Capital.ba

Vidović: Veći prihodi za 1,8 odsto

15.02.2013. / 7:40

zora vidovicBANJALUKA, Poreska uprava Republike Srpske, zaključno sa 9. februarom, u ovoj godini naplatila je 191,4 miliona KM poreza i doprinosa, što je za 1,8 odsto ili 3,4 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine, izjavila je direktor ove Uprave Zora Vidović.

Ona je navela da se od ukupno naplaćenih prihoda 67,6 odsto odnosi na doprinose, 21 odsto na direktne poreze, a 11,4 odsto na ostale prihode kao što su takse, naknade, kazne. U prošloj godini naplaćeno je ukupno 2,045 milijardi KM, što je na nivou naplate u 2011. godini.

Prema njenim riječima , od ukupno naplaćenih prošlogodišnjih prihoda 65 odsto ili 1,33 milijarde KM odnosi se na doprinose, 20 odsto ili 419 miliona KM odnosi se na direktne poreze i 15 odsto ili 300 miliona KM odnosi se na ostale prihode. Najveći rast ostvaren je kod naplate koncesionih naknada – 13 odsto, i kod naplate zaostalih obaveza po osnovu poreza na promet – 44 odsto. Pad naplate ostvaren je kod poreza na nepokretnosti i poreza na imovinu u procentu od 24 odsto.

Ona je istakla da ukupna visina duga poreskih obveznika prema Poreskoj upravi iznosi 1,4 milijarde KM i da je struktura duga loša tako da je naplata starih dugova najčešće nemoguća.

“Tako imamo da se na reprograme odnosi iznos od 283 miliona KM, kod stečajnih postupaka 352 miliona KM, nesolventnih poreskih obveznika 102 miliona KM, a kod aktivnih poreskih obveznika dugovanja su 679 miliona KM”, navela je Vidovićeva, dodajući da potraživanja iz stečajnih postupaka naplaćuju u prosjeku od deset odsto.

Vidovićeva je naglasila da reprograme koji se ne plaćaju Poreska uprava uredno raskida i pokreće postupak prinudne naplate. “Aktivni dug od 679 miliona KM čini 498 miliona glavnica i 180 miliona KM kamate. Više od 70 odsto ovih potraživanja duguju preduzeća koja više ne postoje, a osnovana su u periodu 2001. godine, 2002. i 2003. godine, zbog pranja novca”, konstatovala je ona.

Kada je riječ o kategorijama poreskih obveznika, Vidovićeva navodi da postoji i kategorija poreskih obveznika koji najčešće skrivaju prihode i nemaju namjeru da plaćaju poreske obaveze i protiv njih se preduzimaju i kaznene mjere s ciljem naplate.

Na kraju 2012. godine evidentiran je 82.601 postupak prinudne naplate na iznos od 309 miliona KM. U toku 2012. godine iz prinudne naplate naplaćen je 51 milion KM, a, osim toga, podneseno je 18 krivičnih prijava za utaju poreza.

Ona je podsjetila da je Zakon o porezu na nepokretnosti počeo sa primjenom u prošloj godini i da je Poreska uprava formirala Fiskalni registar nepokretnosti na bazi podnesenih 2.770.935 poreskih prijava na nepokretnosti. Vidovićeva dodaje da je podneseno 300.106 prijava za oslobađanje od poreza, u vezi poljoprivrednog zemljišta i objekata za poljoprivredu te 313.062 prijava za umanjenje poreza na stambeni prostor prema broju članova domaćinstva.

“U Fiskalni registar nepokretnosti upisano je 2.715.704 nepokretnosti – ukupno procijenjene vrijednosti 45,4 milijarde KM. Za stambeni prostor umanjenje poreske osnovice iznosi 8,8 milijardi KM, a za poljoprivredno zemljište i objekte 12,1 milijardu KM, što znači da je osnovica za oporezivanje 24,4 milijarde KM”, rekla je Vidovićeva i dodala da su do sada dostavljeni poreski računi za 355.853 poreska obveznika na porez od 31,4 miliona KM, te da još nije dostavljeno 56.435 računa na iznos od šest miliona KM.

Vidovićeva kao poseban problem navodi dostavu računa poreskim obveznicima koji posjeduju nekretnine na području Republike Srpske, a žive i rade izvan nje, kao i da poseban problem predstvljaju neispravno popunjene prijave koje su proizvele veliki broj prigovora na poreske račune.

“Od ukupnog broja prigovora – 40.471, do sada je riješeno 35.206, a još ostaje da se riješi 5.406 sa iznosom poreza od četiri miliona KM. Takođe, Poreska uprava nije bila u mogućnosti da odštampa 14.816 poreskih računa, zbog neispravno popunjenih prijava. I pored velikog truda da pozovemo poreske obveznike da ispravno popune prijave uz našu pomoć, nisu se odazvali pozivu, te ćemo ovaj broj prijava smatrati nepodnesenim i preduzeti zakonom propisane mjere prema ovim poreskim obveznicima“, upozorava Vidovićeva.

Ona je istakla da ukupno dospjeli porez na nepokretnosti iznosi 20 miliona KM, od čega je naplaćeno 13,8 miliona KM ili 69 odsto, a da nije naplaćeno 6,2 miliona KM ili 31 odsto. Tokom prošle godine Poreska uprava nije preduzimala kaznene mjere za poreske obveznike koji nisu platili porez na nepokretnosti, ali će već ovih dana masovno dostavljati opomene za plaćanje, a nakon osam dana biće preduzimane prinudne naplate.

Izvršeno je 21.166 kontrola fiskalnih kasa i izdavanja fiskalnih računa. Za nepravilnosti u radu podneseno je 3.898 prekršajnih naloga sa iznosom kazne od 2,9 miliona KM, a zatvoreno je 11 ugostiteljskih objekata na rok od 30 dana.

“Poreska uprava uložila je veliki trud na edukaciji, pozivanju, kao i kažnjavanju poreskih obveznika kako bi se uspostavio sistem prijavljivanja poreskih obaveza onako kako je to zakonom predviđeno, sa posebnim akcentom na prijavljivanje poreza i doprinosa na plate. Sve te aktivnosti urodile su plodom pa je tako krajem prošle godine procenat podnesenih prijava za poreze i doprinose na platu iznosio 97,2 odsto“, navela je Vidovićeva. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Vidović: Veći prihodi za 1,8 odsto

  1. petko

   Zoro kreditni referentu ,samo tuci u sluzbi si, pa makar i lagala neka si ti svog zeta prebacila na bolje radno mjesto. Sve se zna sta radite.