Capital.ba

Više budžetskih korisnika nego ukupno zaposlenih

23.07.2012. / 10:09

BANJALUKA, Mjesečna primanja gotovo 800.000 građana BiH ili petine ukupnog stanovništva, u potpunosti su ili djelimično vezana za budžetska sredstva države i entiteta.

Tako raspoloživi podaci pokazuju da čak 794.265 građana BiH živi od plata iz budžetske kase, ali i raznih socijalnih i penzionih davanja, koji se dijelom finansiraju iz budžeta, a što je sveukupno više od broja ukupno zaposlenih bh. građana.
Tako je samo u aprilu direktno na “državnim jaslama”, izuzimajući javna preduzeća, bio 181.801 radnik, ili više od četvrtine ukupno zaposlenih u BiH, a koji rade u oblastima javne uprave, odbrane, socijalnog osiguranja, obrazovanja, te zdravstvene zaštite i socijalne pomoći.
Međutim, svemu tome treba dodati i veliki broj penzionera u BiH, čije naknade takođe jednim dijelom finansiraju budžeti oba bh. entiteta, a kojih, prema posljednjim podacima, u BiH ima 612.464.
Prema podacima Agencije za statistiku BiH za april, u oblasti obrazovanja je bio zaposlen 62.291 radnik, a u zdravstvu i socijalnoj zaštiti 47.767 radnika, dok su u javnoj upravi, odbrani i obaveznom socijalnom osiguranju još njih 71.743.
Sve to pokazuje da je na budžetima u aprilu bio čak 181.801 radnik, s tim što u oblastima obrazovanja i zdravstva treba uzeti u obzir određeni, mali broj privatnih ustanova.
U toj agenciji su nam precizirali da u pobrojane djelatnosti spadaju pravosuđe, odbrana, policija, spoljni poslovi, zatim opšta administracija u koju se svrstava izvršna, zakonodavna i finansijska vlast na svim nivoima.
Kako je kazao Avad Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, imamo previše administracije i malo brige o odnosu onih koji su zaposleni u realnom sektoru i onih u institucijama koje se finansiraju iz budžeta.
“To je pokazatelj stanja u društvu, a administracija je brojna i nefunkcionalna. Neophodno je da se koncentrišemo na prihodovnu stranu budžeta, kako bi se moglo isplaćivati sve to što se isplaćuje”, smatra Bahto.
Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata uprave RS, rekao je da u javnu upravu ne treba svrstavati javna preduzeća, već samo onaj dio koji radi u službama vlade, upravnim agencijama i lokalnoj zajednici.
“Budžetski korisnici nisu samo zaposleni u organima uprave, već i zaposleni u MUP-u, prosvjeti i ostali koji nisu uprava i najmanje ih je zaposlenih u organima uprave RS, pa ih tako bez zaposlenih u MUP-u RS ima oko 3.800, dok ih u lokalnoj zajednici ima oko 5.000”, rekao je Vrhovac.
S druge strane, u Agenciji za državnu upravu RS rekli su da prema njihovim evidencijama u ministarstvima, upravi i upravnim organizacijama RS radi 5.015 državnih službenika i namještenika.
Akademik Muris Čičić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, rekao je da je broj od gotovo 800.000 građana koji mjesečna primanja u potpunosti ili djelimično dobijaju iz budžeta veliki i da je veći od broja ukupno zaposlenih u BiH. Međutim, on ipak smatra da penzionere ne bi trebalo tretirati kao nekog ko živi na račun budžeta.
“Treba razlučiti dvije kategorije budžetskih korisnika, to su oni koji obavljaju važne društvene funkcije poput ljekara, profesora i drugih, a drugo je birokratija”, rekao je Čičić i dodao da BiH nema dovoljno proizvodnje i sektora koji proizvode novu vrijednost i tako uzdržavaju sve ostale.

612.464 penzionera ima u BiH
181.801 radnik prima platu sa budžeta
62.291 radnik zaposlen u oblasti obrazovanja u BiH
Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!