Capital.ba

Više od 60% novog spoljnog duga BiH čine krediti namijenjeni infrastrukturi

03.06.2018. / 14:00

SARAJEVO, Više od 60 odsto novog spoljnog duga Bosne i Hercegovine čine krediti namijenjeni infrastrukturi, pokazuju podaci Ministarstva finansija i trezora BiH. 

Ukupan spoljni dug BiH na kraju 2017. godine iznosio je 7,8 milijardi KM, a kada se oduzmu naslijeđeni komercijalni dugovi prema Pariškom i Londonskom klubu kreditora, te zajmovi IBRD-a, a što potpada pod tzv. stari dug, ukupno novo zaduživanje naše države iz vanjskih izvora iznosi 6,7 milijardi KM.

Od uzetih novih kredita 60,6 odsto, ili 4,0 milijardi KM odnosi se na kredite usmjerene za realizaciju infrastrukturnih projekata, 15 odsto ili 1,6 milijardi KM na kredite za javni sektor, dok je 1,0 milijardi KM angažovano za privredne djelatnosti.

Od ukupno povučenih sredstava u 2017. godini dominantna većina o 92,6% se odnosi na infrastrukturne projekte, 5,7% otišlo je u javni sektor, a 1,6% na projekte za privredne djelatnosti.

Kad je riječ o javnom sektoru krediti se odnose na obrazovanje, žrtve rata, razminiranje, kulturno naslijeđe, zdravstveni sektor, projekte za prilagođavanje socijalnom sektoru, razvoj općina, stand-by i EFF aranžman, pomoć izbjeglim i raseljenim licima, makrofinansijsku pomoć, pomoć socijalnom sektoru, kredite za podršku budžetu i drugo.

Samo sa Međunarodnim monetarnim fondom imamo ukupno ugovorenih 2 milijardi KM, od čega je angažovano 1,13 mlrd KM kredita. Sa ovim kreditorom imamo još ugovorenih a neiskorištenih 881 mil.

KM sredstava po osnovu Proširenog aranžmana, a imamo još za vratiti 591,5 miliona KM. U prošloj godini ovom međunaordnom zajemodavcu vratili smo čak 390,5 miliona KM.

Budžetski manjkovi najvećim dijelom finansirani su unutrašnjim zaduživanjem emisijom obveznica i trezorskih zapisa, a bh. entiteti su na ovaj način “progutali” u 2017. godini 654 miliona KM.

Prednjačila je Republika Srpska sa 364 milijardi KM, dok je Federacija BiH ovim putem angažovala 290 milijardi KM.

U ukupnom iznosu unutrašnje zaduženosti na dan 31.12.2017. godine, Federacija BiH učestvuje sa 32,8%, Republika Srpska 67,1%, te Distrikt sa 0,1%. Stanje duga po osnovu dugoročnih obveznica FBiH iznosi 530,00 miliona KM, a RS-a 852,77 miliona KM.

U postupku pregovaranja i zaključivanja krajem 2017. godine bili su i novi krediti u vrijednosti 1,83 milijardo KM, a koji se najvećim dijelom odnose na infrastrukturne projekte.

Većinu novih kredita ugovorila je Federacija BiH – procentualno više od 71 odsto. Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!