Capital.ba

Vidović otvorio Konferenciju o IKT

02.12.2014. / 12:49

vidovicJAHORINA, Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Igor Vidović otvorio je danas na Jahorini četvorodnevnu Konferenciju o informaciono-komunikacionim tehnologijama /IKT/, čiji je organizator Područna privredna komora Banjaluka.

Vidović je, obraćajući se učesnicima ovog skupa, pozdravio ideju Područne privredne komore Banjaluka, koja nastoji da IKT predstavi kao granu privrede, ali i da ukaže na potrebu prilagođavanja evropskim standardima, posebno u uslovima globalizacije i konkurencije u regionu i šire.

“Vlada Republike Srpske je posredstvom seta strateških dokumenta uredila IKT-sektor, a riječ je o strategijama razvoja e-vlade, bezbjednosti IKT sistema i razvoja e-zdravstva. Takođe, IKT oblast u Srpskoj uređena je sa četiri zakona – Zakon o elektronskom potpisu, Zakon o elektronskom dokumentu, Zakon o elektronskom poslovanju i Zakon o informacionoj bezbjednosti”, naveo je Vidović.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske je, posredstvom Poslovnika o radu, dala mogućnost Agenciji za informatičko društvo da može dati ocjenu za IKT-projekte koji su aplicirani u okviru Vlade.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić, pozdravljajući učesnike konferencije, preduzetnike i predstavnike privrednih komora iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, Kantona Sarajevo, kao i privrednih komora Doboj i Unsko-sanskog kantona, istakao je da ovaj skup predstavlja finalni događaj veoma uspješnog dvogodišnjeg projekta, koji je finansiran IPA-sredstvima.

“Područna privredna komora Banjaluke danas je sigurno jedna od najbolje organizovanih komora u Srpskoj, i na njenom području funkcioniše više od 5.000 preduzeća koja ostvaruju prihod od oko 10 milijardi KM, odnosno riječ je o oko 60 odsto ekonomije Srpske koja se odvija na ovom prostoru”, istakao je Račić.

On je upozorio da je problem, ne samo Republike Srpske, nego i BiH u cjelini, nepovoljna struktura bruto-domaćeg proizvoda, jer u njoj preovladavaju mala i mikro preduzeća, dok broj velikih preduzeća ne prelazi jedan odsto.

“Upravo zbog toga, mi želimo da putem ovakvih projekata doprinesemo stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta za sve privredne subjekte u Srpskoj, a IKT sistemi nam u tome mogu veoma mnogo pomoći”, rekao je Račić.

Moderator konferencije Aleksandar Ljuboja naveo je da se ovaj skup održava pod nazivom “Mi unapređujemo posao”, te da IKT sektor privrednim komorama nudi velike razvojne šanse i mogućnosti.

Prema njegovim riječima, Područna privredna komore Banjaluka u posljednje dvije godine uspješno realizuje projekat “Veb” /WeB/, koji sufinansira EU iz instrumenta za pretpristupnu pomoć.

On je pojasnio da se ovim projektom jača kapacitet privrednih komora za učešće u političkom dijalogu i procesu donošenja odluka pri formiranju poslovnog okruženja u BiH za IKT preduzeća putem regionalne razmjene iskustava, unapređenja dijaloga sa donosiocima odluka, formiranje tijela za lobiranje i podizanje svijesti o upotrebi IKT u poslovanju…

Ljuboja je dodao da u Srpskoj nema pravih pokazatelja u razvoju IKT-sektora koji svakako postoji i koji efikasno djeluje, ali nije dovoljno predstavljen u javnosti.

Saradnik na projektu Igor Pandžić kaže da je ova konferencija prilika za unapređenje saradnje i snažnije povezivanje preduzeća, nauke i uprave, mjesto gdje će učesnici razmijeniti informacije i iskustva, prezentovati svoje proizvodne programe i usluge i upoznati se o novim rješenjima u IKT-sektoru.

On očekuje da će kroz sve sesije konferencije proći oko 150 učesnika koji dolaze iz privrednih komora, agencija, javne uprave, nevladinog sektora, malih i srednjih preduzeća, firmi koje se bave IKT-om.

U pratećem programu ovog skupa organizovan je i svojevrsni sajam IKT-opreme i usluga.

Osim ovog skupa, takođe u hotelu “Bistrica” na Jahorini, od sutra do petka, 5. decembra biće održana konferencija “KOMET”, koju organizuje Mašinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!