Capital.ba

Vlada FBiH daje građanima po 10 hiljada KM za kupovinu električnih automobila

19.05.2022. / 8:40

SARAJEVO – Vlada Federacije BiH trebala bi danas odluku o izdvajanju milion KM za subvencioniranje građana koji kupuju električne i hibridne automobile, potvrdio je za Klix.ba federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

električni

FOTO: Pixabay

Džindić kaže da su po prvi put u budžetu Federacije BiH, planirana sredstva za podsticaj pojedincima pri kupovini električnih automobila u ukupnom iznosu od milion KM.

Ministarstvo je sačinilo Program o dodjeli subvencija pojedincima za kupovinu novih automobila u 2022. godini, koji imaju isključivo električni pogon i automobila koja uz motor sa unutarnjim sagorijevanjem, pokreće i električni pogon (hibridni automobili). Vozilo će zadržati u vlasništvu najmanje dvije godine“, rekao je Džindić.

Definisana je i visina iznosa koji se dodjeljuje kao finansijski podsticaj pojedincima.

To je za električna vozila 10.000 KM, za hibridna električna “plug-in” vozila 5.000 KM i hibridna “full hybrid” vozila 5.000 KM.

Pod novim automobilom, smatra se putničko vozilo koje nije bilo u upotrebi i nije nikada i nigdje bilo o registrovano. Vozila za koja se dodjeljuje subvencija su putnička vozila koja imaju najvise devet mjesta za sjedenje, uključujući i sjedište vozača.

Tehnički uslovi za prihvatljiva vozila:

 • Električna vozila sa emisijom CO2 0 g/km
 • Hibridna elektricna “plug-in” vozila sa emisijom OO2 sa sadrzajem OO2 manjeod 50 g/km
 • Hibridna vozila “full hybrid” sa emisijama CO2 najvise 130 g/km

Sredstva će se dodjeljivati po osnovu raspisanog Javnog poziva nakon objave odluke u Službenim novinama FBiH, a namjena Programa je dodjela subvencija odnosno finansijskih sredstava pojedincima, za kupovinu novih automobila, registrovanih u Federaciji BiH za period 01.01.2022.- 12.12.2022. godine, koji imaju isključivo elektricni pogon (električni automobili) i automobila koja uz motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, pokreće i elektricni pogon (hibridni automobili).

Korisnik subvencije može biti pojedinac (fizičko lice), državljanin Bosne i Hercegovine, sa prebivalištem u Federaciji BiH i sa navršenih 18 godina života, koji podnese zahtjev, dostavi obaveznu dokumentaciju u skladu sa Javnim pozivom, ispunjava uslove u skladu sa Javnim pozivom i da u trenutku podnošenja zahtjeva, postoje raspoloživa sredstva predviđena budžetom, za namjenu subvencioniranja kupovine vozila, tj. u trenutku prijave, ne budu već dodijeijena drugim korisnicima.

Neprihvatljivi korisnik subvencije je korisnik koji je u 2022. godini vec ostvario pravo subvencije za kupovinu vozila iz budžeta za 2022. godinu, bilo kojeg nivoa vlasti u Federaciji BiH.

Navedena sredstva su grant sredstva Ministarstva i dodjeljivaće se po ovom Programu i raspisanom Javnom pozivu. Program traje do utroška sredstava od milion KM, a najkasnije do kraja fiskalne godine (odnosno do 31.12.2022. godine).

U svrhu kontrole namjenskog korištenja dodijeljenih sredstava, korisnik će Ministarstvu dostaviti ovjerenu kopiju potvrde o registraciji vozila, za koje je dodijeljena subvencija, za 2023. i 2024, godinu.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Vlada FBiH daje građanima po 10 hiljada KM za kupovinu električnih automobila

  1. Ranko

   Svaka cast za FBiH.

  2. Siniša

   Moje mišljenje da je trebala preusmjeriti sredstva da ljudi već postojeće automobile sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem pretvore u električne. Standard građana je loš tako da će ovo samo pomoći ljudima koji sebi mogu priuštiti električni automobil, a to je veoma malen broj ljudi.

  3. mrga

   Nedovoljno. Ja, hoću da kupim električno vozilo, ali nemam primanja da ga platim toliko. Hoću da država učestvuje 50% u kupovini, ili/i da kredit bude beskamatni