Capital.ba

Višković: Sredstva od akciza uplaćuju se prema zakonu

16.07.2019. / 15:40

BANJALUKA, Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da se sredstva od akciza uplaćuju prema zakonu, direktno na račune javnih preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” i “Putevi Republike Srpske” za održavanje i izgradnju puteva.

Višković je u odgovoru opozicionim poslanicima na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao da prijave, ako imaju saznanja, da su sredstva nenamjenski trošena da bi mogao biti pokrenut postupak.

Od prošle sjednice Narodne skupštine, po mojoj prijavi tužilaštvo vodi postupak protiv lica za uzimanje mita prilikom prijema u policiju”, rekao je Višković i dodao da je prijavu podnio nakon ranije izjave poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragana Galića.

On je podsjetio da je od akciza “Autoputevima Republike Srpske” za 2018. doznačeno više od 109 miliona KM, koji se koriste za eksproprijaciju, za održavanje i otplatu već podignutih kredita, te da je za prvih pet mjeseci ove godine po osnovu akcize doznačeno više od 46 miliona KM.

“Postavlja se pitanje možemo li iz akciza, bez kredita graditi auto-puteve? Možemo, ali ne ovom dinamikom. Nema zemlje u okruženju da je gradila puteve i auto-puteve bez kredita”, kaže Višković.

On je ocijenio da treba graditi putnu mrežu u Hercegovini i dodao da Vlada čini sve da tamo dovede investicije.

Višković je, odgovarajući na primjedbe u vezi sa rekonstrukcijom i rehabilitacijom regionalnog puta Lukavica-Pale vrijednosti 3.250.000 KM, rekao da je preduzeće “Štrabag” prošlo na tenderu za izvođača radova i angažavalo drugo preduzeće za taj posao koji je, prema njegovim saznanjima, u stanju da radove okonča prije početka zimske turističke sezone.

Premijer Republike Srpske je naveo da na svakoj sjednici Vlade insistira da bude obezbijeđeno 70 miliona evra za izgradnju magistralnog puta Foča-Šćepan Polje.

Osvrćući se na situaciju u vezi sa firmom “Batagonom”, Višković je istakao da je Vlada ekspresno reagovala kada je riječ o raskidu ugovora zbog nepoštivanja dogovora.

Komentarišući zaduženje od 150 miliona evra radi finansiranja projekta Koridor “Pet ce”, Višković je rekao da druga faza košta duplo više od prve jer nije riječ samo o izgradnji šest kilometara auto-puta, već i tunela, nadvožnjaka, odnosno o izuzetno teškoj dionici.

“To su najpovoljnija sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj sa kojima Vlada radi jer oni jedini na Koridoru `Pet ce` imaju i grant sredstva”, dodao je Višković.

Govoreći o tački dnevnog reda posebne sjednice Narodne skupštine – prijedlogu odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2019. godini kojim se odobrava izdavanje garancija Republike Srpske za kreditna zaduženja u 2019. godini, do iznosa od 800 miliona KM, Višković je naveo da se sigurno sva ta zaduženja neće moći realizovati, iako su namijenjena za infrastrukturne projekte koji su potrebni Republici Srpskoj.

“Od 800 miliona KM, 600 je namijenjeno za energetski sektor, za bolnicu u Doboju 80 miliona, za gondolu na Jahorini devet miliona”, precizirao je Višković.

Osvrćući se na garancije za kreditno zaduženje Fonda zdravstvenog osiguranja u iznosu oko 60 miliona KM, Višković je rekao da je Fond već digao taj kredit i da plaća kamatnu stopu veću od šest odsto, te da Vlada želi da se taj kredit zatvori i da kamatna stopa bude ispod tri odsto.

On je podsjetio da je su prošle godine garancije iznosile 700 miliona KM, od čega je realizovano oko 400 miliona KM.

Premijer Republike Srpske je naveo da će tražiti od nadležnih da budu procesuirane optužbe iznesene tokom sjednice Narodne skupštine.

Višković je poručio poslaniku PDP-a Drašku Stanivukoviću da, ukoliko ima dokaze, prijavu o malverzacijama u određenim oblastima dostavi nadležnima.

“Time treba da se bave i institucije”, rekao je Višković.

On je dodao da nije zadovoljan radom pravosuđa, te da na tom planu nisu sprovedene reforme u okviru strukturalnog dijaloga.

Višković je ponovio da veliku štetu Srpskoj nanosi neformiranje Savjeta ministara, Vlade FBiH i nerad Parlamentarne skupštine BiH.

“Usvajamo danas 150 miliona zaduženja, ali toga nema za Srpsku kao ni šest kilometara puta dok sve ne prođe proceduru u Parlamentarnoj skupštini BiH”, rekao je Višković. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!