Capital.ba

Vigemark: Stupanjem SPP-a na snagu BiH izjednačena sa drugim zemljama

02.06.2015. / 15:09

konferencijaSARAJEVO, Specijalni predstavnik EU za BiH Lars Gunar Vigemark izjavio je danas u Sarajevu da je imidž BiH znatno unaprijeđen jučerašnjim stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, čime je BiH konačno izjednačena sa drugim zemljama u regionu.

“To je izuzetno važan signal kojim se šalje poruka, između ostalog i stranim investitorima, o pravnoj sigurnosti”, rekao je Vigemark, konstatujući da ostaje još mnogo posla na realizaciji održivih socio-ekonomskih i drugih reformi.

Na konferenciji pod nazivom “Unapređenje poslovnog ambijenata i spoljnotrgovinskog poslovanja”, koju je organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH, Vigemark je ukazao na potrebu da privrednici u BiH ispunjavaju standarde EU.

“Zašto ispunjavanje standarda EU? Prije svega zato jer oni otvaraju mogućnost pristupa ne samo tržištu EU, koje ima više od 500 miliona potrošača, već i brojnim drugim tržištima jer su ovi standardi već usvojeni kao globalno prihvatljivi i otvaraju vam pristup tržištima poput Kine i SAD, sa kojom smo trenutno u procesima pregovora u vezi sa zajedničkom trgovinskom zonom”, naglasio je Vigemark.

Prema njegovim riječima, ispunjavanjem standarda EU, privrednici BiH imaće mnogo veći domet od pristupa tržištu Hrvatske, o čemu se često govori u posljednje vrijeme. “Trebate mnogo šire gledati kako omogućiti izvoz i ispuniti standarde za brojna druga tržišta”, poručio je Vigemark.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak saglasni su da BiH, da bi privukla strane investitore i da bi unaprijedila poslovni ambijent, mora da ima stabilne institucije koje će raditi svoj posao, a biznis u njoj mora biti predvidiv.

Šarović je istakao da je poslovno okruženje BiH, kao i pitanje njene konkurentnosti, najlošije u regionu i Evropi, te naglasio da je neophodno da se neke stvari iz korijena promijene.

“Potrebno je radikalno promijeniti zakonodavstvo, a u 2015. godini donijeti niz reformskih zakona. To je posao koji se radi u kontinuitetu”, rekao je Šarović i dodao da BiH predstoji niz reformi.

Kada je riječ o problemima sa kojima se susreću izvoznici proizvoda animalnog porijekla iz BiH, Šarović je istakao da su rezultati slabi, jer je za sedam godina BiH uspjela samo da obezbijedi izvoz meda, ribe i sirove kože, što je zanemarljivo.

“Problem izvoza mlijeka je u BiH. Potrebno je da usvojimo standarde, donesemo zakonodavstvo EU, odnosno mora postojati harmonizacija propisa koje donose entiteti i BiH sa propisima EU”, naglasio je Šarović.

Prema njegovim riječima, statistički podaci pokazuje da za višak mlijeka koje imaju mljekare u BiH nije odgovoran prekomjeran uvoz mlijeka iz EU, već su u pitanju neki drugi razlozi.

“Uvoz mlijeka iz EU u 2012. godini iznosio je 30 miliona litara, 2013. godine oko 20 miliona litara, a 2014. samo 10 miliona, što govori o drastičnom padu uvoza mlijeka”, naveo je Šarović, te dodao da je riječ i o smanjenju potražnje mlijeka.

Crnadak je istakao da je za ekonomsku diplomatiju važno da radi zajedno sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Spoljnotrgovinskom komorom BiH i da se u interakciji radi na privlačenju stranih investicija.

“Ma kako ljudi koji se time bave bili kreativni i uspješni u tome, ekonomska diplomatija neće biti uspješna ako svi u BiH ne promijene neke stvari, ako se u cijeloj BiH ne stvori bolji poslovni ambijent, te veća pravna sigurnost, odnosno zemlja ne bude atraktivnija za investitore”, rekao je Crnadak.

On smatra da unapređenje poslovnog ambijenata i nove investicije, te otvaranje novih radnih mjesta, treba da bude prioritet svih nivoa vlasti u BiH, jer je jučerašnjim stupanjem na snagu SSP, BiH dobila najveću šansu u poslijeratnom periodu.

“Prvi put je BiH dobila iskrenu podršku EU i međunarodnih finansijskih institucija koji uvažavaju sve nivoe vlasti u BiH, sve kompetencije koje su na različitim nivoima i pruža podršku svima da rade svoj posao, a sve za dobrobit svih građana BiH”, naglasio je Crnadak.

Predsjednik Grupacije proizvođača mlijeka i mliječnih prerađevina Spoljnotrgovinske komore BiH Kemal Hrnjić rekao je da je današnja konferencija bitna zbog dva pitanja – izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina na tržište EU i potrebe zbrinjavanja viškova mlijeka koji su evidentni u BiH.

“Kad je riječ o izvozu u EU, mi se borimo godinama da naši proizvodi nađu put na tržište EU, međutim evo i danas to nije slučaj, niti postoji konkretan datum kad će se to desiti. Postoji ohrabrujuća vijest da je moguće rješenje ovog problema u naredna dva mjeseca”, istakao je Hrnjić.

Predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva Spoljnotrgovinske komore BiH Suhad Ećo rekao je da privrednici iz ove grane smatraju da je za unapređenje poslovnog ambijena u BiH potrebno da se uvedu takse na izvoz trupaca, da se stimulišu izvoznici finalnih proizvoda, te da se donese i usvoji izvozna strategija BiH.

Predsjednik Asocijacije građevinarstva Spoljnotrgovinske komore BiH Ladislav Bevanda rekao je da građevinskim firmama koje svoje poslove obavljaju u inostranstvu potrebna pomoć nadležnih za dobijanje radnih dozvola u stranim državama.

“Takođe nam je potrebna ujednačenost regulative. Upravo u ujednačavanju regulativa sa zemljama u kojima radimo, mi vidimo šansu Ministarstva inostranih poslova BiH i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da nam pomogne”, istakao je Bevanda.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić rekao je da je današnja konferencija još jedan način da se uspostavi direktan dijalog privrede i vlasti i da se direktno postave određena pitanja, kao i da se na njih pokuša dati odgovor.

“Mislim da je to unapređenje rada Komore i zadovoljni smo što su se ministri, ambasadori i privrednici odazvali našem pozivu. Efekat ove konferencije biće svakako dobar i želimo da napravimo jednu praksu da barem dva puta godišnje organizujemo ovakve konferencije”, istakao je Vasić. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!