Capital.ba

Više od 10 kandidata zainteresovano za KHOV

23.10.2019. / 14:44

BANJALUKA – Izbor pet članova nove Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) Republike Srpske je u toku, a prema saznanjima portala CAPITAL više od deset kandidata konkurisalo je za ta mjesta.

komisija KHOV

Pored postojećih članova KHOV Miodraga Jandrića i Predraga Gajića, za članstvo u KHOV zainteresovani su i Boris Srdić, Ognjen Mihajlović, Božana Bojić, Bojan Blagojević, Nataša Radun Brkić, Radowan El Chabaan i Željko Slijepčević.

Boris Srdić je zaposlen u Penzijskom rezervnom fondu (PREF), a ranije je radio u Hypo Alpe Adria Leasing-u.

Ognjen Mihajlović je član Upravnog odbora Banjalučke berze i nadzornih odbora „Euroinvestment fonda“ i „RiTE Ugljevik“. Mihajlović je ranije bio u Društvu za upravljanje investicionim fondovima „BLB Menadžment Invest“.

Božana Bojić je član NO Banjalučke berze, a bila je zaposlena i u nekadašnjoj Balkan Investment Banci.

Bojan Blagojević je radio u „Zepter fondu“, a trenutno je član Odbora za reviziju u Garantnom fondu RS.

Za Natašu Radun Brkić je poznato da je radila u „BLB fondu“.

Radowan El Chabaan je zaposlen u Кomisiji za hartije od vrijednosti RS.

Željko Slijepčević je član UO Agencije za bankarstvo RS i Nezavisnog operatora Sistema, a ranije je bio u KHOV.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović donijela je prije dva dana rješenje o imenovanju komisije koja će između prijavljenih kandidata izabrati one koje će Cvijanovićeva predložiti Narodnoj skupštini RS na imenovanje.

Komisiju za izbor KHOV čine Snježana Rudić, Svetlana Radovanović, Slavoljub Stojanović, Đuka Huremović i Gabi Račić. Rješenje o njihovom imenovanju stupilo je na snagu danas.

Zdravko Zečević, direktor Odjeljenja za marketing Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom rekao je za CAPITAL da bi bilo poželjno da, pored zakonskih uslova, izabrani kandidati imaju „dovoljno praktičnog iskustva na lokalnom tržištu kapitala, kako bi istom mogli pomoći, zatim natprosječnu glad za novim saznanjima, te i da imaju ispred sebe dovoljno radnog vijeka da tu glad utole“.

„Bez sumnje, riječ je o najvažnijoj instituciji tržišta kapitala i ona treba da predstavlja prirodni i autoritet znanja u ovoj oblasti. Takođe, zakonom su propisani uslovi koji moraju da ispunjavaju kandidati za članove Komisije, prije svega po pitanju iskustva i određene stručne spreme. Pošto je u toku javni konkurs izbor i imenovanje članova Komisije, to je idealna prilika da se kreira ambijent za opstanak i razvoj tržišta kapitala i zato izboru sastava Komisije treba, više nego ikad, krajnje ozbiljno pristupiti, u šta ne treba sumnjati, s obzirom da kandidate za članove Komisije predlaže Predsjednik Republike Srpske, a bira Narodna skupština Republike Srpske“, naveo je Zečević.

Dodao je da je Zakon o tržištu hartija od vrijednosti propisao 21 nadležnost Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske, i u tom zakonu se Komisija spominje 504 puta, što već, samo po sebi, govori koliko je Komisija značajna institucija.

Odluka o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje predsjednika, zamjenika i članova Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske donesena je 17. septembra o čemu je CAPITAL pisao u tekstu “Srpska nakon četiri godine sastavlja Komisiju za hartije od vrijednosti”.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Više od 10 kandidata zainteresovano za KHOV

  1. Zdravko

    A gdje je u svemu tome Saša Vučenović, pa on je stvorio IRB…

  2. Mile

    A gdje su braca Racic iz Srbca? Jel moguce da se oni nisu kandidovali?