Capital.ba

Vlada FBiH odobrila zaduženje od 30 miliona KM

21.05.2020. / 15:50

MOSTAR – Vlada Federacije BiH (FBiH) je na današnjoj sjednici u Mostaru odobrila zaduženje FBiH putem emisije obveznica u nominalnom iznosu do 30.000.000 KM, s ciljem prikupljanja sredstava za finansiranje izdataka utvrđenih federalnim budžetom za 2020. godinu.

krediti

Vlada je saopštila da će biti emitovano 30.000 obveznica, nominalne vrijednosti obveznice 1.000 KM, sa rokom dospijeća od 15 godina.

Javni poziv za učestvovanje u emisiji obveznica FBiH biće objavljen na internet-stranici federalnog Ministarstva finansija, agenta emisije i Sarajevskoj berzi vrijednosnih papira, najkasnije sedam dana prije dana održavanja aukcije.

Federalna vlada upoznata je o izvještaju o dugu za prvi kvartal 2020. godine, koji će biti objavljen na internet-stranici federalnog Ministarstva finansija i proslijeđen Parlamentu FBiH.

Ukupan unutrašnji dug Vlade je 31. marta iznosio 727.163.392 KM i u odnosu na protekli kvartal je veći za 0,14 odsto ili za 947.988 KM.

Ukupan dug kojim upravlja i za koji je odgovorna Vlada FBiH iznosio je 5.311.136.118 KM i manji je od duga u proteklom kvartalu za 0,2 odsto ili 10.465. 875 KM.

Ukupan spoljni i unutrašnji dug Federalne vlade, u koji nisu uključene verifikovane obaveze za koje nisu izdati vrijednosni papiri, niti obaveze prema zaposlenim i dobavljačima bivšeg federalnog Ministarstva odbrane i vojske FBiH, iznosi 5.295.516.302 KM i manji je u odnosu na dug iz proteklog kvartala za 0,21 odsto ili 11.413.862 KM.

Vlada je upoznata i o informaciji federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o dodjeli koncesija privrednim subjektima koji koriste vodu za i u proizvodnji električne energije.

Ovo ministarstvo je zaduženo da sprovede postupak po zahtjevu “Elektroprivrede BiH”, podružnica “Termoelektrana” Kakanj, za dodjelu koncesije za zahvatanje i korištenje vode iz rijeke Bosne na postojećem vodozahvatu.

Ministarstvo je zaduženo i da utvrdi listu pravnih subjekata koji koriste vodu sa područja FBiH za i u proizvodnji električne energije u hidroelektranama i termoelektranama i obavijesti ih o obavezi podnošenja prijedloga za dodjelu koncesije najkasnije do kraja 2020. godine, radi postupanja u skladu sa Zakonom o koncesijama.

Federalna vlada je, na prijedlog federalnog Ministarstva kulture i sporta, donijela odluku o utvrđivanju liste korisnika i raspodjeli dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću u iznosu od 496.706 KM uplaćenih u budžet Federacije u 2019. godini.

Iznos od 296.706 KM raspodijeljen je za finansiranje programa i projekata iz oblasti promocije kulture, sadržanih u odobrenom konačnom prijedlogu liste korisnika, nakon sprovedene procedure po javnom konkursu.

Iznos od 200.000 KM raspodijeljen je za finansiranje programa i projekata iz oblasti promocije razvoja profesionalnog i amaterskog sporta s ciljem povećanja sredstava fonda za nagrađivanje za istaknute sportske rezultate, sadržanih u odobrenom konačnom prijedlogu liste korisnika, nakon sprovedene procedure po javnom konkursu.

Federalno Ministarstvo kulture i sporta će, najkasnije u roku od 30 dana, zaključiti pojedinačne ugovore sa svim korisnicima kojima su sredstva dodijeljena.

Vlada je, između ostalog, danas donijela zaključak o prestanku važenja zaključka od 3. aprila, kojim je bilo obustavljeno raspisivanja javnih konkursa i oglasa za imenovanje članova organa upravljanja i nadzora u privrednim društvima s većinskim učešćem državnog kapitala, institucija, fondacija, zavoda, agencija i svih drugih pravnih lica čiji je osnivač FBiH, za vrijeme važenja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom virusa korona na području Federacije. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!