Capital.ba

Više od 50 miliona dinara dobiti RTB Bor u 2014.

17.07.2015. / 19:52

rtb borBOR, Kombinat bakra poslovao je pozitivno u 2014. godini, kompletan finansijski izvještaj biće predat tokom jula, a na osnovu izvještaja koji je predat Upravnom odboru, matično preduzeće, kao jedno od četiri dijela RTB Bor Grupe ostvarilo je više od 50 miliona dinara dobiti iz tekućeg poslovanja.

Završne račune za prošlu godinu uradila su sva četiri basenska preduzeća, uz matično preduzeće i Rudnici bakra Bor, Topionica i rafinacija bakra (TIR) i Rudnik bakra Majdanpek i to po novim zakonskim propisima koji, pored ostalog, podrazumijevaju i drugačiju dinamiku usvajanja.

Dokumenta su u zakonskom roku, do 30. juna, predata Agenciji za privredne registre, a poslovanje cijele RTB Bor Grupe naći će se na dnevnom redu naredne sjednice Upravnog odbora RTB-a.

Matično preduzeće je bilo osnovni nosilac projekta izgradnje nove topinice i fabrike sumporne kiseline i njegovo poslovanje u 2014. godini su u dobroj mjeri obilježile investicije u završetak tog projekta.

TIR je, kao vlasnik novih objekata, tokom prošle godine dodatno zaključio i ugovore o izgradnji pratećih postrojenja, pa je i za njih bilo nužno da se obezbjede znatna novčana sredstva koja su uplaćena u toku prošle godine.

U skladu sa ugovorenom dinamikom plaćanja i izvođenja radova, Matičnom preduzeću i u 2015. predstoji namirenje još nekih obaveza iz projekta „nova topionica“, rečeno je na sjednici Upravnog odbora RTB-a Bor.

Dodatni problem bila je kriza plasmana bakra u svijetu, a ona se u kombinatu bakra najviše manifestovala u posljednjem kvartalu 2014. godine.

Zbog statusa restrukturiranja i ulaska preduzeća u postupak izrade UPPR-a poslovne banke uglavnom prošle godine nisu finansijski pratile RTB Bor, a jedini kreditor bila je banka “Intesa”.

“Jedini kreditor u 2014. bila je banka ”Intesa”, koja godinama kratkoročnim kreditima podržava Basen, uz instrument obezbjeđenja u vidu zalaganja buduće proizvodnje, odnosno proizvodnje u toku. Praktično, vjeruje nam na riječ“, istakla je zamjenica generalnog direktora za ekonomska pitanja Mirjana Antić.

Ipak, uz sve otežavajuće okolnosti, prošle godine je na nivou cijelog kombinata bakra definitivno ostvareno pozitivno poslovanje u proizvodnji bakra, zlata, srebra i ostalih plemenitih metala, naglašavaju u RTB-u Bor. Tanjug

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Više od 50 miliona dinara dobiti RTB Bor u 2014.

  1. Dr iggyy

   Cirkus, više od 50 miliona dinara dobiti RTB Bor u 2014., to je skromno, predhodnih godina cifra je bila ista, ali iskazana u evrima. Kome li na ovaj način bacaju maglu i prašinu u oči. Možda premijeru i resornom ministru. Vlada neka pita Radoslava Sretenovića, predsednik Državne revizorske institucije, kakvo je poslovanje RTB Bor, a ove bajke Spaskovskog ostavite samo za priču. Uzeti su krediti oko trista miliona evra za izgradnju topionice i još krediti za rudnike, ne plaća se utrošena električna energija, ne plaćaju se izvođaći radova i još mnogo toga. RTB Bor je dužan preko milijardu evra, a poslovanje nikada mu nije negativno, čudo! Na ovo bi zavideli Andersen, La Fonten i Ezop.