ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Više cijene na domaćem, niže na stranom tržištu

Objavljeno u TRGOVINA

BANJALUKA – Cijene proizvođača industrijskih proizvoda iz Republike Srpske na stranom tržištu u aprilu u odnosu na mart u prosjeku su niže za 0,2 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Prema namjeni potrošnje, u aprilu su cijene energije u prosjeku više za 0,1 odsto, cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju u prosjeku niže za 0,6 odsto, cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju niže  za 0,4 odsto, cijene kapitalnih proizvoda niže za 0,3 odsto i cijene intermedijalnih proizvoda niže za po 0,2 odsto u odnosu na mart.

Posmatrano po područjima industrijske proizvodnje, u aprilu u odnosu na mart cijene snabdijevanja vodom, kanalizacije, upravljanja otpadom i djelatnostima sanacije životne sredine u prosjeku su niže za 3,9 odsto, cijene u području vađenja ruda i kamena bile su niže za 3,5 odsto, a cijene u prerađivačkoj industriji ostale su na istom nivou.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u aprilu u odnosu na mart u prosjeku su više za 0,5 odsto.

Prema namjeni potrošnje, u aprilu u odnosu na mart cijene energije prosjeku bile su više za 1,2 odsto, cijene kapitalnih proizvoda više za 0,6 odsto, cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju bile su više za 0,1 odsto, dok su cijene intermedijarnih proizvoda u prosjeku niže za 0,2 odsto, a cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju u prosjeku su ostale na istom nivou.

Posmatrano prema područjima industrijske proizvodnje, u aprilu u odnosu na mart cijene u prerađivačkoj industriji bile su više za 0,9 odsto, cijene u prodručju vađenja ruda i kamena više za 0,3 odsto, dok su cijene u snabdijevanju vodom, kanalizaciji, upravljanju otpadom i djelatnostima sanacije životne sredine u prosjeku su bile niže za 2,7 odsto, dok su cijene u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, u prosjeku ostale na istom nivou.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da na kretanje cijena, uz ponudu i tražnju i kretanje cijena na svjetskim berzama, na nivo cijena proizvoda i usluga iz Republike Srpske, odnosno BiH, veliki uticaj ima i sistem karensi borda, odnosno fiksnog vezanja kursa KM za evro.

“To je činjenica koja više pogoduje uvoznicima nego izvoznicima. Takođe, pri formiranju cijena domaćih proizvođača treba uzeti u obzir i visoke troškove proizvodnog kapaciteta, odnosno fiksne troškove koje u startu poskupljuju proizvod”, navela je Stojadinovićeva.

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+