Capital.ba

Visoke naknade nedostižne stečajnim upravnicima

12.01.2022. / 15:31

BANJALUKA – Iako Pravilnik o nagradama i naknadama definiše da bi stečajni upravnik po jednom postupku mogao da zaradi i do 200.000 KM, stečajni upravnici u Srpskoj tvrde da su im te visoke naknade nedostižne.

stečajni upravnik

Foto: Agencije

Naime, da bi ostvarili pomenutu zaradu upravnici su dužni da unovče više od 50 miliona maraka stečajne mase u nekom preduzeću, kao i da razlučne povjerioce namire u iznosu većem od deset miliona KM. 

Iskusni stečajni upravnici u Republici Srpskoj u izjavama za CAPITAL ističu da se na prste jedne ruke mogu nabrojati preduzeća koja raspolažu vrijednom stečajnom masom, kao i da je pomenuti Pravilnik napravljen da se ne bi primjenjivao. 

Radivojac: Samo „Birač“ ima toliko vrijednu imovinu 

Goran Radivojac, koji je vodio brojne stečajne postupke, u izjavi za CAPITAL navodi da je kandidat broj jedan sa veoma vrijednom imovinom samo Fabrika glinice „Birač“. 

„Koliko ja znam toliko vrijednu imovinu, a da se vodi po Zakon o stečaju, ima samo „Birač“. Imamo dvije banke, Banku Srpske i Bobar banku, ali je tu Zakon o bankama primarni zakon po kojem se vodi stečaj. Od privrednih društava iz realnog sektora se ne mogu sjetiti nijednog da mu je imovina blizu te vrijednosti. Sve ostalo su firme čija je vrijednost mnogo manja. „Čajavec“ je završen i stečajni postupci za druga preduzeća iz privatizacije su odavno završeni, a od privatnih preduzeća niko nema ni blizu toliko imovine“, istakao je Radivojac. 

Jokić: Pravilnik kreiran da se ne bi primjenjivao

Iskusni stečajni upravnik koji je vodio mnoge stečajne postupke Radomir Jokić navodi da je Pravlinik o nagradama donesen da se ne bi primjenjivao.

„U svakom ozbiljnom stečajnom postupku sudija na početku daje akontaciju stečajnom upravniku, koja je otprilike u visini dvije prosječne plate. Na kraju se u više slučajeva dešava da se dio te akontacije vraća u stečajnu masu, nego da ona bude prekoračena i da se mora namiriti upravniku“, tvrdi Jokić i dodaje da ni iskustva njegovih kolega ne govore da je neko zaradio previše novca u stečajnom postupku.

Zakon o stečajnom postupku neprovodiv

Jokić naglašava i da je novi Zakon o stečajnom postupku dobrim dijelom neprovodiv te da je napravljen „s lošom namjerom prema upravnicima“.

„Administriranje je toliko da se time samo povećavaju troškovi stečajnog postupka. Moraju se praviti finansijski izvještaji za preduzeća u stečaju isti kao za preduzeća koja redovno posluju. Moraju se poštovati zakonski propisi koji regulišu poreze, bilo direktne ili indirektne, te se moraju poštovati računovodstveni standardi i Zakon o računovodstvu i reviziji. Ako ove godine mi unovčimo neku imovinu za milion maraka imamo troškova 200.000 KM i mi treba da platimo porez na dobit“, istakao je Jokić.

Dodaje i da su stečajni upravnici konstantno na rubu krivičnog djela s obzirom na to da je neplaćanje doprinosa u određenom vremenskom periodu krivično djelo. 

„Zna se desiti da stečajni upravnici po godinu, dvije uopšte nemaju novčanih sredstava, a moraju imati zaposlene kako bi obezbjeđivali stečajnu masu, kako bi je štitili od propadanja i krađe. Dužni su da ih prijave Poreskoj upravi, a ako ne plaćaju poreze nakon tri mjeseca oni su već zagazili na granicu krivičnog djela“, kazao je Jokić te dodao da nijednom odredbom Zakona o stečaju nije rečeno da stečajni upravik za svoj rad ima pravo na nagradu i naknadu.

CAPITAL: Bojana Ninković

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Visoke naknade nedostižne stečajnim upravnicima

  1. Realna

   Takodje bih dodala da je pravilnikom o nagradama i naknadama stečajnih upravnika loše/nejasno definisano sta je nagrada a sta naknada te se stečajne sudije u toj konfuziji uvijek hvataju za nepovoljniju varijantu ka stečajnom upravniku.
   Naknada – mjesečna akontacija
   NAGRADA – nagrada za učinjen neki posao dobro, efikasno, u roku itd…
   Obrnuli su u pravilniku…