Capital.ba

Vlada RS predložila zakon koji kažnjava ponašanje na društvenim mrežama!

26.01.2015. / 14:52

   – Društvene mreže “tretiraće” se kao javno mjesto
   – Za nedolično ponašanje na društvenim mrežama prijeti zatvorska kazna
   – Zakon u proceduri i pored jasnog upozorenja da NIJE usklađen sa propisima EU

drustvene mreze

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske predložila je novi Zakon o javnom redu i miru kojim se definicija pojma javno mjesto proširuje i na internet, odnosno društvene mreže, za čije je kršenje su predviđene novčane kazne do 1.700 KM, pa čak i kazna zatvora, prenosi poslovni portal CAPITAL.ba

U odnosu na važeći Zakon o javnom redu i miru, proširuje se definicija pojma javno mjesto, imajući u vidu, prvenstveno, društvene mreže preko kojih se vrše organizovanja određenih prekršaja javnog reda i mira, a veza se nalazi u mjestu na kojem je nastupila posljedica…“, navodi se u obrazloženju Prijedloga zakona o javnom redu i miru koji će Narodna skupština razmatrati na sjednici 03. februara.

Zakon je upućen u proceduru iako i sam predlagač priznaje da nije dobio odobrenje da je u skladu sa evropskim propisima.

neprimjenjivoMinistarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju je u izjavi o usklađenosti Prijedloga zakona sa propisima EU navelo „Neprimjenjivo“.

Zа prekršaj javnog reda i mira povećan je raspon novčane kazne sa 500 КМ na 700, odnosno sa 1.500 КМ na 1.700 КМ.

 

Nepristojni tekstovi 300 KM, a narušavanje javnog reda 40 dana zatvora

Tako na primjer, ko narušava javni red i mir svađom, vikom, vriskom, izvođenjem ili reprodukcijom muzičkih sadržaja ili tekstova, nošenjem ili isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem, kazniće se novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM.

Jedna od kaznenih odredbi propisuje da „ko ne postupi po naredbi ili rješenju državnog organa u vezi sa ograničenjem ili zabranom kretanja ili zadržavanja lica na određenim javnim mjestima ili područjima, ili ko se ne udalji iz grupe koju je ovlašćeni policijski službenik upozorio da se raziđe, kazniće se novčanom kaznom od 500 KM do 1.500 KM.

Ko grubim vrijeđanjem drugog lica ili drugim bezobzirnim ponašanjem izazove osjećanje fizičke ugroženosti ili uznemirenosti građana, kazniće se novčanom kaznom od 200 KM do 800 KM ili kaznom zatvora do 30 dana.

Ko ugrožava bezbjednost ili izaziva osjećanje ugroženosti drugog prijetnjom da će napasti na njegov život, tijelo ili imovinu ili život, tijelo ili imovinu njemu bliskog lica, kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM ili kaznom zatvora do 30 dana.

Ko narušava javni red i mir izazivanjem, podstrekavanjem, učestvovanjem u tuči ili fizičkim napadom na drugoga, kazniće se novčanom kaznom od 400 KM do 1.200 KM ili kaznom zatvora do 40 dana.

Ko na bilo koji način organizuje tuču ili fizički napad na drugog, bez obzira na to da li je do tuče ili fizičkog napada došlo, kazniće se novčanom kaznom od 800 KM do 1.600 KM ili kaznom zatvora do 60 dana.

Kažnjavanje u dvostrukom iznosu

Kada prekršaj iz čl. 11, 12. i 24. ovog zakona počini grupa ili se počinilac upotrebom maske ili drugog predmeta maskira radi prikrivanja identiteta, kazniće se novčanom kaznom u dvostrukom iznosu novčane kazne propisane za taj prekršaj ili kaznom zatvora od 60 dana.

Obrazloženje

U praksi su uočeni određeni nedostaci i nedorečenosti postojećeg Zakona, kao i prevaziđenost pojedinih odredaba koje su dovele do poteškoća u primjeni. Statistički podaci o velikom broju počinjenih prekršaja javnog reda i mira, izraženi na godišnjem nivou, ukazali su na potrebu za izmjenom visine propisane kazne, odnosno izmjenom raspona kazne propisane za određene prekršaje, s obzirom na to da prekršajnim sankcijama propisanim važećim Zakonom očigledno nije postignuta svrha kažnjavanja, navodi se u obrazloženju MUP-a za donošenje novog Zakona o javnom redu i miru.

U odnosu na Nacrt uvedena kazna zatvora

Nacrt zakona o javnom redu i miru usvojila je Narodna skupština 2. jula 2014. godine. Međutim, u odnosu na usvojeni Nacrt, sada je u prijedlogu osim novčanih kazni, uvodena i kazna zatvora, što predlagač objašnjava “potrebom usaglašavanja sa Zakonom o prekršajima Republike Srpske”.

 

Autor: CAPITAL

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Vlada RS predložila zakon koji kažnjava ponašanje na društvenim mrežama!

  1. Petar

   Znam da je tužno i žalosno, ali garantujem da predlagači zakona ne znaju ni šta je društvena mreža. Predlažu zakon koji objektivno nije primenjiv. Što bi se reklo; zakonska norma ispred stvarnog života. Obično je obrnuto. E neka vam je u RS sa srećom. Ovo ni Staljinu ne bi palo na pamet.

  2. O zakon

   Ma sve cake su ispucali kako da nam uzimaju pare tako da je na red dosao i fb…

  3. goran

   ima dobrih stvari ali je problem sto neobrazovani policajci odlucuju kakuce prijavu napsati NP.zamislite davam napisu kaznu za Nedolicno ponasanje ili Bezobzirno ponasanje gdjesu sankcije skroz razlicie.A niko nece da mijenja zakon o mobingu zloupotrbi sluzbenog polozaja ,diskriminaciji ,nezakonitom bogacenju itd

  4. Франко

   Треба некако напунити буџет па ето још једна шанса за то.Изгледа да немају паметнија посла па се забављају оваквим глупостима и бесмислицама.

  5. buba svaba

   Samo su zaboravili na kome ce se primjenjivati zakon jer nisu svi gradjani ravnopravni pred zakonima neki moraju postovati zakon a neki ne a sudske odluke su subjektivne sud moze reci da je prekrsen zakon ili da nije zavisno o kome se radi.Sudnica i ludnica se razlikuje samo u pocetnom slovu

  6. buba svaba

   Moj sin je kao maloljetnik pretucen u skoli imao je prelom kosti operisan je dva puta a napadac nije odgovarao jer je njegova majka nosila poklone pa je tako doktor napisao pogresnu dijagnozu da nema preloma kako bi zastitio napadaca a vidjelo se na prvi pogled da je kost polomljena.Kakav zakon?Svud samo pokloni presudjuju