Capital.ba

Vlada RS ne plaća obaveze dobavljačima i po godinu dana

18.08.2017. / 14:39

– Ministarstvo za izbjeglice nije platilo obaveze iz 2015. godine
– Dobavljači  šalju opomene i uslovljavaju daljne isporuke plaćanjem obaveza
– Nabavke ne sprovode sistemski, već putem određenih ad hoc odluka

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske i njene pojedine institucije ne plaćaju obaveze dobavljačima i po godinu dana, zbog čega su dobavljači u određenim slučajevima uslovljavali buduće isporuke plaćanjem dijela ili svih dospjelih obaveza, otkrili su revizori.

U reviziji učinka „Upravljanje javnim nabavkama u RS“ koju je uradila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS, a kojom je obuhvaćen period od 2014. do 2016. godine, navedeno je da je kašnjenje plaćanja obaveza prema dobavljačima izraženo u svim posmatranim ugovornim organima.

Revizija je dominantno obuhvatila Vladu RS, te Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i Poresku upravu, a dodatni podaci su prikupljeni u Ministarstvu finansija, Ministarstvu pravde, Fondu zdravstvenog osiguranja i Univerzitetskom kliničkom centru.

Poreska uprava Ministarstvu finansija poslala 100 urgencija za plaćanje

„U posljednje vrijeme obaveze prema dobavljačima se plaćaju sa kašnjenjem i do godinu dana, a u Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica RS dio obaveza prema dobavljačima za izvršene radove krajem 2015. godine nije bio plaćen do polovine 2017. godine. U takvim okolnostima dobavljači su usmeno ili pisanim putem dostavljali opomene za plaćanje. U određenim slučajevima su daljnje isporuke uslovljavali plaćanjem dijela ili svih dospjelih obaveza. Ponekad su u opomenama navedeni iznosi zateznih kamata koji su ugovorni organi dužni platiti“, navedeno je u revizorksom izvještaju.

U takvim uslovima ugovorni organi su slali urgencije Ministarstvu finansija da plati dug, a najdrastičniji je primjer Poreske uprave RS koja je za godinu dana ministarstvu poslala čak oko stotinu urgencija, odnosno za veliki dio plaćanja.

Zbog toga je, kako navode revizori, smanjen i prostor ugovornim organima da reaguju u slučaju da dobavljač ne ispunjava svoje obaveze u skladu sa zaključenim ugovorom.

Glavni revozor RS Duško Šnjegota rekao je za CAPITAL da obaveze generalno rastu i da su dobavljači poprilično na udaru. Što se tiče nalaza revizije o sprovođenju javnih nabavki Šnjegota kaže da je opšti zaključak da se nabavke ne sprovode sistemski, već putem određenih ad hoc odluka.

„Očigledno je da se čitav proces više prati proceduralno, a ne sistemski sa aspekta svrsishodnosti javnih nabavki“, kazao je Šnjegota.

Prema podacima koje je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS prikupila putem upitnika u svim ministarstvima, fondovima socijalne sigurnosti i tri republičke uprave, u trogodišnjem periodu, od 2014-2016. godine, ove institucije su kroz javne nabavke zaključile ugovore u vrijednosti od 821,22 miliona KM sa PDV-om.

Kućice na putu Banjaluka-Gradiška drastičan primjer nesvrsishodne nabavke

U izvještaju je navedeno da je osnovni zaključak revizije da Vlada RS i ugovorni organi nisu u dovoljnoj mjeri ispunili preduslove i uspostavili sistem javnih nabavki koji će osigurati djelotvornost javnih nabavki.

Kao drastičan primjer nesvrsishodne javne nabavke naveli su izgradnju kućica za naplatu putarine na magistralnom putu Banjaluka-Klašnice. Izgradnja kućica je koštala 2,1 milion KM, a one nikad nisu puštene u rad. U vezi sa ovom nabavkom vođena je istraga, jer prema važećim propisima naplata putarine je predviđena samo na autoputevima. Za protekle četiri godine, na tom dijelu puta, zabilježeno je između 15 i 20 saobraćajnih nezgoda godišnje.

„U toku je postupak za njihovo uklanjanje, te dovođenje magistralnog puta u projektovano stanje. Tek nakon završetka tih radova, biće poznata i cijena njihovog uklanjanja, odnosno ukupan iznos „bačenih“ sredstava poreskih obveznika“, navode revizori.

Istakli su i da u više od polovine ministarstava, internim aktima nisu utvrđene obaveze i nosioci pravovremenog pokretanja javnih nabavki. Takođe, u gotovo polovini ministarstava nije propisana obaveza i odgovornost za praćenje realizacije zaključenih ugovora.

 

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Vlada RS ne plaća obaveze dobavljačima i po godinu dana

  1. Krc

   Sta na ovo kaze onaj pavlovic analiticar? Nema ga nigdje na tv vec dva dana, da nije na kojekude na odmoru…

   • obostrana korist

    nasli dvorsku ludu koja voli da se slika i brljezga opstepoznate stvari