiješala u posao oko formiranja zajedničkog preduzeća između Lutrije Republike Srpske i „Casinos Austria VLT AG“ Švajcarska.

Vlada je donijela Uredbu kojom je dala saglasnost “Lutriji” da krene u potragu za novim partnerom, ali je tom prilikom i odredila uslove za izbor, što po ocjeni Ustavnog suda nije u saglasnosti sa Ustavom, Zakonom o igrama na sreću i Zakonom o Vladi Republike Srspke.

Nedugo nakon toga Okružni sud u Banjaluci je poništio spornu proceduru izbora i naložio da se sprovede nova.

Vlast sada popravlja svoju grešku, pa mijenja zakon i sebi daje ovlaštenje da uredbom propisuje uslove, kriterije i postupak u izboru partnera. Međutim, niko ne zna da li je ovo samo puko usklađivanje sa zakonom ili će biti sprovedena nova procedura.

Takođe, u zakonu je izmijenjena odredba koja se odnosi na računarski sistem za priređivanje igara na sreću, gdje su sada priređivači igara na sreću dužni, u svrhu sprovođenja adekvatnog nadzora, posjedovati odgovarajući računarski sistem kompatibilan sa dijelom sistema putem koga Ministarstvo vrši nadzor.

Ministarstvo odobrava ovaj računarski sistem i može, za dio stručnih poslova u okviru redovnog tehničkog funkcionisanja računarskog sistema, putem javnog konkursa ovlastiti pravno lice za izradu, održavanje, nadogradnju i razvoj sistema za nadzor”, navodi se u obrazloženju zakona.

Pored navedenog, dopunjena je odredba kojom se propisuje način uplate u internet igrama na sreću gje je najavljeno uvođenje ovlašćenog posrednika za elektronsko plaćanje.

Ministar je ovlašćen da podzakonskim aktom propiše uslove i postupak pod kojim se daje ovlašćenje za obavljanje poslova elektronskog plaćanja”, stoji u izmjenama zakona.

Priređivači nezadovoljni

U Asocijaciji legalnih priređivača igara na sreću (ALPIS) a koja protiv Vlade i resornog ministarstva vodi brojne sudske postupke ne iznenađuje činjenica da se sve u vezi ovog zakona donosi preko noći, po ubrzanoj proceduri i bez učešča javnosti, što je i sada slučaj.

Podsjećaju na ranije presude sudova u njihovu korist, ali i dodaju kako reakcije nema.

Odgovorna lica u Lutriji RS, RUIS-u i Ministarstvu finansija RS svjesno se oglušuju o ovu odluku, što inicira pitanje u čiju korist rade ta lica? U korist institucija i države ili isključivo u korist nekoliko fizičkih lica?”, pitaju oni.

Tvrde kako je situacija na tržištu igara na sreću u Republici Srpskoj haotična i kritična, gdje priređivači rade sa enormnim gubicima koji su prouzrokovani primjenom protivustavnih i protivzakonitih odredbi pomenutog Zakona o igrama na sreću.

U tome svemu, najmanji problem pričinjavaju ekonomske mjere za borbu protiv pandemije virusa korona. Najveći problem je pandemija monopola, bahatosti i nezasitosti određenih fizičkih lica koja jednu cijelu privrednu granu vuku u propast, nanoseći tim ogromnu štetu Republici Srpskoj i njenim građanima”, poručuju iz ALPIS-a.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!