Capital.ba

Vlada i IRB RS preko „Energolinije“ kreditirali litvansku „Ukio Banku“ (III)

14.06.2017. / 13:56

– Famozni kredit od 19,5 miliona KM koji je IRB dala „Energoliniji“ završio u Litvaniji
– Devizni inspektorat: Kada su iscrpili svoje izvore, Litvanci pribjegavali državi za pomoć
– Počinjen niz krivičnih djela: Bez prijavljivanja iznijeli milione KM, MUP podnio izvještaj tužilaštvu zbog sumnje u nenamjensko toršenje kredita

 BANJALUKA, Kredit od 19,4 miliona KM, koji je Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske, pod pritiskom Vlade RS, odobrila zvorničkoj „Energoliniji“, završio je na računima povezanih lica Fabrike glinice „Birač“ u Litvaniji. Ovim kreditom, između ostalog, „Energolinija“ je kreditirala “UAB Ukio banko investicione grupe”, otkrili su inspektori Deviznog inspektorata RS.

Firma „Energolinija“ iz Zvornika je u prikrivenom vlasničkom odnosu sa  Fabrikom glinice „Birač“, a inspektori navode da bez nje funkcionisanje ostalih firmi unutar grupacije ne bi bilo moguće.

Cjelokupan iznos kredita na račun „Energolinije“ u Balkan Investment banci legao je 31. maja 2012. godine, a samo dan kasnije „Energolinija“ je po osnovu računa koji se odnose na projektnu dokumentaciju, isporuku mlina, drobilice i postrojenja za mokri čvor dimnih gasova, Fabrici glinice „Birač“ na nerezidentni račun Ukio banke u BIB-u isplatila 6,3 miliona KM.

Istog dana po osnovu mjenjačkog posla između BIB-a i Ukio banke, sa tog računa u BIB-u se na nerezidentni račun „Birča“ u Ukio banci prebacuje 4,7 miliona KM. Odmah zatim „Birač“ sa računa u Litvaniji uplaćuje AB Kauno Tiekimas 2,2 miliona evra po osnovu vraćanja kredita preuzetih od BIB-a iz 2003. i 2004. godine.

„S obzirom na to da inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova RS istražuju neistinite vrijednosti faktura po osnovu realizacije kredita od IRB-a, komentar o navedenom poslu zadržavamo. BIB je navedenu transakciju izvršila u momentu blakade računa „Birča“ od strane Poreske uprave RS, a jasno je da se ona po zakonu nije mogla izvršiti“, navodi se u izvještaju Deviznog inspektorata koji je u posjedu portala CAPITAL.ba.

Dio ovog kredita, kako je utvrdio Devizni inspektorat, završio je na računu „UAB Ukio banko investicione grupe”.

Neprijavljeno iznošenje novca je krivično djelo

„’Energolinija’ je 22. juna 2012. godine po osnovu ugovora o zajmu kreditirala “UAB Ukio banko investicionu grupu” sa tri miliona KM, od novčanih sredstava dobijenih od IRB-a. “Energolinija” ovaj kredit nije prijavila Ministarstvu finansija RS, čime je grubo prekršila Zakon o deviznom poslovanju“, navodi se u izvještaju.

Postupajući na taj način, postoji osnovana sumnja da su “Energolinija“ kao pravno lice i odgovorno lice u tom preduzeću počinili krivično djelo iz člana jer su novac dobijen po osnovu kredita iskoristili za drugu namjenu od one za koju je zaista bio odobren.

Kredit IRB-a vlasnicima ovih firmi poslužio je da bi premostili probleme koji su se javili kada je ukupan gubitak „Birča“ prešao vrijednost kapitala. Tada su vlasnici „Birča“ bili primorani da smanje iznose koje su izvlačili u povezana preduzeća u inostranstvu, kako minus ne bi prešao vrijednost kapitala. Ipak, da ne bi ostali uskraćeni za iznos na koji su računali, smislili su novi način, a to je uzimanje kredita od RS.

„U uslovima kada država daje kredit od 19,4 miliona KM, kontrolisane firme, putem avansa i kredita, izvlače novac u inostranstvo kako ne bi stvarale trošak za „Birač“, i tako nadoknađuju „izgubljenu dobit“ tokom 2011. i 2012. i polako spremaju stečaj. Objasnili smo već da se ukupan gubitak pokušava držati ispod vrijednosti kapitala u navedenim godinama, a to veoma pogađa gospodu, pa na ovaj način pokušavaju nadoknaditi sopstvenu štetu, a kako su iscrpili svoje izvore, onda pribjegavaju državi za pomoć“, zaključuju inspektori.

U izvještaju je navedeno i da će Republički devizni inspektorat o navedenim kvalifikacijama u skladu sa zakonom izvjestiti nadležne organe.

MUP je još 2013. godine, u okviru istrage koju je MUP vodio o zloupotrebama i malverzacijama u vezi sa poslovanjem FG „Birač“ i drugih preduzeća iz sastava te fabrike, podnio Specijalnom tužilaštvu RS izvještaj zbog sumnje u nenamjensko trošenje novca „Energolinije“.

CAPITAL je prethodna dva dana objavio dijelove povjerljivog zapisnika Republičkog deviznog inspektorata RS o kontroli FG „Birač“ dok je bila u vlasništvu Litvanaca u kojem je detaljno objašnjeno kako su Litvanci putem povezanih firmi u inostranstvu izvlačili novac iz RS, kako su i zbog čega osnovali Balkan investment banku i kako su nenamjenski trošili državne kredite.

CAPITAL: S. Vukelić, M. Čigoja

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Vlada i IRB RS preko „Energolinije“ kreditirali litvansku „Ukio Banku“ (III)

  1. Bn

   DA SU ODGOVORNI LITVANCI I DOMACI SARADNICI PROCESUIRANI ZA OVAJ KRIMINAL, ALUMINA DANAS NE BI BILA BLOKIRANA OD STRANE MAFIJE

   • SIPO

    Sta je u tom poslu bila uloga direktorice Snjezane Vujinovic zvane Zmaj iz Sipova??? Je li ona bila saglasna da se odobri ovaj kredit???

  2. Gaspar

   Sasa Grabez proslavljeni sekretar Balkan Investment Banke kod Edvinasa Navickasa i istovremeno pravni savjetnik u preduzecima Kvasko i Kapitalni, a danas glavni pravni konsultant kinesko-srpske kompanije SINO RS, gdje je nestao, gdje li se sakrio? Gdje god da je nece se sakriti od dokazw i vremena koje dolazi! Nece mu pomoci ukradeni novac i korumpirani inspektori i tuzioci, dolazi SIPA!

  3. Pravdoljb

   Stedise i drzava ostali bez novca, radnici bez posla i nikom nista.Ima li kraja. Nema….Jedina svijetla tacka su Capital i Vaskovi.